Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » "A 40 év alattiak háromnegyedé...

"A 40 év alattiak háromnegyedének már van saját tulajdonú ingatlana." Mért mondja ezt a rádió??

Figyelt kérdés
Az előbb mondta be a Retro rádió a 2 órási hírekben.

2023. dec. 1. 14:20
1 2 3 4 5 6 7
 51/69 anonim ***** válasza:
100%

utolsó kettő nagyon jól írja, én pont ezt élem át.

Onnantól, hogy megvan az önerő, már nincs "lélektelen gürcölés".

A törlesztő fix, a bérleti díjak évről évre emelkednek. Mikor meglett a lakáshitel, utána bedobtam a gyeplőt, a törlesztőm kezdesnek 2/3-a volt a bérleti díjnak, 7 év után ki volt fizetve. Addigra a berleti díjak 2.5x-re emelkedtek.

Utána nem igazán kellett már a kiadásokon görcsölni, soha többet, mindig mindenre volt pénz.

2024. febr. 3. 02:27
 52/69 anonim ***** válasza:
100%

#51 Amit még nagyon sokan nem vesznek figyelembe, hogy a saját lakás egy előtakarékosság is a nyugdíjas évekre.

A bérlakásban élőknek a nyugdíjukból is kell majd lakbért fizetniük, életük végéig és közben nem lesz semmijük amit a gyerekeikre hagyhatnának, vagy becserélhetnének egy idősotthoni helyre, normál ellátásra amikor már szükségük lenne mások gondoskodására.

Aki meg hitelből ugyan, de lakást vesz annak a nyugdíjából már nem kell lakbért fizetnie és egy értékes tulajdonnal fog rendelkezni.

2024. febr. 3. 02:50
 53/69 anonim ***** válasza:
69%

Ez az idős othonos részt kicsit kifejteném a saját nézőpontom szerint.

Jelenleg nincs gyerekem, de még lehet, időm van rá 36 vagyok.

- A környezetembe nagyon sok helyen látom, hogy megromlott a szülő gyerek közötti kapcsolat, és nem igen foglalkoznak az idősekkel.

- A mostani 70-90 éves idősek házai/lakásai nagyon elavultak, ezért sokszor jóval kevesebbet érnek, mint az átlag. Ezeknek az emberek jó része nem igen volt bejelentve, ezért nagyon sok a kisnyugdíjas, tehát nem volt pénzük újítgatni az ingatlant.

- Ha keveset ér a ház, ez főleg vidéken jellemző, és kevés a nyugdíja csak a legalja otthonba tud bekerülni, és ezt megértem, ha inkább nem akar. Nem mindenki szeretne lakótársat és 8-10 emberrel osztozkodni egy wc-n..., de ez még mindig jobb, mint megfagyni a saját házadban, mert olyan gyenge hogy begyújtani sem tudsz. Sajnos a gyerekek nem minden esetben tudják kipotolni a havi +150-300000 ft-os kiegészítést a nyugdíjon felül.

- Az én generációm, már többnyire bejelentett munkahelyen dolgozik, és ez jellemző a 70-es években születettekre is. Én csak 100%ra bejelentett munkát vállalok el, ezért jó nyugdíjam lesz, ha lesz. Mivel az életszínvonalam a fix hitelem miatt folyamatossan javul, így tudom karbantartani, fejleszteni a néhány éves házamat. Ha a nem létező gyerekeim lesz@arnak, akkor eladom a házamat, a várható nyugdíjam meg elegendő lesz ahhoz, hogy külön szobám legyen saját bútorokkal saját fürdővel, finom ételekkel.

- Aki albérletbe van és egyedül marad időskorára, az még a legalja otthonba sem fog tudni bekerülni..., mert a meglévő ingatlan fedezi a beugrót jó esetben.

Nyugdíjak eloszlása 2022:

>80000 ft --> 266322 fő!!!!

80000-160000 --> 1143463 fő

Összesen: 1409785 fő, azaz ennyen nem tudnák fizetni az albérletet a 2,3 millió nyugdíjás közül, azaz 61%!

2024. febr. 3. 09:02
 54/69 anonim ***** válasza:
21%

"Igen, így a főbérlőnek vesznek még egyet."

Ezt mindenki olyan könnyen odaböfögi, mintha az emberek jókedvükből mennének albérletbe.

Eleve egy mai lakáshoz kell több millió forint önerő. Ha egyedülálló támogatás nélkül akkor akár 10+ millió Forint is.

Ennyit az emberek jelentős része nem tud összeszedni akkor sem ha 0-24-ben gürcöl a gyárban.

Nyilván, szép és jó a túlóra, de nem mindegy, hogy 600 helyett 800 ezret keresek vele, vagy 200 ezer helyett 250 ezret.

2024. febr. 3. 09:17
 55/69 anonim ***** válasza:
44%

"Ez egyszerű matek"

Nyilván egyszerű a matek, ha a saját képletrendszerünkben a saját számainkkal dolgozunk... :)

"döntened kell hogy veszel egy 30 nm-es lakást vagy bérelsz 150 ezerért életed végéig"

Eleve ott torzítás az egész, hogy a vásárlást hasonlítod az életünk végéig bérléshez. Holott az egyenlet nem ennyire egyszerű.

Nyilván mindenkinek célja a saját lakás, de ahhoz, hogy neked 400 ezres fizetéssel legyen egyáltalán önerőd albérlet mellett ahhoz rohadt sokat bele kell tenni.

Persze, beleteszel 10 millió önrészt akkor meg is vagy. HA meg beleteszel 30-at akkor nem kell a hitel sem.

De 400 ezres Fizetésből kifizeted a 150 ezret albérletre, 50 ezret a rezsire, ha kenyéren és vízen is élsz akkor is elmegy átlag havi 100 ezred csak arra hogy létezel. Eleve elmegy alsó hangon 300 ezred arra, hogy létezel.

Ha mindenen is spórolsz ez havi 1,2 millió Forint, ahhoz, hogy meglegyen a 10 millió önerő (+átírási költségek, illeték) konkrétan vegetálnod kell 9 évet.

És a való életben nem fogsz félretenni 1,2 milliót, mert biztos, hogy el kell menned orvoshoz, elromlik valami, lesz extra kiadásod szóval lesz abból 12-13 év is.

Ebből kifolyólag visszakérdezek:

Szerinted melyik lesz jobb élet? Melyiket fogod jobban élvezni?

Azt az életet, ahol azt mondod, hogy csak 20-25 év múlva lesz saját lakásod, de legalább volt időd élni, utazni valamennyit, kikapcsolódni hétvégén, a pároddal, gyerekeddel tölteni minőségi időt.

Vagy az ahol elment az életedből 10-15 év, vagy 35-40 éves és elmondhatod, hogy van egy 30 m2-es kis lyuk lakásod miközben ráment a gürcölésre a fiatalságod.

Nyilván, mindenki maga dönt, én megértem mindkét oldalt.

"nem voltál hajlandó 2-5 évet beáldozni a fiatalságodból"

Nyilván ez egész mese itt megy félre, hogy sajnos a mai világban az emberek többségének nem 2-5 évet kell beáldoznia. Nyilván akinek 2 év alatt megvan annak könnyű magas lóról beszélni, hogy a Józsi miért nem dolgozza ki a belét +20 ezer Forintért hétvégén is :D

2024. febr. 3. 09:35
 56/69 anonim ***** válasza:
75%

Mosogatásért nyelvtudás nélkül nettó 1800 eurót fizetnek ausztriában teljes ellátással, szállással! Mivel szinte semmire sem kell költeni, 1500 at simán félre lehet tenni! Szóval 3 év vagy 6 szezon = 17 millió + hitel.

vendéglátós szakmunka min 2500, 6 szezon --> 2200*10*3*380=25 millió

A hogyan nem lehet a hozzá állást kell lecserélni, a mit kell tennem azért, hogy legyenre...

2024. febr. 3. 09:45
 57/69 anonim ***** válasza:
71%

"400 ezres fizetéssel legyen egyáltalán önerőd albérlet mellett ahhoz rohadt sokat bele kell tenni."

Otthon nem lehet lakni? Ha csóró a család, rossz helyre születtél nem lehet elmenni mondjuk egy olyan céghez aki szállást is biztosít? Nyugatra nem lehet kimenni dolgozni ha neked nem fér bele, hogy 4-5 évig gyűjts itthon?

"a való életben nem fogsz félretenni 1,2 milliót" a való életben évekkel ezelőtt nettó 160 ezres fizetésből raktam félre 1,5 milliót 1 év alatt. Mert bejártam túlórázni(így havonta 20%-kal többet kaptam, mint az alap fizetés) és munkásszálón laktam, hogy ne kelljen rezsire költenem. (a munkásszálló jobb minőség volt, mint sok egyetemi kollégium) Ha ugyanezt mondjuk te össze tudod hozni Gödön az akkugyárba nettó 400 ezer mellett, akkor máris 3 milliót raktál le az asztalra egy év után.

"kikapcsolódni hétvégén, a pároddal, gyerekeddel tölteni minőségi időt" ha van párod akkor máris ketten raktok félre, ha van gyerek akkor elég sok kedvezményes hitelhez / ingyen pénzhez tudsz hozzájutni, szóval már egész mások a számok.

Plusz ha már család, tételezzük fel igazad van és meg kell dögölni azért, hogy saját lakásod legyen DE akkor nem érzed majd magad rosszul amikor a gyereked ugyanúgy nulla támogatással kell kilépjen az életbe, mint ahogy te kezdted, mert neked az albérletet kell fizetned?

2024. febr. 3. 11:28
 58/69 anonim ***** válasza:
57%

#55 Tökéletes példát mutattál arra amiről beszélünk, hogy akinek nincsen az mennyire tudja bizonygatni, hogy neki miért is nem lehet lakása sose, ahelyett hogy azt nézné meg hogyan lehetne.

Soha még olyan jó lehetőségei nem voltak az embereknek mint az elmúlt évtizedben, hogy akár fiatalon is lakásuk lehessen. Te meg megpróbálod mindenről bebizonyítani MAGADNAK, hogy nem lehetséges. Közben meg ott van a valóság, hogy az emberek többsége meg tudja tenni.

Nehéz? Igen, nehéz. Sokáig tart? Igen sokáig tart. Sok lemondással, munkával, spórolással lehet elérni? Igen azzal lehet a többségnek lakása.

DE LEHET! A többség meg is szerzi a lakását, mert nem azzal foglalkozik mit nem tud megcsinálni hanem megteszi amit tud.

Ha soha nem lépsz 1 lépcsőfokot sem felfelé akkor nem jutsz fel az emeletre. Mindegy hogy gyorsan vagy lassan mész, ha mindig lép előre valamennyit akkor sikerülni fog - ha nem lépsz semmit akkor meg nem. Ez ilyen egyszerű.

2024. febr. 3. 11:48
 59/69 anonim ***** válasza:
34%

"DE akkor nem érzed majd magad rosszul amikor a gyereked ugyanúgy nulla támogatással kell kilépjen az életbe, mint ahogy te kezdted,"

Én bevallom nem szeretném nagyobb anyagi támogatással indtani a leendő gyerekemet, tudom gonoszság, és ez éppen szembe megy a manapság elvártal.

De, lakhat itthon mikor már dolgozik, és egy fillért sem kell bele adnia a rezsibe és a kajába, ha saját lakásra gyűjt közben. Ha nem így tesz akkor sem teszem ki, de be kell szállnia a költségekbe. Én is ennyit kaptam, csak mi nagyon csórók voltunk, amíg tanultam, kajára is alig volt pénz.

Okai egyszerűek, és kicsit önzőek, bár ez néző pont kérdése.

- Tnulmányaim alatt bulizni sem volt pénzem, nayarni 2x voltam családdal összesen ez idő alatt a Balatonon.

- 26 éves koromig tanultam, kb 40 leszek mire teljesen elkészül a ház az udvarral együtt.

- Minden évben akarok menni 7-8 napos külföldi nyaralásra, eddig összesen 1x voltam.

- Megtanulok sielni, és szintén minden évben akarok menni 7-8 napra.

- 5 évente akarok venni másik 2-3 éves kocsit.

Az élmények gyűjtése eddig kimaradtak, szóval ezeket pótolni fogom. Ebbe pedig nem fér bele, hogy a gyereknek is építsek egy házat, vagy jelenlegi árakon nézve 10-20 milliót adjak neki. Cserébe a gyerek megkapja azokat a dolgokat/élményeket amik nekem ne adatottak meg.

2024. febr. 3. 14:06
 60/69 anonim ***** válasza:
Nekem pl van egy szar vályogházam vidéken 2018ban vettem 2.2millióért. 40 alatti is vagyok és saját “ingatlanom” van… az már más statisztika lenne, hány 40év alattinak van élhető, lakható ingatlana.
2024. febr. 3. 18:38
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!