Tényleg ennyire padlón van az ingatlanpiac vagy csak mi vagyunk szerencsétlenek?
Megyeszékhelyen árulunk egy 4.emeleti, tégla lakást, 2 szoba+étkezős, fel van újítva, gyönyörű környezetben található, és 2 hét alatt egy érdeklődő sem jelentkezett. Nemhogy megvenni, megnézni sem.
A város legkedveltebb, legjobb ingatlanosa van a segítségünkre, nagyon profi képek kerültek ki, és semmi.
Egyáltalán nincs túlárazva sem, mert a forgalmiérték 19,9 millió forint, mi pedig 22,5-et kérünk érte, hogy talán a végére 21 millió maradhasson a kezünkben.
Tényleg ennyire nincs pénze az embereknek? Nagyon el kellene költöznünk, mert már nem praktikus egy 1 éves gyerekkel egy szobában lenni, de most kb semmi esélyt nem látunk rá.
Ami még döbbenetes, hogy közben ugye keressük a 3 szobás lehetőségeket, és szinte mind 30 millió közelében vagy a felett van. Ez nem tűnik reálisnak, hiszen a miénk is 60 nm2, amiket nézünk azok 70 körül vannak...
(Belinkelni nem szeretném, hátha vannak itt ismerősök)
8. Egy dolog, hogy a 30 milliósakat is mennyiért hirdetik és végül mennyiért adják el. Ott is lehet fogtok találni olyan alkut, hogy több millióval olcsóbban veszitek meg.
A másik, hogy igen, a nagyobb élettér miatt drágábbak. Képzeld ha egymás mellett van két lakás és az egyik 60 négyzetméter 2 szoba, a másik 60 négyzetméter 3 szoba, akkor is a 3 szobásnak valószínűleg nagyobb lesz az értéke a legtöbb ember számára, mert a 3 szoba több életteret jelent, mint 2 szoba és a legtöbben ezt nagyra értékelik, megjelenik az árakban is. Minthogy ti is a mostanitoknál több szobával rendelkező lakást kerestek.
Délkeleti régió.
Amúgy egy pont ugyanilyen lakás, kb 2 hónapja 22,5ért ment el. Vagyis nem pont ugyanilyen, mert az konvektoros volt, a miénk cirkó fűtéses.
Alapvetően, ha lebontjuk kb 50-100.000Ft/m2 az árkülönbség.
Mivel a félszoba és a teljes értékű szoba is befolyásolja egy ingatlan m2 árát, így teljesen reális a különbség.
Arról nem is beszélve, hogy mennyit számít az, hogy hanyadik emelet, van e terasz, van e pince, hány emeletes az épület, milyen tájolású, melyik évben épült, milyen a kialakítása stb stb stb.
Kb 100m2 alapterület felett figyelhető csak meg, hogy minél nagyobb az alapterület, annál kisebb eltérés van a m2 árban, sőt egy szint felett, már kedvezőbb is, mint mondjuk egy 50m2-és lakásé. Addig a pontig viszont az esetek döntő többségében elég jelentősen emelkedik.
"akkor ott tartunk,hogy jóval áron alul megy el."
Dehát nem áron alul, hanem az értékén. Láthatod, hogy azon az áron, amit te reálisnak gondolsz (=áron) még érdeklődő sincs.
4. szinten - ha lift nélküli - kifejezetten nehéz eladni. Ha nincs jelentkező engedned kell vagy nem adod el.
Gyanítom ha olcsóbban raknád ki akkor elmenne.
Értelek titeket, akkor átgondoljuk, csak sajnos arra nekünk sincs pénzünk, hogy eladjuk mondjuk 19ért és 29ért vegyünk egy pont ugyanilyet csak a 13 nm2-rel nagyobb kivitelben. Ez valahogy akkor sem tűnik reálisnak.
Meg ugye furcsa, hogy 22,5ért elment egy olyan, ami "kevésbé jó".
A pont ugyanilyet úgy értem, hogy ezekből a lakásokból van 1,5 szobás, 2 szoba+étkezős, és 3 szoba+étkezős, és mi az utóbbit szeretnénk. Tehát fajtáját tekintve ugyanolyanok.
Nem egy 80 nm2-es 3 szobáshoz hasonlítom, amit venni szeretnénk.
Ha más hasonló lakás elkelt ilyen áron, akkor tényleg olyasmiben keresd az okot, mint a tájolás, elosztás vagy emeletszám. Vagy ha nagyon egyedien újítottátok fel (pl. rikító színek), hiába nincs különösebb jelentősége és pillanatok alatt megváltoztatható, mégis ellenérzést kelt a más ízlésű érdeklődőben, mikor meglátja a képeket.
Kérj meg ismerősöket (még jobb, ha vannak olyanok, akik szintén költözésen gondolkodnak, és nézegetik a kínálatot), hogy külső szemmel mondják el objektíven, hogy potenciális vevőként nekik mi tetszene, mi nem tetszene a lakásotokban, és mennyit adnának érte.
Elsőre elkerekedett a szemem, hogy egy jó helyen lévő, felújított kétszobásra még érdeklődő sincs 22-ért, de mikor írtad a régiót, jobban megértettem. Nem tudom, arrafelé pontosan mik az átlagárak, de azt tudom, hogy olcsóbb, mint itt. Mi nemrég vásároltunk házat itt, Heves megye Pest megyéhez közelebb eső részén, és ahogy az ingatlanhirdetéseket nézegettem, az ország délkeleti részében kétharmad-fele árakon is mentek hirdetések, csak lestem.
Viszont mivel folyamatosan monitoroztuk a környékbeli ingatlan adásvételeket, lett egy kis tapasztalatom a helyi árazásban. Volt, akinek a régóta 25-ért hirdetett házat első szóra odaadták 20-ért. Van, aki 26,75 millióért hirdet egy (az előbb említettnél helyileg és állapotát tekintve is 3 nagyságrenddel rosszabb) házat, de a szomszédjának elmondta, hogy egyébként "az alja 20", tehát már annyiért is adná. Hát 26,75-ért szerintem várhatja, hogy valaki akár alku szándékával is odadugja az orrát...Itt mindenki próbál nagyot szakítani, aztán ha nem jön balek, és megunják a várakozást, odaadják jóval kevesebbért is. Nem tudom, felétek ez mennyire jellemző, de tényleg nem biztos, hogy a 30 milliós lakásokért 30 milliót kell fizetni.
A többiekkel nem értek egyet a forgalmi érték szentségében. Az, hogy nálatok 19,9 M forgalmi értéket állapítottak meg, nem szentírás, az IRÁNYÁRHOZ rátett 2,6 M pedig szinte hibaszázalék. Ha kérnétek még 2 értékbecslést, akkor simán lehet, hogy az egyik 800 ezerrel kevesebb, a másik 1,5 millióval több lesz az elsőnél, ez ilyen... (Nekünk a házra 2 értékbecslés közt 8 milliós eltérés volt, az alacsonyabbhoz képest ez +50%-ot jelentett (!!!); mondjuk a magasabb értékűt az eladó kérte, és szerintem tutira megkente, mert magától nem lehetett ilyen irreálisan hülye.) Ahogy van is vevő, akinek 15-ért sem kéne, és lehet, hogy idővel jönne, aki akár 24-et is megadna érte. De ha az eladás sürgős, akkor tényleg nincs más megoldás, mint elkezdeni lejjebb araszolni az árral. Nálunk azért még mindig elég sokan keresnek ingatlant, a reálisabb árúak egész könnyen gazdára találnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!