Miért fújolnak sokan az albérletre, ha nincs jobb lehetőség ?
Sziasztok! 23 éves egyetemista vagyok, van már egy kis megtakarításom, kb 17 éves koromtól dolgozom, az utóbbi egy évben pedig aktívan dolgozom a suli mellett, majdnem teljes munkaidőben. Ismerosi körben mindenhol hallom,hogy velem egykoruak vesznek lakást/hazát, én meg már kezdek belefásulni ebbe, hogy soha nem lesz sajatom.
Albérletben lakni szerintem meg mindig jobb,mint hotelt felvenni egy házra és életem végéig fizetni, mert ugyanannyit kene kifizetnem, mintha életem végéig csak a jelenlegi alberletemben laknék.
Sokan mégis úgy tekintenek az albérletre, mint valami nagyon pocsék és rossz dologra,de én meg mindig élhetőbbnek látom ezt a lehetőséget, minthogy hitelre vegyek lakást.
Ti hogy látjátok a helyzetet ?
Hogyan, mikor és miből tud manapság lakást/hazát venni egy olyan fiatal, akit nem támogatnak otthonról? Olyan kilátástalan ez a helyzet így. :( Szívesen lakom albérletben, de van egy ismerősöm, aki kapott egy lakást, így minden fizetését félre tudja tenni és csak a rezsire és a kajára kell költenie…azért így lényegesen egyszerűbb félre tenni. Ha lenne lehetőség rá, saját pénzből szívesen vennék laksz, addig meg marad az albi. A kérdés az, hogy lesz-e valaha lehetőség lakást venni a hozam hasonló fiataloknak.
Köszönöm a válaszokat!
23 N
"Hat nem tudom, pontosan mennyi idő alatt jár le egy komolyabb hitel, de nem opció, mivel nincs semmi ingatlanom, amire rá lehetne terhelni, ha esetleg nem tudnék fizetni."
Arra az ingatlanra terhelik, amit veszel a hitelből.
"Albérletben lakni szerintem meg mindig jobb,mint hotelt felvenni egy házra és életem végéig fizetni"
Egyik ismerősöm 10 évre vette fel egyedül és 36 éves korára ki is fizette. Szóval épp az albérlet az, amit életed végéig fizetsz.
Egyébként havi 30-40 000 Ft volt a törlesztője.
És mindig is voltak vissza nem térítendő önkormányzati és állami támogatások is lakásvásárlásra. Ha kevés is, az is sokat számít. Pl. van ÁFA-kedvezmény vagy illetékkedvezmény, vagy nálunk az önkormányzatnál 15 éve, mikor érdeklődtem, volt 300 000 Ft vissza nem térítendő támogatás elsőlakás vásárlóknak.
Most jellemzően gyerekváró támogatások vannak, de ez csak 2 éve van, közvetlenül előtte lakáskassza volt, ami évi 76 000 Ft-os támogatás volt minden félretett 240 000 Ft-ra.
Albérletben lakni szerintem meg mindig jobb,mint hotelt felvenni egy házra és életem végéig fizetni, mert ugyanannyit kene kifizetnem, mintha életem végéig csak a jelenlegi alberletemben laknék.
Hat nem tudom, pontosan mennyi idő alatt jár le egy komolyabb hitel,
úgyhogy nem a logika volt a probléma, hanem az ismeretek hiánya.
Hat pedig az is...
Egy hitel annyi ido alatt jar le amennyi idore felveszed.
Plusz egy bank se fog eleted vegeig hitelt adni, max 20-30 ev.
Arrol ne is beszeljunk hogy sokszor a torleszto kevesebb mint a havi lakber.
A jelenlegi alberletedbol meg barmikor kirakhatnak.
Nem az albérletekkel van gond, van akinek nincs más lehetősége.
A gond ott van, hogy vannak akik szimplán pénzügyi analfabéták és inkább kidobják a pénzt ahelyett, hogy befektetnék a saját lakásukba.
Nyilván, nem arról szól a dolog hogy minden áron bármit meg kell venni, sajnos manapság már ahhoz is idő kell, hogy egyáltalán eljusson oda az ember, hogy elkezdjen lakás vásárláson gondolkozni, ahhoz meg még több idő, hogy olyat is találjon amiben el is tudja magát képzelni.
Nyilván végletekben sem kell gondolkozni, nem csak "életed végéig albérlet" meg "életed végéig hitel" van.
Mindkettőnek megvan az előnye, hátránya, kockázata. albérlet mellett is lehet félretenni, rövid 5-6 éves távlatban még akár ugyanott is lehet az ember anyagilag ha mellette befekteti inkább a pénzét, vagy mondjuk vállalkozást csinál belőle.
És saját lakásnál is lehet nagyot bukni ha túlvállalod magad és nem tudod fizetni a törlesztőt.
Mondjuk átlag magyar dolgozó olyan nagyon nem tud a hitelekkel sem mellé lőni, mert alacsony fizetésekre nem fognak nagy összegeket adni, 10-15 milliókat.
Nyilván nem mindegy, hogy Pesten egy valamire való szaros felújítandó 1,5 szobás panel 25 milliótól indul, vidéken mondjuk Nyíregyházán ennyiből már felújított 2-3 szobásat lehet venni.
Igen, biztosan ok is 23 évesek, igaz, ok már nem tanulnak vagy azért, mert nem is járnak egyetemre vagy azért, mert el sem kezdtek. Kb minden barátom és ismerősöm kap otthonról támogatást, vagy a családban volt egy fölösleges lakás ahova így be tudod költözni, vagy diplomaosztora kapott egy autót vagy ilyesmi. Azt hittem, hogy azért nem ez a magyar viszonylag, de én vagyok a legszegényebb a baráti körben. És persze senki nem tesz erre soha semmilyen megjegyzést, meg nincs velem éreztette, de engem zavar a tudat, hogy amit ok megkapnak egy csettintesre, azért nekem hosszú heteket vagy hónapokat kell guriznem.
Azért nem szeretnek hitelt felvenni, mert a szüleim is vettek fel és láttam, hogy ok például nem tudtak rendesek törleszteni és rengeteget szívtak vele, szóval mindig mondtak, hogy én ne vegyek fel, nehogy én is így járjak.
18
Az nem jelent semmit. Mondjuk, a nyugdíjasok egy év múlva meghalnak (mert miért ne mondhatnánk), a gyerekük meg úgy gondolja, hogy a te lakásodat meg a sajátját eladva vesz egy családi házat. Vagy ha a gyereke már akkora, akkor ő fog odaköltözni. Szóval, nem csak rosszindulat miatt lehet kirakni téged, hanem az éppen aktuális tulajdonos szükséglete miatt is. És ez akkor is így lesz, ha te már családos leszel, és a munkahelyed is meg a gyerekeid iskolája is ott lesz egy köpésre a lakástól.
19
A hitelekkel se a hitel maga volt a legnagyobb baj, hanem két dolog:
1. Az emberek ész nélkül vettek fel hitelt. Amúgy normális embernek tűnő közvetlen kollégámnak már hatalmas devizahitelei voltak a házra meg a nagyon drága új autóra, de amikor kapott párezres fizetésemelést, hangosan gondolkodva előttem azon törte a fejét, hogy most milyen totál felesleges dolgot kellene venni hitelre, mire költhetné az így kapott plusz pénzt. Az fel se merült benne, hogy félretegye, mert jól jön az még majd valamikor. Aztán bedőltek a devizahitelek az inflációval, és most a háza a banké, csak mivel nem költ rá már, olyan putri, hogy nem veszi meg senki, azért lakhat még benne.
2. Az emberek devizahitelt vettek fel forint helyett. Mivel annak valamivel alacsonyabbak voltak a kamatai.
Nyilván már akkor se én voltam a világ legokosabb embere, de láttam már nagy inflációt a rendszerváltás után, és bennem azért szöget ütött a gondolat, hogy miből gondolják, hogy nem fog felszaladni a svájci frank árfolyama? És lőn, kiderült, hogy nekem volt igazam...
Igen, anyumeknal is ugyanez volt,ok autóra vettek fel hitelt. Anyum önkormányzati lakásban lakik, szóval ő is csak bérlő.
Persze, tudom, hogy adódhatnak ilyen helyzetek, csak azt mondom, hogy nem egyik napról a másikra fognak innen kirakni, ha egyáltalán lesz ilyen.
Nagy családi házban el az idős házaspár lánya, ott két kicsi gyerek van 1-2 évesek, szóval meg az sem opció, hogy esetleg ok költözzenek ide. Persze idővel majd nyilván ez lesz a helyzet, de egyelőre meg nem tudok hitelt felvenni, max diákhitelt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!