Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért kell visszaadnom a...

Miért kell visszaadnom a foglalót, ha hetek múlva derül ki, hogy a vevő nem kap hitelt?

Figyelt kérdés
Már állítólag van ilyen szabály, hogy 3. Fél hibája miatt visszajár. Addig meg lehet hogy valaki kpra megvenné az ingatlant.
2022. jan. 27. 10:22
1 2 3 4 5 6 7
 51/61 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem ez így azért nem korrekt, mert mi három házzal jártunk úgy, (én 600-t kerestem a férjem 1 M-et), hogy a ház miatt nem voltunk biztosak benne, hogy megkapjuk a hitelt (havi 150 alatt maradtunk törlesztővel)

Pl. Osztatlan közös tulajdon, nem jól van papírozva, a hozzáépítés, az értékbecslő alulbecsli az ingatlant stb. Teljesen abszúrdnak tűnt a helyzet, mikor az ügyvéd ismerős mondta, hogy vigyázzunk, mert nem biztos, hogy megkapjuk az ingatlanra a hitelt, ami töredéke az ingatlan értékének.

2022. jan. 28. 05:24
 52/61 anonim ***** válasza:
75%

Akkor szerepeljen úgy a szerződésben, hogy HA az ingatlan miatt utasítják el (a PIACI lakáshitel kérelmet), akkor visszajár, ha bármi más miatt, akkor nem.

Ha mondjuk CSOK-ot akar igénybevenni rá a vevő, akkor legyen ő a körültekintő és kérdezzen rá ő minden kritériumra, ne nekem kelljen tudnom, hogy az ő esetére vonatkozóan CSOK képes-e az ingatlanom.

2022. jan. 28. 09:29
 53/61 anonim ***** válasza:
79%

#52: A vevö sem tudja, ugyanis CSOK-ra még előzetes értékbecslést és bírálatot sem lehet kérni.

Ez az állam és a bankok poszoos kis játéka

2022. jan. 28. 09:33
 54/61 anonim ***** válasza:
100%
*piszkos
2022. jan. 28. 09:33
 55/61 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, reformálni kellene a parlamentnek az ingatlan adás-vétel folyamatát.

Egy szerződés azért köttetik, hogy az bebiztositsa a szerződni kívánó feleket. Az előszerződés, akár foglalóról, akár előlegről legyen szó, egyik félnek sem ad kellő biztosítékot. A szerződés megkötése után is nagy a bizonytalanság mint az eladó, mint a vevő oldaláról. Igazságot csak per indításával kezdeményezhet a sértett fél.

A múlt év őszén adtuk el az ingatlanunkat. Az előszerződéstől a birtokbaadasig 4 hónap telt el. Ezalatt az idő alatt úgy felmentek az ingatlanárak, a megvételre szánt ingatlanok elkeltek, hogy tkp. már meg sem engedhettük volna magunknak, hogy eladjuk a lakást.

Ennek sokkal gyorsabban kell/-ene működnie.

Kezdeném az ingatlanossokkal:

Azok akiknek erettsegijük van és máshova nem jók, ingatlanosok lesznek. Sok ilyen megfordult nálunk. (tudom, mi hibánk is) az egyik le sem akarta kérni a tullapot, mondván drága ha minden ingatlanról lekérné amivel megbizzák. Másik le sem kérte, ezért rossz paraméterekkel hirdette a lakást. Hiába mondtam neki, hogy nem ez van a tullapon. A húsz éves szakmai múltjával érvelt, hogy ő jobban tudja. Másik ingatlanos olyan érdeklődőt hozott, aki azt mondta, hogy a lottón kell nyerni, hogy meg tudja venni a lakást.

Miért nem csekkolják le az ingatlanosok az érdeklődőket mielőtt kiviszik őket terepszemlére?

Nem vagyunk átjáróház, teljesen feleslegesen rabolják az ember idejét az ingatlan-turisták.

Alapnak kellene lenni, hogy az ingatlanos lekéri a tullapot. Nem mindig az a tulaj aki kinyitja az ajtót.

Előlegnek, foglalónak semmi értelme. Nem szolgál egyik fél biztosítékának sem. Azt mondják, hogy a foglalóval fejezi ki a vevő a komoly vételi szándékát. Bullcrep!

A foglalóval az eladó úgysem tud mit kezdeni, mert ha bukik az üzlet vissza kell adnia. Így jobb ha hozzá sem nyúl. Előlegnél dettó.

Ha a potenciális vevő már előzetes hitelelbiralattal megy ingatlant nézni, ha képés arra, hogy a kinézett ingatlanra fizeti az értékbecslőt akkor annak a vevőnek már komoly szándékai vannak.

Az ügyvédek helyett csak a közjegyző lenne hivatott adasveteli szerződéseket írni. A közjegyző köteles mind a két fél érdekeit figyelembe venni és egyenlő arányban a szerződő felek jogait védeni. A költségek feleződnének.

Bankok: előzetes hitelbírálat ( pipa) eddig okés. A kiszemelt ingatlan értékbecslése 48 órán belül (pipa) most is így van.

S ha minden passzol akkor a hitelezett összeg jóváhagyása.

Ezután le lehet szerződni. Mindenki be lenne biztosítva.

2022. jan. 28. 09:37
 56/61 anonim ***** válasza:
100%
Csok igenylese valoban megkotott szerzodessel mehet. Mi is fel voltunk haborodva,lutri az egesz,utana jon ki az ertekbecslo,ha mondjuk valamit megkifogasol,vagy alulbecsuli az ingatlant 25%kal mint a veteli ar,storno az egesz. Beleugrottunk,szerencsere nem lett gond,de belefogytunk,mire lezongoraztuk...
2022. jan. 28. 11:54
 57/61 anonim ***** válasza:
100%
Foglaló ilyen esetben nem jár vissta, csak ha kifenezetten bele van írva a szerződésben hogy ilyen esetben visszaadod.
2022. jan. 29. 06:46
 58/61 Dave092 ***** válasza:
100%
Alapesetben úgy van, hogy az adott fél ÉRDEKKÖRÉT kell tekinteni. Ez nem az indokon múlik, hogy most azért mert vajon talált jobbat vagy mert a hitelt nem kapta meg. Jelen esetben a vevő érdekkörébe eső okból nem lett teljesítve a szerződés így ha máshogy nem rendelkeztetek nem jár vissza neki.
2022. jan. 29. 10:35
 59/61 A kérdező kommentje:
Egyeztettem egy másik ügyvéddel, és - ha nem kerül külön beleírásra - akkor sem jár vissza a foglaló, ha nem kap hitelt.
2022. jan. 29. 14:52
 60/61 xswerdy ***** válasza:
100%
marmint akkor NEM jár vissza. Azt lehet külön beleírni, hogy visszajár.
2022. jan. 30. 15:10
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!