Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért kell visszaadnom a...

Miért kell visszaadnom a foglalót, ha hetek múlva derül ki, hogy a vevő nem kap hitelt?

Figyelt kérdés
Már állítólag van ilyen szabály, hogy 3. Fél hibája miatt visszajár. Addig meg lehet hogy valaki kpra megvenné az ingatlant.
2022. jan. 27. 10:22
1 2 3 4 5 6 7
 11/61 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem az a vevő hibája, hogy nem kért előzetes hitelbírálatot.
2022. jan. 27. 11:03
 12/61 anonim ***** válasza:
90%
Ha első lakása lenne, lehet, hogy nem elég tájékozott, hogy jó lenne hitelbírálat, de ha kér, akkor sem jelenti azt, hogy biztosan megkapja a hitelt.
2022. jan. 27. 11:07
 13/61 anonim ***** válasza:
94%

A vevő ügyvédje, úgy akarja írni a szerződést hogy visszajár.

A vevő érdekeit képviseli, holott pártatlannak kellene lennie.

Jogod van nem aláírni így a szerződést.

Több hónapot és sok vevőt veszítesz el emiatt, amiért a foglalónak kellene kárpótolnia a veszteségért.

2022. jan. 27. 11:08
 14/61 anonim ***** válasza:
23%
10: Le is írtam, hogy mikor jár vissza. Ha az eladó hibájából hiúsul meg.
2022. jan. 27. 11:09
 15/61 anonim ***** válasza:
41%

Nem egészen, 14-es:

"Az adásvétel meghiúsulása: mikor veszik el a foglaló?

A foglaló letételével kapcsolatban mindenképpen tudnunk kell – főleg, ha a foglaló kifizetése az adásvételi szerződés előtt történt meg -, hogy ha meghiúsul az adásvétel, a foglaló visszajárhat.

1.) Ha mindkét fél hibájából meghiúsul az üzlet, vagy közös megegyezés alapján bontanak szerződést, akkor a foglaló visszakerül az ajánlattevő vevőhöz.

2.) Ha az adásvétel a vevő részéről kerül visszamondásra !!!***nyomós indok nélkül***!!!, akkor a foglaló az eladóé (és egyes esetben az ingatlanügynökség jutalékja is).

3.) Abban az esetben azonban, amikor az eladó mondja vissza az adásvételt, a foglaló !!!***kétszeresét***!!! kell megadnia a vevő részére!"

(bocs, másképp nem tudom kiemelni a lényeges részeket a szövegből)

Ez alapján az eladónak nem éri meg a foglalóba belemenni, csak ha tutibiztos, hogy megtörténik az adásvétel.

2022. jan. 27. 11:14
 16/61 anonim ***** válasza:
61%

MOST a napokban készült ilyen szerződés családtagnak és bele lett írva, hogy amennyiben a bank utasítja el a hitelkérelmet, akkor a foglaló visszajár a vevőjelöltnek az eladótól.

Az ügyvéd szerint ezt minden hitellel rendezendő szerződésbe be kell/ene írniuk.

2022. jan. 27. 11:27
 17/61 anonim ***** válasza:
59%
Hasonló eset volt a miénk.Mivel kérdéses volt a bank hitele,az ügyvéd nem javasolta az előleget,vagy annak átvételét .Nem is irta meg róla az elő szerződést .Ő nem fog biróságra járni,hogy majd a biróság kinek ad igazat.
2022. jan. 27. 11:32
 18/61 anonim ***** válasza:
85%
Ha én eladóként nem akarok ilyen kockázatot vállalni, úgy hirdetem meg az ingatlant, hogy CSAK KÉSZPÉNZES VEVŐNEK. És ha bepróbálkozik valaki, aki hitelt venne fel, erre hivatkozva nyugodtan elutasíthatod. Most nem aktuális nekem a lakásvásárlás, de később tervben van (szeretnék majd nagyobba költözni idővel), ezért figyelem a hirdetéseket, szóval látok ilyeneket is.
2022. jan. 27. 11:35
 19/61 anonim ***** válasza:
78%
18 válaszolónak. Az ingatlanok 70% hitelre veszik ma, szóval ezzel elég sok potenciális vásárlót kizársz. Nem jó taktika szerintem. Akkor szokták azt írni hogy kizárólag kp vagy utalás ha SOS sürgős az eladás, és ilyenkor jönnek a nepperek szép számmal, mert lehet alkudni. Nemrég az egyik ismerősöm vett így házat, összevesztek a régi tulajdonosok, az egyik külföldre akart menni, 3 nap alatt le kellett bonyolítani az adásvételt, a földhivatal annyi idő alatt nem is biztos hogy érkezteti a szerződést. Ügyvédi letétbe került a pénz és abba belement a tulajdonos, hogy később elutalja neki.
2022. jan. 27. 12:49
 20/61 anonim ***** válasza:
19%
Tudom, hogy sok vevőt zár ki az ember ezzel, mégis vannak ilyen hirdetések. Manapság mindenképpen rizikós az ingatlan adásvétel, még annak sem tuti, aki gyerek után akar támogatást igényelni ingatlanvásárláshoz, mert fene tudja, mi mindennek kell megfelelni. Az eladóknak sem könnyű, nem csak a vásárlóknak. Amikor én vettem a lakásomat, akkor könnyebb dolgom volt vásárlóként.
2022. jan. 27. 12:53
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!