Adósodjunk el egy életre, vagy tömjük tovább a tulajok zsebét?
A véleményeteket szeretném kérni. A lakhatási válságból szeretnénk kiutat találni. Nem GYIK alapján akarom az életem alakítani, de minden tanács hozzáad a képlethez és talán segít a végső döntés meghozatalában. Szóval (szerintem) 3 lehetőségünk van :
1. Kiköltözni külföldre és hagyni ezt az egészet a francba. Ott összeszedni önerőt és talán hazaköltözni(?)
2. Maradni albérletben, viszonylag jól élni, de egyre több pénzt más zsebébe pakolni. Várni a sült galambot.
3. Hitelből ingatlant venni, eladósodni és nyögni évtizedekig.
20-as évei végén járó fiatal pár vagyunk, jelenleg Budapesten lakunk albérletben. Én villamosmérnök vagyok, a párom gyógyszerész. A havi nettó bevételünk összesen kb. 1 Millió Ft. Fizetünk albérletre kb. 250 ezret, autót tartunk fenn és vannak azért hobbijaink, nyaralni/étterembe/szórakozni járunk. Ezek már szinte luxusnak számítanak, tudom. Ha megszorítjuk a nadrágszíjat akkor félre tudunk tenni fejenként 150 ezret is, de az utóbbi időben annyi extra kiadásunk volt (orvosi költségek, váratlan dolgok) hogy csak fogy a spájzolt pénz. Konkrétan egy ideje stagnál, pár milliónál nem tudunk egyszerűen többet felmutatni. Legfőképp az albérlet apasztja a bevételeket ugyebár.
Nagyon kicsi lakásban lakunk, de jó környéken, új építésű a tömb. Nagyon szűkösen vagyunk, már élhetetlen kategória, annyi cuccunk van bezsúfolva ebbe a kis garzonba. Szeretnénk 2 szobásba költözni, de olyan árak vannak, hogy ennyit egyszerűen fájna a szívem kiadni havonta. 1,5 havi tanári fizetést egy (még mindig kvázi lyuk kategória) lakásért nem vagyok hajlandó kicsengetni. Milliókkal tömjem annak a zsebét, aki ezért nem tesz szinte semmit? Rengetegen vannak akik csak örököltek egy lakást és élnek mint Marci hevesen a plusz pénzből. Ehhez nem asszisztálok. A COVID alatti árakat még reálisnak tartottam, akkor 130+rezsit fizettünk egy 2 szobás zuglói lakásért, de onnan el kellett jönnünk. Közben az árak embertelen szintre lőttek ki.
Marad a hitel és a “saját” ingatlan? Önerőnk meg nincs, mert öntöm valaki más zsebébe a pénzt (3 év alatt 6 milliót). Vicc, a jelenlegi bérelt lakás értékének kb. 15%-át(!) már átpakoltunk a tulaj számlájára! Döbbenetes haszon van ebben. Az árak meg a csok+ miatt még feljebb fognak menni, tovább gazdagítva a harácsoló tulajdonosokat. Gyereket nem akarunk vállalni, így a babaváró és társai kiestek. Viszont jövőre 10% önerővel, az alapkamat csökkenésével jobb konstrukcióval tudunk majd hitelt felvenni. 250 ezres törlesztővel már egész nagy összeget fel fogunk tudni talán. Van erre esély? Mert a fizetésünk csak nőni fog, a törlesztés egyre könnyebb lesz. Járható ez az út vagy túl kockázatos?
Vagy a legdrasztikusabb, hogy hagyjuk az egészet és kiköltözünk külföldre. Fiatalok vagyunk, beszélünk nyelveket, versenyképes a diplománk. Ott félre tudnánk rakni annyit, hogy itthon tehermentesen vehetnénk egy kis lakást. Aztán kiadnánk albérletbe addig amíg meg nem unjunk a külhoniságot. Harácsolók lennénk mi is :D
Mit gondoltok, melyik a legracionálisabb opció? A való életben mennyire működik az amit magamban felvázoltam?
Ha szeretnétek külföldön élni, akkor szerintem érdemes ilyen háttérrel megpróbálkozni, de ha csak és kizárólag azért mennétek, hogy hó végén több nettó maradjon, akkor szerintem nem feltétlenül érdemes.
Ha itthon maradtok, akkor viszont én is mindenképp hitelt fizetnék, az albérlet egy legális rablás.
Meg lakást is lehet lízingelni, nem csak autót, kérdezzétek meg a tulajt, van-e kedve ehhez, majd menjetek be a bankba egy ilyen konstrukcióért.
Az olcsóbbra jön ki, mint a hitel.
Esetleg keressetek egy másik lakást, amit lehetne lízingelni.
Én ahhoz a generációhoz tartozok,aki 2004 után ki tudott menni Ausztriába. dolgozni.
Abban az időben 4-5 év ausztriai, mosogatói munka után tudtál itthon pesten, vagy bármilyen megyei jogú városban, vásárolni egy lakást.
Nálam ez 2013-ban valósult meg.
Így utólag előbb is összejöhetett volna,de fiatal voltam akkor, és eléggé szórtam a pénzt, utazások,buli autóvásárlás stb.
De végül is 2013-ban sikerült vásárolnom hitel nélkül egy megyei jogú városban 2,5 szobás panellakást 8,7 millióért.
Na ennek a világnak vége, köszönhetően a fidesznek és azoknak akik újra és újra megszavazzák a fideszt.
Fogalmam sincs,hogy ma hogyan vennék lakást
1. Ha élvezitek a más kultúrában való életet akkor egy kockás füzetben kiszámolod, hogy mennyit keresnél külföldön, mennyi ott a lakásbérlés, mennyi hozzá a rezsi, mennyi az étkezés, mennyi a közlekedés, és a matematika azt mutatja, hogy jóval több marad a zsebedben mit itthon akkor menni kell.
2. Nem tömöd senki zsebét, egy szolgáltatást fizetsz meg. Te adnál egy idegennek 50 milliót kamat nélküli használtra a két szép szeméért csak mert szüksége van rá? Ha 3 év alatt 6 milliót kifizettél bérleti díjra a tulajdonosnak, akkor azt jelenti hogy évi 4 %-ért használhatod az 50 milliós befektetését. Az hogy valaki ezt összespórolta évek alatt, hitelt vett fel és úgy vette vagy örökölte neked miért számít? A lényeg hogy az övét használod, nem a szerzés jogcíme!
3. Nem kell bérelt lakásban maradni, de évtizedekig eladósodni sem. Mint mérnök tudhatod, hogy vannak kiszámolható optimumok, ezt kell kalkulálni a saját helyzetedre igazítva.
Többi:
Van sok olcsóbb bérlakás, mint amiben laktok jelenleg. Az igényekkel van baj. Ha saját lakást akarsz, akkor keressetek jóval olcsóbb bérlakást. Vannak, tisztában vagyok a piaccal, csak nem az új építésű, teraszos csilivili kérókat kell megcélozni. Valamit valamiért. A komfort zónát el kell hagyni ha a saját lakás a célod.
Rengeteg pénzt szórtok el jelenleg. Az hogy kettőtöknek havi 750 ezerből nincs önerő 5 év alatt az a vicc. Úgy akarsz előre haladni anyagilag, hogy az igényedből nem csökkentesz. Én havi 435 ezret + 20 cafeteriát keresek, ebből 280-300 között marad meg havonta. Igaz lakásbérleti költségem és saját kocsim sincs, de valahogy nem szenvedek semmiben hiányt. Ha ugyanezt a lakást bérelmém mint ami az enyém, ez havi 100 lenne(vidék), de nyilván keresnék akkor egy olcsóbb 1 szobásat 80-ért, hogy 200-at stabilan tudjak félrerakni bérlés mellett is. Évi 3,5 milliót tudok lekötni, 4 évente tudok venni egy vidéki használt lakást. Hogy a francba lehet elszórni havi több százezret?
60 éves vagyok, rohadtul nincs most lakhatási válság. Ennél sokkal rázósabb helyzetek is voltak az elmúlt 30-40 évben. Aki nem hiszi, nyugodtan olvasson utána a bokros csomagnak. Én akkor voltam lakáskereső. Ló/aszt nem ért a fizetésem!
Kimentem hát külföldre és rá kellett jönnöm, ott sincs kolbászból a kerítés.
Nyugati nagyvárosokban - ahol bevándorlóként munkát találni - borzasztó ingatlanárak fogadtak.
Szolgáltatások dettó. Német kőművessel Németországban lakást felújítani? Felejtős!
Még egy olajcsere se fért bele.
Hazajöttem, itthon képeztem magam, oda mentem dolgozni, ahol értelmes fizetést adtak, nem anyám kanapéján a tévé előtt fetrengve sírtam.
Van egy házam, két lakásom kiadva, nem úszok a pénzben, de akár holnaptól itthon maradhatnék úgy is hogy 0 Ft lesz a nyugdíjam, túlélném.
A házam törlesztőjét kifizettem becsülettel, nem kiskapuztam. Én számláztam, a feketézőket meg feljelentettem.
"Vicc, a jelenlegi bérelt lakás értékének kb. 15%-át(!) már átpakoltunk a tulaj számlájára!"
És közben úgy laksz benne fiacskám, hogy nem kellett kifizetned a lakás teljes vételárát! Hoppá! Légyszi vegyél vissza magadból.
Azt tudom tanácsolni, hogy gyűjtögessél és gondolj arra, Magyarországon nem csak Budapesten van élet.
15-ös te hülye vagy :D
80-as évek után húzták fel a mai lakások java részét.
Rendkívül sok kertes házat is építettek.
15-ös amikor te voltál lakáskereső, akkor szotyira adtak mindenkinek szinte lakást, egy kádár kockát 2 évnyi átlagbérért lehetett venni, nézz utána.
Most bruttó 560 körül van az átlagbér, az bruttó 10 azaz kb 6,7 millió forint nettó, 6,7 millió forintból mit veszel ma és hol?
Szóval köszönjük az önfelszopásod, de az almát hasonlítottad össze a körtével.
Hát pont ez az!!! A 80-as évek mérhetetlen pazarlása érezteti a hatását a mai napig.
Magyarországon olyan szinten szétlopta mindenki a munkahelyét, hogy ezek után csodálkoztok, hogy itt tartunk!!!
És vannak olyan elborult hülyék, akik ezt visszasírják!
15-ös mi a F*SZT magyarázol??
Akkoriban a gyári munkások családjainak kiutalták szoc. alapján a panellakásokat, ugyanezeket árulják most Budapesten 50 millióért. HOL Vagyunk ahhoz képest?? Akkor volt lakhatási válság és ami most van az szerinted nem az? Te teljesen meghibbantál.
13# miért pontoztatok le?
Lelkileg nem kavar fel,csak kíváncsi vagyok rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!