Hogy lehetséges, hogy Berlinben már 5000 EUR alatt van egy medián lakás eladási ára?
"According to our analyses (as of 06.02.2025 ), the average listing prices for existing properties stand at 5,430 EUR/m². The median actual selling price for an existing apartment is around 4,980 EUR/m², based on 11,371 notarized sales."
Ez annyit jelent röviden, hogy meglévő ingatlanok medián meghirdetési ára 5,430 EUR, de a valós értékesítési ára 4,980 EUR négyzetméterenként az utóbbi 11371 tranzakció alapján.
Ha belegondolunk, ez 2 millió forint négyzetméterenként, Berlinben ez nem sok. A nettó átlagfizetés ott 3770 EUR. Ami azt jelenti, hogy egy havi átlagfizu majdnem egy négyzetméter ingatlant ér. Miközben az élelmiszerárak ahogy nézem a deutsche LIDL katalógusokat, olcsóbbak mint Magyarországon.
Vettem a fáradtságot és utánanéztem a jogi hátterének is az ingatlanvásárlásnak, mert egyszerűen nem értettem. De abban sincs semmi. A német ingatlanpiac teljesen nyitott globálisan, a világon mindenki szabadon fektethet német ingatlanba, nincs erre vonatkozóan semmilyen korlátozás. Nem olyan mint Svájcban hogy csak svájci állampolgár birtokolhat ottani ingatlanokat. Mindenki a világon, a kínaiak is, amcsik is, oroszok is, mindenki tolhatja a német ingatlanokba a lóvét. Mégis 5 guriga alatt van az ára, az EU legnagyobb (és egyik leggazdagabb) városában.
Ez hogy lehet, lévén hogy már lassan Budapesten is ennyi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!