Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan szabadulhatnék meg a...

Hogyan szabadulhatnék meg a húgom házrészétől?

Figyelt kérdés

Apám elhunyt, hárman örököltük a ház felét, másik fele anyáé. mi (két testvér) a házban lakunk, ahol a szülők és szeretnénk anyuval hogy az én nevemen és a másik testvérem nevén legyen az egész ház. Hárman vagyunk testvérek, a húgom elköltözött párjához. Amikor megjött a közjegyzőtől mennyit kell fizetnünk összevesztek velünk. (szerintem nem akartak fizetni a közjegyzőt)

Így teljesen elérhetetlenkké váltak. Anya nevünkre (kettőnkre) akarja iratni az ő részét is , mi meg valahogy szeretnénk rendezni a húgommal az 1/6 od részt. Nem tudom hogyan lehet ha fel sem tudom venni velük a kapcsolatot. Azt sem tudom ha beleeggyeznének az eladásba (mármint nekünk két testvérnek) ki mondja meg az árat? mennyi lesz? Annyit mondnak amennyit akarnak , vagy fel kell értékelni a házat és annak az egyhatoda. annak jobban örülnék. Mi van ha nem akarja nekünk eladni, vagy kifizethetetlen árat mond már csak szivatásból?

Ügyvédhez fordulunk miondenképp, de előtte ezeket tudni szeretném hogy hogyan kell intézni. A válaszokat előre is köszönm!

jan. 19. 14:29
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
37%
Az állam nem fogja kényszeríteni a húgodat, hogy eladja a tulajdonrészét. Ebben nektek családon belül kell megegyeznetek, kívülálló nem avatkozhat bele.
jan. 19. 14:42
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Ehhez tényleg ügyvéd kell, ö hivatalosan meg tudja keresni a húgodat, és rákérdezni, eladja-e a részét. Az árat meg hivatalos értékbecslés vagy a hagyatéki kegyzökönyv alapján szabják meg.

De ahogy írtam, elsö lépés egy ügyvéd, ö elintéz minden egyebet.

jan. 19. 14:46
 3/15 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
jan. 19. 15:22
 4/15 anonim ***** válasza:
71%

A társadalom célja, hogy minél kevesebb ingatlan legyen társtulajdonban (csak a civakodások vanank emiatt).

Ajánlott levélben kérjed meg a húgodat, hogy egyezzen bele ennek a viszonynak megszüntetésére. Ha elutasít, vagy nem válaszol, akkor fordulj ügyvédhez és adj be igényt a társtulajdoni viszony megszüntetésére. Hivatalos értékbecslés kell hozzá. Ha nincs nyomós oka a húgodnak a megszüntetésre (aligha), akkor a bíróság a javadra dönt.

Édesanyátok ajándékozási szerződéssel ruházza át a maga részét.

jan. 19. 15:52
 5/15 anonim ***** válasza:
szerintem fel kellene becsültetni, és akkor 1/6-ból még levontok minden költség egyhatodát (ügyvédi díj, árbecslési díj, vagyonosodási illeték az ő részére örökléskor, ha volt, ...) És akkor még neki alá kell írnia az adásvételi szerződést.
jan. 19. 16:53
 6/15 anonim ***** válasza:
69%
Ha hárman vagytok testvérek, miért egyhatod részét? Apai részből örökölt egyharmadot, az ugye egyhatod rész. A másik fele viszont anyai örökség, annak is egyharmada (elvileg) a húgod öröksége lenne. Ezek szerint anyátok ki akarja tagadni a lányát? Vagy ti akarjátok kitúrni? Írathatja anyátok a nevetekre, de tesótok igényt tarthat a köteles részre akkor is. Még ha ajándékozási szerződést köt veletek, akkor is megtámadhatja 10 éven belül.
jan. 19. 20:27
 7/15 A kérdező kommentje:

6/6 anonim. Azért 1/6 mert még anya él, az övé a fele. A másik fele 3 unké. /ezek szerint anyátok kiakarja tagadni a lányát?/ Igen, ő is ezt tette velünk. Nem értem mi a bajuk. Akkor kezdődött amikor megjött hogy mennyit kellene a közjegyzőnek fizetni. Ráadásul volt egy 2000 000 ft os tartozás apa nevén amit a két testvér (mi fizettünk ki egybe) hogy ne legyen jelzálog a házon. Szerintem nekik is kellett volna az adósságból fizetni.

4/6 anonim Ez a terv hogy anya odaajándékozza.

Most akkor az ajándékozést is meg lehet támadni? Nemáá....

jan. 19. 20:58
 8/15 anonim ***** válasza:
75%
Kérdező, a 200 ezer tartozás rá eső részét a húgodnak kell fizetni. Az örökséghez, (ha elfogadja) a tartozás is hozzátartozik. Amit az ajándékozásról írtam, az pedig sajnos igaz, 10 éven belül megtámadhatja. és még az örökségből való kitagadás esetén is jár neki a köteles rész. (Kivétel, ha pl. az örökhagyó életére tör). Szóval tényleg egy jó ügyvéd kell, olyan, aki öröködési ügyekre specializálódott.
jan. 19. 21:55
 9/15 anonim ***** válasza:
83%

Anyukád életében azt csinál a saját részével amit akar, ha Nektek ajándékozza erről is dönthet/nyilatkozhat.

A hagyatéki értékelést el lehet fogadni, alapjául szolgálhat a megegyezésnek.

A húgodat az ügyvéd biztos eléri, Ő pedig ha pénzt lát - és nem csak a bosszú vezérli- örömmel belemegy abba,hogy kifizessétek.

jan. 20. 08:22
 10/15 anonim ***** válasza:
Az ajándékozást 10 éven belül meg lehet támadni, a törvényes örökösöknek jár belöle a köteles rész. Szintén az ügyvéddel érdemes mmegbeszélni, milyen módszerrel lehet ténylegesen nektek juttatni az anyai részt.
jan. 20. 09:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!