Mit tegyek ebben a helyzetben?
Kiadtam a lakásomat albérlőnek.
Mielőtt szerződtünk, mindketten elsiklottunk egy elég fontos kérdésen. A szerződésbe foglaltuk, hogy állandó lakcímre nem jelentkezhet be, csak tartozkodásira. Nem volt ellenvetése, de mondta azt is, hogy eladta a házát. Ez most lett igazán fontos momentum.
Törvényileg neki kötelező lenne bejelentkeznie, de mivel nincs állandó lakcíme így nem tud tartózkodási címre bejelentkezni, csak állandóra. Amihez mint kiderült én mint tulajdonos se kellek, elég bevinnie a szerződést, és a közjegyzői okiratot. A szerződésbe viszont ugye benne van, hogy az állandó bejelentkezéshez én nem járulok hozzá, amihez így törvényileg sajnos jogom se lenne, hogy megtiltsam.
A bérlőm nagyon korrekten tájékoztatott, hogy ő szerződéskötés előtt elmondta, hogy nincs állandó lakcíme mert eladta a lakást, viszont így neki kötelező lenne a lakásomba bejelentkezni.
Mit tegyek? Engedjem, vagy felmondjam a szerződést? Ha felmondom vissza kell adnom ugye az óvadékot? Ha engedem abból nekem lehet bármi negatívum?
Köszi.
31: NEM, NEM és NEM!!!
Miért vagytok még mindig ebben a tévhitben, holott világosan le van írva a Kormányablak oldalán, hivatalos törvényi alátámasztással.
Egy albérlő is simán bejelentkezhet, az aláírt bérleti szerződésével - nem kell hozzá a tulajdonos aláírása, vagy beleegyezése. És nem kötheti ki, hogy tilos bejelentkezni. Mert ez törvényellenes.
Ugyanígy a kijelentés is simán megy.
#31 a lakcímfiktiválási eljárás illetékmentes.
(Ha bárki keres nálam valakit, aki nem ott lakik, én meg szoktam mondani, hogy az illető már elköltözött. A saját lakcímével meg foglalkozzon mindenki maga. Szívesen.)
Szerintem akkor nem ugyanarról beszélünk. Mikor én csináltam akkor csak kényszerkijelentésre volt lehetőség. Kérelmet kellett benyújtani illetéket kellett fizetni, ide oda küldözgettek, tanúkat kellett szereznem, hogy nem lakik már ott az illető, sok utánajárás volt.
Szerinted én nem mondtam meg, hogy nem lakik már ott? Ettől függetlenül is volt olyan, hogy a rendőrség hajnali kettőkor csengetett be, majdnem infarktust kaptam, erre kimegyek és rendőrök. Állandóan odajártak, és mindig igazolnom kellett magam, hogy nem az vagyok akit keresnek. Nagy szélhámos volt. Szomszédoktól tudom, hogy mielőtt megvettem, még c-k is jártak oda gyakran balhézni, feltörték a lakást stb. mert ez a szélhámos eladta nekik a lakást, úgy hogy persze nem is az övé volt. Szerencsére ez abbamaradt, mert én beszereltettem egy olyan biztonsági ajtót amin egy tank se tud átmenni. Mikor beköltöztem akkor találkoztam egyszer a szomszéddal és mondtam neki, hogy állandóan a nyakamra járnak, azért mesélt még el ezt azt.
Nos. Bementem a kormányablakba, ahol közöltek velem, hogy nem tilthatom meg a bejelentkezést, mert az törvényileg az alberlő kötelessége, még csak nem is választható opció a részéről, mivel nincs állandó lakcíme, így állandóra kötelessége bejelentkezni.
Tájékoztattak továbbá, hogy nekem ebből hátrányom nem származik, és nem származhat, ugyanis ha pl felmondom, vagy ő felmondja az albérleti szerződést, a meghatarozott 30 napos felmondási idő lenártát követően azonnal ki kell jelentkeznie. Ha ezt nem teszi meg, be kell mennem a tértivevén,es felmondást igazoló levél máaolatával es lakcímfiktivitáai eljárással azonnal kijelenthető.
36: De hát az elejétől fogva EZT mondtuk neked! Be is hivatkoztuk a vonatkozó törvényi passzusokat.
Ezért kár volt bemenni...
A lényeg. Nem szólok, és szólhatok bele a bejelentkezésbe.
Nekem így is megfelel mivel biztosítottak róla, hogy nekem ebből nem fog hátrányom származni.
Tudom, hogy írtátok de jobb vokt ez hivatalos úton is megerősíteni.
A kormányablak weboldala is pont ugyanazt tartalmazza, ami a hivatalos út.
Mert az ottani hivatalnokok is ugyanazon törvényre hivatkoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!