Mit tegyek ebben a helyzetben?
Kiadtam a lakásomat albérlőnek.
Mielőtt szerződtünk, mindketten elsiklottunk egy elég fontos kérdésen. A szerződésbe foglaltuk, hogy állandó lakcímre nem jelentkezhet be, csak tartozkodásira. Nem volt ellenvetése, de mondta azt is, hogy eladta a házát. Ez most lett igazán fontos momentum.
Törvényileg neki kötelező lenne bejelentkeznie, de mivel nincs állandó lakcíme így nem tud tartózkodási címre bejelentkezni, csak állandóra. Amihez mint kiderült én mint tulajdonos se kellek, elég bevinnie a szerződést, és a közjegyzői okiratot. A szerződésbe viszont ugye benne van, hogy az állandó bejelentkezéshez én nem járulok hozzá, amihez így törvényileg sajnos jogom se lenne, hogy megtiltsam.
A bérlőm nagyon korrekten tájékoztatott, hogy ő szerződéskötés előtt elmondta, hogy nincs állandó lakcíme mert eladta a lakást, viszont így neki kötelező lenne a lakásomba bejelentkezni.
Mit tegyek? Engedjem, vagy felmondjam a szerződést? Ha felmondom vissza kell adnom ugye az óvadékot? Ha engedem abból nekem lehet bármi negatívum?
Köszi.
40: azért még a hivatalos helyen hallott infó sem mindig bombabiztos.
Ha pl. van egy rendkívüli probléma, adózási témában. Főkönyvelő ír a NAV-nak, szakmai állásfoglalást kérve, hogy az adott tétellel kapcsolatban mi a teendő (hová könyvelendő, stb. stb.9
A NAV küld egy ún. elvi állásfoglalást. És a legalján ott a disclaimer: adóhatósági felülvizsgálat, ellenőrzés esetén ez az állásfoglalás nem használható indoklásra.
Püff. :-D
A közjegyző azért nem szúrta ki, hogy ebből gáz lesz, kedves zsenik, mert nem lesz gáz. Annyi történik, hogy az illető szavazhat az önkormányzati választáson, parkolhat a ház előtt, és elmehet orvoshoz abban a városban/kerületben, amelyben életvitelszerűen él.
De igazatok van, nehogy bejelenthesse magát!!! Úristen, még a végén hozzáfér az egészségügyi ellátáshoz, skandallum!
Rohadékok vagytok egytől egyig.
Szerződésbe akármit bele lehet foglalni, a közjegyző meg azt fogja hitelesíteni, amit az orra alá tolsz. Hogy annak aztán törvény előtt érvényt tudsz-e szerezni, az más kérdés.
Lakcímbejelentést magánjogi szerződéssel korlátozni, akár úgy is, hogy például az állandó lakcímet kizárják, érvényesen nem lehet. Ez azt jelenti, hogy hiába van beleírva a szerződésbe az állandó lakcím vagy általában a lakcím kizárása, a lakcímnyilvántartó attól ugyanúgy be fogja jegyezni a lakcímet. Mert a lakcímnyilvántartást nem két magánszemély megállapodása köti, hanem a jogszabály.
Pallosjogot meg első éjszaka jogát is bele lehet foglalni egy szerződésbe, és hitelesíttetni lehet közjegyzővel. Ugyanúgy annyit se ér, mint a papír, amire ráírták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!