Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Jól számolok (lakásvásárlás)?

Jól számolok (lakásvásárlás)?

Figyelt kérdés
Az élettársam vett pár éve egy lakást 20 M volt. Ebből 10-et kapott a szüleitől, 5-et fizetett a saját összegyűjtött pénzéből, és 5-t hitelből. Utána kb. 6 év alatt letörlesztette a hitelét. Közben együtt éltünk, az én keresetem az övének kb. 2/3-a. Én nem tudtam félrerakni ez idő alatt, mert a közös költségek fele, és a saját egyéb költségeim elvitték a fizetésem. Amiket igazságtalannak tartok. Úgy gondolom, hogy mivel élettársak vagyunk, közösen tartoztunk volna felelősséggel a pénzügyekért, és az 5 milliós hiteltörlesztéséből 2 engem illetett volna meg (fizetésarányosan). Amikor belement a lakásba, nekem volt még 4 millióm, de nem engedte, hogy beszálljak, mert magának akart mindent, hogy engem bármikor kirakhasson. Azóta a lakása a háromszorosát éri legalább. Tehát 3*2+2*4=14 millióval vagyok megrövidítve mai értéken. Ha az inflációt nem számoljuk bele.
2023. ápr. 1. 11:35
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/72 anonim ***** válasza:
80%
És ez továbbra sem érdekli a fenét sem.
2023. ápr. 1. 18:26
 42/72 anonim ***** válasza:
100%

"Bevásárlás (kaja, tisztítószerek stb.), rezsi, szórakozás, utazás."

Ha ezeket csak magad után fizetted, akkor nem adtál NEKI pénzt.

Ezeket mindenhol magadra kellett volna költened, vagy arra a lakásra, amiben laksz (bérlemény vagy saját). Mert ugye te pisiltél a WC-be, amiről ezután le kellett oldani X időnként a húgykövet, és ahhoz bevetted meg a vízkőoldót.

A te ottlakásoddal 2x annyi volt az amortizáció, mint ha a férfi egyedül lakott volna ott. Ezért ha kellett cserélni eltört, elromlott dolgokat, azt is felesben ki kellett fizetned magad után.

Sőt, ha lesz egy felújítás, annak is a felét kellene állnod.

Ha úgy gondolod, olyat is fizettél, amivel mindezeken TÚL MÉG NÖVELTED is az ingatlan értékét - pl. vettél bele közvetlenül elköltözés előtt egy 3 milliós konyhát, 1 M-ért háztartási gépeket, akkor abból követelhetnél a számlák ellenében.

De te meg szivességi lakáshasználó voltál ott.

Pénzügyileg úgy látni jobban a helyzetet, ha ő kiadja ezt a lakást, mert az övé, így a bevétele is teljes egészében az övé. És ti ketten béreltek egy másikat felesben.Akkor neked kellene kb. 75 000 Ft-tal többet fizetned a lakhatásért, mint a megtörtént esetben. Tehát te ennyit kaptál ajándékba tőle, havi 75 000 Ft-ot.

2023. ápr. 1. 18:28
 43/72 A kérdező kommentje:
39-est érdekli
2023. ápr. 1. 18:28
 44/72 anonim ***** válasza:
100%
2023. ápr. 1. 18:30
 45/72 anonim ***** válasza:
100%

40: Hát ezt kéne kiszámolni, mennyit fizettél ki őhelyette.

Ha ez havi 15 000 Ft, akkor azt kellett volna leállítsd az első 2 hónap után, sőt visszakérni. De lehet, ő azt gondolta, ha ő ad neked ajándékba havi 75 000 Ft-nyi szolgáltatást, akkor elvárhat tőled a saját fogyasztásodon felül valamivel több hozzájárulást. De ezt ki kellett volna beszélni.

Hogy osztoztatok meg konkrétan? Adtál neki egy fix összeget havonta, és ő költötte el, amire gondolta, rád is és magára is és a lakásra is?

Ezt az összeget hogyan számoltátok ki?

2023. ápr. 1. 18:34
 46/72 A kérdező kommentje:

45

Úgy, hogy mindent felírunk, amire költünk, aztán összeadjuk a kettőnk számait és elfelezzük a közösnek kikiáltott költségeket. Ez pénzügyileg úgy néz ki a legtöbbször, hogy ha ő volt mondjuk pluszban, akkor néhányszor én fizetek, míg nagyjából egálban leszünk.

Ezen kívül úgy gondolom, hogy mennyit fizettem helyette, hogy éltem egyedül is, és tudom, hogy akkor mennyi ment el mire.

Ha az ő szívességi lakáshasználatát bárhova is beleszámítjuk, akkor azt általam nyújtott szolgáltatásokat is számszerűsíthetném. A párunk elvileg nem albérletet ad ki nekünk, ahogyan én se kérem k*vaként tőle a 40 ezret alkalmanként. És a házvezetés is ingyen volt neki.

Ezen kívül igazságtalannak tartom a fele-fele osztozást is, ha nem fele-fele arányú a jövedelmünk, jövedelemarányosan lett volna igazságos. De erről valóban akkor helyben kellett volna reklamálni.

2023. ápr. 1. 18:55
 47/72 anonim ***** válasza:
100%

"elfelezzük a közösnek kikiáltott költségeket"

Azt nem értem, ebbe hogy kerülhetett akkor bele olyan, ami valójában nem volt közös, és te mínuszban érzed miatta magad.

Beírtátok közösnek az ő étkezését vagy ő szórakozását?...

A másik, ha a házimunkát nem feleztétek, akkor azt is számszerűsíteni kellett volna!

" én se kérem k*vaként tőle a 40 ezret alkalmanként"

Ő is szexelt veled, tehát ő is kiszámlázhatná ezt neked, nem tudom, mért tekinted ezt egyoldalú szolgáltatásnak.

2023. ápr. 1. 18:58
 48/72 anonim ***** válasza:
88%

"A másik, ha a házimunkát nem feleztétek, akkor azt is számszerűsíteni kellett volna!"

Akár azt is ki lehetett volna mondani, hogy cserébe a lakhatásért helyette elvégzed a házimunkát.

De szokás szivességi lakáshasználatról is szerződést (!!!) írni, és abban le van fektetve minden. Mihez kell hozzájárulni, mely része az ajándék, hogyan szűnik meg, stb.

2023. ápr. 1. 19:01
 49/72 anonim ***** válasza:
100%
És hova lett a négy milliód?
2023. ápr. 1. 19:05
 50/72 anonim ***** válasza:
100%
49: 14!
2023. ápr. 1. 19:09
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!