Adtam foglalót egy albérletre , de sajnos mégsem tudok költözni , ezt 2 nap múlva jeleztem is, visszajár a foglaló?
Nem hivatalos dokumentum csak írtunk egy papírt az adott összegről. 2 nap volt konkrétan miután vissza mondtam, tudom ez neki kiesés de konkrétan csak a 2 nap, amíg kereshetett volna mást, a lakásba ennyi idő alatt be se költöztem.
Ilyenkor ez hogy működik? Vagy amiért várt rám egy része jár neki? Netalán az egész?
A foglaló arról szól hogy nem jár vissza
Ha esetleg más volt a szóbeli megállapodás és van rá tanú akkor lehet érte harcolni
Ha amúgy normális a tag akkor visszaadja de ez a hoppá fácán fatálcán tipikus esete
Nincs leírva az sem, hogy visszajár és az sem, hogy nem.
Én is tudom, hogy ezzel megkàrosítottam, hogy 2 napig várt de konkrét anyagi kára nem származott, a lakásban pláne nem.
Rosszul alakult ez sajnos, én próbálnék emberi módon megegyezni.
Foglaló nem jár vissza, előleg igen.
Nagyon jó indoknak kell lennie ahhoz, hogy ne költözz, plusz valóban, ha nem jóindulatú, akkor nem tehetsz semmit.
A foglaló egy szerződési biztosíték. Ha nincs szerződés, foglaló sincs.
Ha nincs szerződés, akkor az átadott pénz akkor sem minősül foglalónak, ha a fél kifejezetten ilyen címen vette át az összeget.
#4 "Nincs leírva az sem, hogy visszajár és az sem, hogy nem."
De bizony, le van írva. Ez a különbség az előleg és a foglaló között.
A foglaló pont arra van, hogy ha az egyik fél mégis meggondolja magát akkor kártalanítsa a másik felet ezzel az összeggel. Azért hogy mindkét fél komolyan vegye a megállapodást és ne hagyja cserben a másikat.
"Az előleg mindig visszajár, ha az adásvétel végül nem jön létre. Mivel ez a vételár egy része, nyilván nem tartható meg, ha nem valósul meg az adásvétel."
"Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.Ha viszont a teljesítés meghiúsulásáért valamelyik fél a felelős, akkor a felelős fél az adott foglalót elveszti, vagy a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni."
#7 "A foglaló egy szerződési biztosíték. Ha nincs szerződés, foglaló sincs."
Tévedsz, itt volt szerződés. A szóban kötött megegyezés is szerződésnek számít.
"Szóbeli szerződések esetén a felek nem foglalják írásba a megállapodásukat, helyette szóban hangzik el, hogy miben is egyeznek meg.
A szóbeli szerződések ugyanúgy szerződésnek tekintendők, azonban lényeges különbség, hogy egy vita vagy nézeteltérés esetén nehezebb kideríteni, hogy valójában mi is hangzott el."
Ma már pont azért egyre kevesebb olyan eset van amikor szóbeli szerződés miatt kell pereskedni, mert az emberek egyre nagyobb része tudja, hogy nagyon nehéz bizonyítani, hogy kinek volt igaza.
Megállapodtak, a foglalót átadta. Ez egy szerződés. Itt is foglalóként és nem előlegként beszélt róla a kérdező, tehát ő is elismeri, hogy a megállapodás után foglalót adott át. Ahogy azt is, hogy miatta hiúsul meg a megállapodásuk.
8 Nyomós indok van rá. Írtunk egy papírt, de ebben ha már az előleg / foglaló szavakon lovagolunk egyik sem szerepel. Csak hogy át lett adva x összeg kitől kinek mikor.
Nem ügyvédi vagy közjegyzői szerződés van hanem amit mi írtunk. Meglàtjuk, én szeretnék megegyezni és megbeszélni.
De azt sem tartom korrektnek, hogy nem jár semennyi vissza, hiszen azért nem érte olyan kàr ami ekkora összegű lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!