Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit tegyek ebben a helyzetben?

Mit tegyek ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés

Kiadtam a lakásomat albérlőnek.

Mielőtt szerződtünk, mindketten elsiklottunk egy elég fontos kérdésen. A szerződésbe foglaltuk, hogy állandó lakcímre nem jelentkezhet be, csak tartozkodásira. Nem volt ellenvetése, de mondta azt is, hogy eladta a házát. Ez most lett igazán fontos momentum.

Törvényileg neki kötelező lenne bejelentkeznie, de mivel nincs állandó lakcíme így nem tud tartózkodási címre bejelentkezni, csak állandóra. Amihez mint kiderült én mint tulajdonos se kellek, elég bevinnie a szerződést, és a közjegyzői okiratot. A szerződésbe viszont ugye benne van, hogy az állandó bejelentkezéshez én nem járulok hozzá, amihez így törvényileg sajnos jogom se lenne, hogy megtiltsam.

A bérlőm nagyon korrekten tájékoztatott, hogy ő szerződéskötés előtt elmondta, hogy nincs állandó lakcíme mert eladta a lakást, viszont így neki kötelező lenne a lakásomba bejelentkezni.

Mit tegyek? Engedjem, vagy felmondjam a szerződést? Ha felmondom vissza kell adnom ugye az óvadékot? Ha engedem abból nekem lehet bármi negatívum?

Köszi.

2022. dec. 8. 21:45
1 2 3 4 5
 11/44 A kérdező kommentje:

Olvasgass: [link]

2022. dec. 8. 22:22
 12/44 anonim ***** válasza:
92%
9es: az állandó lakcím nem jelent tulajdonjogot a lakáshoz. Ne keverd a szezont a fazonnal. És a birtokhasználati jog is más, mint a tulajdonjog. 4es voltam.
2022. dec. 8. 22:22
 13/44 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodtan benne lehet a szerződésben az állandó lakcím tiltása. Annyit se ér, mint a papír, amire ráírták.

Mivelhogy a lakcímbejelentésről közigazgatási jogszabály rendelkezik, így azt magánjogi szerződéssel nem lehet kizárni vagy korlátozni.

Ugyanígy a birtokvédelmet se lehet szerződéssel érvényesen kizárni.

2022. dec. 8. 22:55
 14/44 anonim ***** válasza:
91%
A bejelentkezés semmiféle jogot nem keletkeztet, a bérlőnek nem lesz ezzel több joga. És a berbeadónak se lesz hátránya.
2022. dec. 8. 23:08
 15/44 anonim ***** válasza:
100%
9. Totál fogalmatlan vagy!
2022. dec. 8. 23:09
 16/44 anonim ***** válasza:
100%
Bejelentkezhet. Ha megszűnik a szerződés és nem jelentkezik ki magától, akkor bemész a kormányablakba és kijelented (lakcímfiktiválási eljárás).
2022. dec. 8. 23:45
 17/44 anonim ***** válasza:
0%

100 szónak is 1 vége.Nincs az a törvény,ami az albérlőnek jogalapot biztositson arra,hogy a bérlő állandó lakhelynek jelentse be .

Ezért nem tért ki rá külön a közjegyző a szerződés megírásánál.Ami nem létezik azt nem kell írásba foglalni .

Az sincs előírva,hogy ennek a bérlőnek nálad kell lakni.

Ha nem tetszik neki,akkor keressen másikat,amíg madarat nem fog .

2022. dec. 9. 17:50
 18/44 anonim ***** válasza:
100%
#17 már hogyne lenne, 1992. évi LXVI. törvény
2022. dec. 9. 18:39
 19/44 anonim ***** válasza:
100%

17: ne nyomasd már a baromságokat!!!!

Ha van érvényes bérleti szerződése a bérlőnek, simán bemegy a kormányhivatalba, és megcsinálja a bejelentkezést. Törvényesen.

2022. dec. 9. 19:22
 20/44 anonim ***** válasza:
86%

Én, ha a bérlő lennék tuti feljelenteném a rendőrségen a bérbeadót!!

(kényszerítés bűntette pl, vagy akár csalás?)

Micsoda baromság. A törvény kimondja, hogy 3 napon belül kötelező bejelentkeznie a bérlőnek a kiadott/kivett lakásba lakóhelyként!

Mivel a szerződéssel( ÉS a kifizetett pénzzel) a bérlő lett a birtokjoggal rendelkező személy, ezért saját magát(illetve családtagját(házastárs,élettárs,gyerek), bármikor bejelentheti a kivett, KIFIZETETT -LAKÁSÁBA- !!! ,akár tartózkodási, akár lakóhelyre.

Ettől szerződésben eltérni, lemondani nem lehet. Ha a bérbeadó esetleg emiatt nem hagyna békén,simán feljelenteném a rendőrségen zaklatásért is. :)

2022. dec. 9. 19:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!