Mit tegyek ebben a helyzetben?
Kiadtam a lakásomat albérlőnek.
Mielőtt szerződtünk, mindketten elsiklottunk egy elég fontos kérdésen. A szerződésbe foglaltuk, hogy állandó lakcímre nem jelentkezhet be, csak tartozkodásira. Nem volt ellenvetése, de mondta azt is, hogy eladta a házát. Ez most lett igazán fontos momentum.
Törvényileg neki kötelező lenne bejelentkeznie, de mivel nincs állandó lakcíme így nem tud tartózkodási címre bejelentkezni, csak állandóra. Amihez mint kiderült én mint tulajdonos se kellek, elég bevinnie a szerződést, és a közjegyzői okiratot. A szerződésbe viszont ugye benne van, hogy az állandó bejelentkezéshez én nem járulok hozzá, amihez így törvényileg sajnos jogom se lenne, hogy megtiltsam.
A bérlőm nagyon korrekten tájékoztatott, hogy ő szerződéskötés előtt elmondta, hogy nincs állandó lakcíme mert eladta a lakást, viszont így neki kötelező lenne a lakásomba bejelentkezni.
Mit tegyek? Engedjem, vagy felmondjam a szerződést? Ha felmondom vissza kell adnom ugye az óvadékot? Ha engedem abból nekem lehet bármi negatívum?
Köszi.
Nem volt közjegyző, csak két tanú aláírása.
A következő albérletemnél meg a tulaj egyenesen belefoglalta a szerződésbe, hogy nem jelentkezhetek be!
23. Ezt mar leírtuk, h ez sajtcetli.
Ui. Hatalyos törvényt nem lehet felülírni.
0
"Azonban a lakcímbejelentést szabályozó jogszabály egyértelműen fogalmaz: a bérlő az általa bérelt lakásra nézve a lakcímbejelentési eljárásban „szállásadónak” minősül.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bérlő (vagy a lakás használatára feljogosított személy) részéről a bejelentkezéshez – a lakcímbejelentő lapon és személyes okmányain kívül – csupán a lakáshasználatot igazoló okirat bemutatása szükséges. Vagyis a bérbeadó külön hozzájáruló nyilatkozata nélkül is eleget tud tenni a bejelentkezésre vonatkozó törvényi kötelezettségének."
Ezt már korábban kitárgyaltuk, sajnos az elmélet és a gyakorlat nem szokta fedni egymást.
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__11633368-ho..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!