Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért fújolnak sokan az...

Miért fújolnak sokan az albérletre, ha nincs jobb lehetőség ?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 23 éves egyetemista vagyok, van már egy kis megtakarításom, kb 17 éves koromtól dolgozom, az utóbbi egy évben pedig aktívan dolgozom a suli mellett, majdnem teljes munkaidőben. Ismerosi körben mindenhol hallom,hogy velem egykoruak vesznek lakást/hazát, én meg már kezdek belefásulni ebbe, hogy soha nem lesz sajatom.

Albérletben lakni szerintem meg mindig jobb,mint hotelt felvenni egy házra és életem végéig fizetni, mert ugyanannyit kene kifizetnem, mintha életem végéig csak a jelenlegi alberletemben laknék.

Sokan mégis úgy tekintenek az albérletre, mint valami nagyon pocsék és rossz dologra,de én meg mindig élhetőbbnek látom ezt a lehetőséget, minthogy hitelre vegyek lakást.

Ti hogy látjátok a helyzetet ?

Hogyan, mikor és miből tud manapság lakást/hazát venni egy olyan fiatal, akit nem támogatnak otthonról? Olyan kilátástalan ez a helyzet így. :( Szívesen lakom albérletben, de van egy ismerősöm, aki kapott egy lakást, így minden fizetését félre tudja tenni és csak a rezsire és a kajára kell költenie…azért így lényegesen egyszerűbb félre tenni. Ha lenne lehetőség rá, saját pénzből szívesen vennék laksz, addig meg marad az albi. A kérdés az, hogy lesz-e valaha lehetőség lakást venni a hozam hasonló fiataloknak.

Köszönöm a válaszokat!

23 N

2021. dec. 31. 13:46
1 2 3 4 5
 1/45 anonim ***** válasza:
60%
Ugye nem pénzügy szakra jársz? Vagy hasonló?
2021. dec. 31. 14:02
 2/45 A kérdező kommentje:
Nem, miért lényeges most a szak?
2021. dec. 31. 14:08
 3/45 anonim ***** válasza:
85%

Arra célzott, hogy a logika nem az erősséged.

Mert egy dolog, hogy ugyanannyit fizetsz albérletre és hiteltörlesztésre. De mondjuk 50 éves korodra letelik a hitel, és onnantól már nem kell fizetni az albérletet. Nem?

Ahogy öregszik az ember, bármi lehet vele. Nem tudsz mondjuk dolgozni egy betegség miatt, és a megtakarításodból vagy a segélyből albérletre nem fogja futni, de a rezsire inkább. Lehet, hogy az albérletre ki nem fizetett pénzből majd a gyerekeidet fogod támogatni, hogy ne csupasz seggel induljanak az életnek, mint te. Vagy magadat támogatod, az ápolónőt fizeted, aki kicseréli alattad az ágytálat. A lényeg, hogy mire megöregszel, már nem kell albérletre költeni. Ha összeszedsz valami pasit, akihez hozzámész, akkor ketten fele idő alatt letudjátok a fizetést, onnantól az összes megspórolt pénzt be tudod tenni bankba, mondjuk, és gyűjtöd a nagyobb lakás árát.

Ha nem tetszik a lakás, ugyanúgy el tudod cserélni, mint ahogy az albérletet le tudod váltani. Csak az albérletből esetleg kirúgnak egy hónap átfutással, a cuccaidnak is kell raktárat bérelni, ha nem találsz jó új albérletet, ami nem a világ végén van. Saját lakással sokkal inkább tudod irányítani az életedet.

2021. dec. 31. 14:27
 4/45 A kérdező kommentje:

Hat nem tudom, pontosan mennyi idő alatt jár le egy komolyabb hitel, de nem opció, mivel nincs semmi ingatlanom, amire rá lehetne terhelni, ha esetleg nem tudnék fizetni.

A párom is ugyanilyen helyzetben van, mondjuk ő a nagymamája után fog orokolni egy lakást, de megalázónak tartanám, ha oda költöznénk és nekem meg mindig nem lenne sajatom, ahova mehetek, ha bármi van. Nem akarok függeni senkitől sem.

2021. dec. 31. 14:42
 5/45 anonim ***** válasza:
95%

A hitelt rá lehet terhelni az adott lakásra.

Ameddig külön kasszán vagytok, addig fizess neki valamennyit, ha úgy gondolod. Ha összeházasodtok, és közös lesz a kassza, akkor ez már nem fog számítani.

Ha az albérleten megspórolt pénzt összegyűjtöd, akkor ebből be tudod fizetni a beugrót egy lakásra, ha mégis szétmentek. Ha te keresel többet, akkor lehet írni házassági szerződést is, például. Önérzeteskedésből ne szórd ki lapáttal a pénzt az ablakon.

Aki lakást ad ki, az azért teszi, mert megéri lakást fenntartani. Neked ugyanígy megéri fenntartani. Ha most belevágsz, és aztán odaköltözöl az emberedhez, a lakást akkor is meg lehet tartani és kiadni, és akkor már neked fog fialni a belerakott pénz. Vannak ismerőseim, több is, akik direkt arra vettek lakást, hogy kiadják, és a bérleti díj egy az egyben megy a hitelre. Most nem kerül pénzükbe a dolog, de aztán pár év múlva meg már sajátjuk lesz ez a második lakás, és onnantól már gyűjthetik a pénzt a harmadik lakásra. Van, aki a gyereke lakásának a hitelét fizeti ebből.

2021. dec. 31. 15:09
 6/45 A kérdező kommentje:
Ahaa értem, köszönöm, így már teljesebb képet kaptam a dologról, semmi tapasztalatom nincs ennek kapcsán, úgyhogy nem a logika volt a probléma, hanem az ismeretek hiánya. De köszönöm ! ☺️
2021. dec. 31. 15:12
 7/45 anonim ***** válasza:
100%

Az albérlet ellen az is szól, hogy egyrészt bizonytalan, hiszen a legtöbb albérlet valamilyen örökölt lakás, amire bármikor igényt tarthat a tulajdonos, és nem is csinálhatsz benne azt amit akarsz. Állatot pl a 99%-ukban nem tarthatsz, de sok helyen még kisgyerekre is csúnyán néznek.

Ezen felül meg érdemes abban is elgondolkozni, hogy idős korodra miből fogod majd kizetni az albérletet, mikor kitudja lesz-e egyáltalán nyugdíja az embernek, vagy ha lesz, akkor a már most borsos albérletárak mellett mi marad megélhetésre.

2021. dec. 31. 16:12
 8/45 anonim ***** válasza:
100%
Ráadásul lejjebb tolva az igényeket lehet ám találni egész élhető kis viskókat picit csendesebb helyen, amik legalább 10 évig minimális karbantartással tökéletesen megoldják a lakhatást, és nem ritka ám, hogy olyan potom összegekért vágják hozzád, hogy pár évnyi személyi kölcsönből ott is van. És picit rásimítgatva meg fotogénre lakberendezgetve lehet szép fotókkal tálalni eladásra később, úgy meg már kicsit jobb bolt az albinál. Ha még a csok is szóba kerül, akkor meg nem tudsz nevetségesnél jobb érveket hozni az albi mellett.
2021. dec. 31. 16:17
 9/45 anonim ***** válasza:
100%

"mindenhol hallom,hogy velem egykoruak vesznek lakást/hazát"

És ők is tanulnak? 23 évesek tényleg?

"Albérletben lakni szerintem meg mindig jobb,mint hotelt felvenni egy házra és életem végéig fizetni"

De mások szerint meg nem és ezért vesznek inkább, te meg ezért nem.

"Hogyan, mikor és miből tud manapság lakást/hazát venni egy olyan fiatal, akit nem támogatnak otthonról?"

Hát hitelből egyrészt, másrészt támogatják őket ellentétben veled.

2021. dec. 31. 20:08
 10/45 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdés az, hogy lesz-e valaha lehetőség lakást venni a hozam hasonló fiataloknak."

Nem, jellemzően 10-15 évvel később vesznek és akkor is a párjukkal együtt, nem egyedül.

És a többség vidéken vesz, ahol azért 10-18 millióért is lehet kapni egy 5-6 fős házat vagy egy 2-4 fős lakást.

Egy főre is 30-35 évesen vesznek, és akkor is 1 (!!!) főre, nem nagycsaládra.

2021. dec. 31. 20:11
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!