Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Őrült vagyok, mert használt...

Őrült vagyok, mert használt háztartási gépeket vettem?

Figyelt kérdés
Berendeztem a házat, háztartási gépek tekintetében használtakat vettem, a hűtő, fagyasztó pl 25-30 évesek, teljesen jól szolgálnak, garisak is, a mosógép is egy ősrégi 1997-es Hajdu, nem mosok sokat. Nem szeretem a pazarlást, ha így is meg lehetett oldani, nem szívesen vettem volna újat mindenből, nem igazán tudok azonosulni ezzel fogyasztói társadalmi kreténséggel. Sokak szerint ez őrültség.
2021. jún. 5. 20:00
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/72 anonim ***** válasza:
7%

Ha lehetne olyan tartós és jó gépeket venni, mint annak idején, a garancia nem 2-3 évre szólna, hanem minimum 20 évre.

Persze,több havi fizetésbe került egy mosógép meg egy televízió, viszont az mosógép és televízió maradt 30-40 évig. Ha elromlott, belefociztál egy jókorát, utána ismét működött, mint a parancsolat.

Most meg? 2-3 évig elműködik úgy-ahogy, és ha elromlik, vagy szerviz nincs, vagy nem vállalják mert "nanótekknikával" készült. Ha pedig mégis, a javítás többe kerül, mint egy új.

Ugyanez igaz a számítástechnikára is: az ősöreg, 15 éves Samsung katódsugárcsöves monitorom mái napig úgy működik, mintha most gördült volna le a futószallagról. A mindenféle fúdeokos 3D-s, 4D-s, 5D-s, 5 az ötödik hatványon D-s márkás csodamonitorok meg három év után bedöglöttek. Ez az 1 db monitor megevett másik 5 csúcskategóriásat reggelire.

De ugyanez igaz a winchesterekre is. Egy régi Quantum Fireball, Seagate, de még a Samsungok is bírták magukat 9 esztendeig. A legújabb modelljű WD pedig 3 év, 2 hónap után megadta magát, mindezt úgy, hogy csak raktárként volt használva.

Vettem botmixert a Média Márkba, 6 év után megreccsent. Az ősrégi "endékás" daráló lassan 60 éves lesz, és mái napig remekül működik.

Ma konkrétan ez a helyzet, hogy választhatsz olcsó szar, és drága szar között. Évekig foglalkoztam ezzel napi szinten, úgyhogy van bőven belelátásom.

2021. jún. 5. 22:20
 12/72 anonim ***** válasza:
95%
#9, igen, erre írtam, hogy akkor működik jól ez a rendszer, ha meg kell fizetni az externáliákat. Például a régi, elromlott hűtőt el kell szállítani a kereskedőnek, és az ő dolga a hulladékkezelést kifizetni, tehát ott bele van számolva ez is. Ha a vasgyűjtőkkel viteted el, akik a régi Lehelből a freont az égnek ereszik, aztán a fém kitermelése után az erdőszélen hagyják a gép maradványait, netán elégetik, úgy már nem lesz annyira környezetbarát a csere. Másrészt ha nem a legolcsóbbat veszed, akkor az új gép se fog nagy valószínűséggel 3 év után javíthatatlanul elromlani (szüleim hűtője 16 éve bírja, a mosógépet 1x cserélték ezalatt, mosogatógépet is nemrég, a tűzhely, sütő az elején ócska volt de utána Bosch-t vettek ami azóta hibátlanul szolgál, 10+ éve).
2021. jún. 5. 22:22
 13/72 anonim ***** válasza:
100%

Mosógépből nálunk itthon 2 is van, a régi mosógép 91-es, egyedüli problémája a kevés centrifuga és a sok víz használat, de szebben mos ugyan annyi idő alatt mint az új. Így ha jó idő van nyáron, akkor a régivel mosok, szebbeknek és jobb illatúnak tűnik. Vagy csak nem mindegy, h az új energia takarékos programok közül van olyan ami 4 órás, ez meg 1 óra alatt kimos.

Hűtőből tényleg érdemes újat venni, kevesebb áramot fogyaszt. Sütőt se cserélem még le, gázzal sütünk.

2021. jún. 5. 22:33
 14/72 anonim ***** válasza:
100%
én tuti nem így csináltam volna, de ha neked így jó, akkor lelked rajta
2021. jún. 5. 22:48
 15/72 anonim ***** válasza:
97%

"Ha lehetne olyan tartós és jó gépeket venni, mint annak idején, a garancia nem 2-3 évre szólna, hanem minimum 20 évre."

Akkor régen miért nem volt mindenre 20 év garancia?

"viszont az mosógép és televízió maradt 30-40 évig"

Én az elmúlt 20 évben egyszer sem azért cseréltem TV-t (most az ötödiket használom) mert elromlott, hanem mert annyival jobbat ("tudásban", nem minőségben) vettem helyette, hogy nekem megérte a hibátlan állapotú, jól működő készüléket is lecserélni. Ergo hiába gyártották volna olyan minőségben hogy 100 évig működik, nem számított volna semmit.

"Ez az 1 db monitor megevett másik 5 csúcskategóriásat reggelire."

Képminőségben is? Nyilván nem.

Egyébként akkor ezzel a logikával ne használjunk autót mert azt szervízbe kell vinni, helyette járjunk lovaskocsival mert azon nem tud mi elromolni?

Vagy okostelefont se használjunk, mert a 30 éve legyártott nyomógombos tégla még jól működik? Az emberek nem azért cserélik le fél szóbát elfoglaló régi szar monitorokat mert elromlanak, hanem mert a mai kor igényeinek nem felelnek meg. Ugyanígy a mai csúcs tudjamisénmilyen led akármilyen hd monitorokat is pár év múlva lecseréli a többség, mert lesz jobb. Ha elromlik, ha nem.

2021. jún. 5. 23:11
 16/72 anonim ***** válasza:
97%

A használttal semmi gond, de nem 20-30 éves energiazabáló szarokat vásárolnék.

Mondjuk a számítástechnika pont nem jó példa, mert ott a hardver maga leszámítva a mozgó alkatrészeket tartalmazó és kiélezett eszközöket (HDD, VGA) örök életűek.

Meg lehet azzal jönni hogy "a régi gép bezzeg mindig elmegy". Én azt tudom, hogy bármi régi szarunk volt, mosógép, hűtő, azt 1-2 évente kellett javítani, motort cserélni, meg bármi. Simán elszarták rá anyámék egy új gép árát aztán örültek, hogy bezzeg ez működik.

2021. jún. 5. 23:15
 17/72 anonim ***** válasza:
97%
Mondjuk le lehet pontozni, de ha már megcsinálom a lakásomat, akkor eléggé szarul néz ki egy ócska hűtő vagy mosógép benne.
2021. jún. 5. 23:16
 18/72 anonim ***** válasza:
0%

15. válaszadó: azért, mert nem volt rá szükség. Nem romlottak el. Vagy ha mégis, egy jókora rúgás után működtek szépen tovább.

Ha neked fontos az, hogy többet tudjon meg trendybb legyen, meg minden, az a te dolgod. Másnak meg az a fontosabb, hogy tartós legyen, és ne kelljen 3 évente komplett gépparkot cserélni. Inkább költök valamire 2-3 havi fizetést, és csak egyszer kell megvennem, minthogy 3 évente kisebb-nagyobb összegeket pisáljak el javíttatásra, pótlásra, meg bájologjak a céggel, hogy legyen már hajlandó visszavenni/kicserélni, ha már egyszer nem sikerült pontosan belőni, mikor is romlik majd el a masina.

Képminőség? Tudta, amit kell, köszönte szépen. Ja, hát nem volt 3D-s meg 4D-s, de a HD tartalmat lejátszotta szépen, a játékokat is, na meg 320x200 felbontásból te ötszázcsilliárdos NASA szuperkompjúterrel se fogsz HD-minőséget kihozni.

Ja, és ha már felhozod az autókat: mái napig látni Ladákat, Trabantokat (60 éveseket is), de még kispolákokat is. Hogy lehet ez, ha már nem gyártják? Hát úgy, hogy ezek a nem trendy, igénytelen "szarok" 8-10 széria nyugati csodaautót túléltek. Akárcsak a hetvenes évekbeli Csepel tacskó, ami fényévekkel tartósabb a TESZKÓ gazdaságos selejtes alkatrészekből összegányolt "montenbájkoknál".

Hogy az emberek eszük nélkül vásárolnak, mert a bugyuta reklám azt mondja, azt meg nem minősítem inkább. Agymosás a köbön, ennyi.

A számítástechnika miért nem jó példa? Az elektronikai hulladékok bő 80 százalékát ez termeli ki, mert már a "márkás" FSP, Corsair tápegységek életideje is állandóan csökken, a mindenféle noname Incom, Codegány szarokról nem is beszélve.

Jöhet a szokásos lepontozás, nefélj, visszakapjátok.

2021. jún. 5. 23:40
 19/72 anonim ***** válasza:
95%

"Jöhet a szokásos lepontozás, nefélj, visszakapjátok."

lyaly úty félek!

2021. jún. 5. 23:48
 20/72 anonim ***** válasza:
13%

Helyes, akkor kaptad a párját.

Engem se különösebben hat meg, nyugi, öreg, mert igazatok nem lesz. A világ összes piros kezétől se. De azért toljátok csak!

2021. jún. 5. 23:50
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!