Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért fújolnak sokan az...

Miért fújolnak sokan az albérletre, ha nincs jobb lehetőség ?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 23 éves egyetemista vagyok, van már egy kis megtakarításom, kb 17 éves koromtól dolgozom, az utóbbi egy évben pedig aktívan dolgozom a suli mellett, majdnem teljes munkaidőben. Ismerosi körben mindenhol hallom,hogy velem egykoruak vesznek lakást/hazát, én meg már kezdek belefásulni ebbe, hogy soha nem lesz sajatom.

Albérletben lakni szerintem meg mindig jobb,mint hotelt felvenni egy házra és életem végéig fizetni, mert ugyanannyit kene kifizetnem, mintha életem végéig csak a jelenlegi alberletemben laknék.

Sokan mégis úgy tekintenek az albérletre, mint valami nagyon pocsék és rossz dologra,de én meg mindig élhetőbbnek látom ezt a lehetőséget, minthogy hitelre vegyek lakást.

Ti hogy látjátok a helyzetet ?

Hogyan, mikor és miből tud manapság lakást/hazát venni egy olyan fiatal, akit nem támogatnak otthonról? Olyan kilátástalan ez a helyzet így. :( Szívesen lakom albérletben, de van egy ismerősöm, aki kapott egy lakást, így minden fizetését félre tudja tenni és csak a rezsire és a kajára kell költenie…azért így lényegesen egyszerűbb félre tenni. Ha lenne lehetőség rá, saját pénzből szívesen vennék laksz, addig meg marad az albi. A kérdés az, hogy lesz-e valaha lehetőség lakást venni a hozam hasonló fiataloknak.

Köszönöm a válaszokat!

23 N

2021. dec. 31. 13:46
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy a pénzünk értéke romlik, a Forint mint fizetőeszköz a béka segge alatt van és egyre lentebb ássa magát.

Az ingatlan meg mint olyan, elég jól tartja az értékét, és az elmúlt évek, évtizedek alatt csak értékesebb lett.

Ha van egy relatív jó ingatlanod, az legalább ad egy biztonságot, nagyjából követi a piacot.

Ha tudtam volna, hogy ennyire elmennek az árak, akkor már 3 évvel ezelőtt vettem volna egy kis panelt. Pont azért, mert közben repült az idő, gyűjtöttem mint állat, közben azt vettem észre, hogy ugyanott vagyok hogy minden évben tudok venni egy külső kerületi szakadt panellakást. Egyre kintebb, egyre kisebbet.

21-ért vettem, ha vártam volna még akkor most jól rácseszek, mert ugyanezek a lakások 25-től indulnak. Pár hónapja még 15-20 hirdetés volt, most 2-3 van fent, amik ránézésre túlárazottak vagy valami simlisség van velük.

2022. jan. 1. 19:38
 22/45 anonim ***** válasza:
100%

A kérdező nem szeretne hitelt felvenni, erről ez a reklám jutott eszembe :)

https://www.youtube.com/watch?v=DR01ShCkKmo

2022. jan. 1. 21:36
 23/45 anonim ***** válasza:
36%

18: Nem "csak így a semmiből", hanem mondjuk 1-1,5 év távlatában.

Lehet, hogy nem gondolod, de egy cica fenntartása annyiba kerül, mint egy gyereké, mert pl. csak magánorvoshoz lehet vinni, azt ugyan nem tudom, van-e nekik egészségbiztosítás, ami csökkenti a költségeket.

De pl. ha a lakásban kárt tesznek, helyre kell állíttatnod a saját pénzeden, míg ha a sajátodban tennének kárt, megvan az a lehetőség, hogy beletörődsz abba, hogy a kárral, hibával együtt élsz egy darabig, és nem költesz a helyreállításra.

Én gondolom, az említett barátaid a szüleiknél laktak 100%-ig eltartottként, és úgy vettek lakást, tehát nem fizettek ki semmire semmit ezalatt az idő alatt.

Szóval add ezeket a pénzeket össze, és máris látod, hogy talán még előrébb vagy pénzben, több lehetőséged is lenne, ha nem 2 cica eltartására és albérletre, lakásfelszerelésre és a magad eltartására kellene kiköltekezned. Ez nekem kapásból olyan havi 400-450 000 Ft-nak tűnik, amit te kifizetsz olyan dolgokra, amik alól a barátaid mentesülnek, mert vagy nincs is ilyen kiadásuk, vagy a szüleik fizetik.

2022. jan. 2. 01:30
 24/45 A kérdező kommentje:

Hat a lakás mindennel együtt 150 szokott lenni, a cicák havonta egy tízes. Nem kell rájuk olyan sokat költeni, nagyobb mennyiségben veszek nekik tápot és almot és így hónapokra lebontva sokkal olcsóbb, amit rájuk költők. Persze ha el kell vinni őket orvoshoz, azt megteszem. Annyira nagy kárt nem tudnak okozni egy lakásban, amit a kaució, amit fizettem, ne fedezne.

Persze, nyilván megtörténhet ez a 2-3 év múlva közlik, hogy mennem kell, de akkor sem egy napot vagy egy hetet fognak adni arra, hogy találják egy másik lakást, hanem legalább egy hónapot, ahogy a lakasberleti szerződésben megegyeztünk.

2022. jan. 2. 09:33
 25/45 anonim ***** válasza:
78%
Drágább nem volt?
2022. jan. 2. 10:10
 26/45 A kérdező kommentje:
Hosszú távra szerettem volna bérelni, így nem mindegy, hogy milyen, hol van és mekkora. Rendesen ki tudom fizetni és tudok mellette félre tenni, de ennek a kérdéshez nincs köze.
2022. jan. 2. 17:54
 27/45 anonim ***** válasza:
78%

"Annyira nagy kárt nem tudnak okozni egy lakásban, amit a kaució, amit fizettem, ne fedezne."

Igen, de azt tudod, hogy a kauciót neked kell feltölteni?

Azért van, hogy a bérbeadó azonnal tudjon szolgáltatni, javíttatni hiba esetén, de azt mindig te finanszírozod.

De az abból költött pénzt neked kell feltölteni, erre fel is fog szólítani írásban miután a javítást megcsinálta belőle.

Egyébként tudnak annál nagyobb kárt is csinálni, pl. ha a padlóra pisilnek és az beissza a vizeletet, vagy ha a bútorra, függönyre pisilnek, ugyanaz. Cserés a padló és a bútor is. Bútort, lakástextilt szét tud karmolni, stb.

Az orvos is gondolom nem ingyen ivartalanította és oltotta, chipelte a cicákat, és a vizitekért is elkér szép összegeket, és te is hagysz az állatpatikában jócskán az akkor felírt gyógyszerekre.

Nem tudom, kozmetikushoz viszed-e őket, de az is szép rezsi.

2022. jan. 3. 07:54
 28/45 A kérdező kommentje:

Igen tudom, tisztában vagyok vele. Szobatisztak a macskák, sehova nem pisilnek és a kaprofan kívül semmi mást nem bántanak.

Kozmetikushoz nem viszem őket az ivartalanitas pedig egyszeri összeg volt, csak a kisebb cicaet fizettem én, de az sem volt drága.

2022. jan. 3. 12:16
 29/45 anonim ***** válasza:
25%

Több pontot sem értek abból, amit írtál.

A hitelt miért kéne örökké fizetni? 150-et fizetsz az albérletre, ha ugyanennyit fizetsz törlesztőnek akkor 15 év alatt 27milliót vissza tudsz fizetni, és utána vége, van egy saját házad, tovább nem kell fizetned.

Arra az ingatlanra terhelik rá, amit veszel a hitelből.

Mi mostanában (értsd: 2-3 éven belül) tervezünk hitelt felvenni és venni vagy építeni egy házat. Fiatalok vagyunk, nem keresünk vagyonokat, reméljük nem öröklünk még egy 40-50 évig, szóval az ölünkbe nem fog hullani egy ház se. Viszont az albérletet pénzkidobásnak érezzük, ha már havi szintű százezres nagyságrendű összegről beszélünk akkor inkább fizetem a sajátomat, mint hogy valaki zsebébe pakoljam, aki bármikor kirakhat majd... Arról nem is beszélve, hogy idős korban mondjuk nyugdíjból hogy fizessen az ember még lakbért is.

És akkor még arról nem beszéltem, milyen tapasztalatokat gyűjtöttem én magam is, meg az ismerőseim is.... lakásba bemászkáló tulajok, nem rakhatsz ki egy posztert se a falra, a nagymama ősrégi bútorait nem cserélheted ki, hivatalos szerződést felejtsd el, stb. Ezeket egy normális tulajnál el lehet kerülni, szó sincs arról hogy MINDIG ezzel szembesül a bérlő, de elég gyakori.

Inkább fizetem 10-20 évig a hitelem, aztán utána lesz egy saját házam, le lesz a gond a témáról.

2022. jan. 3. 14:35
 30/45 A kérdező kommentje:

Mivel én magam sem értettem eddig, hogy hogyan lehet lakásra hitelt felvenni, zavarosak lehettek a kérdéseim.

Szerencsére az én foberlom teljesen normális, bármit csinalhatok a lakásban, fúrás, faragás festés, természetesen ezek költséget levonja a bérleti díjból az adott hónapban szóval teljesen korrektek.

2022. jan. 3. 16:11
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.