Milyen alapon kér a tulaj számlakivonatot?
De amúgy az a vicces a kérdező sztorijában, hogy utána még zaklatja őket a kiadó telefonon :D Szerintem rohadtul érzi ő is, hogy most elbukott a saját szőrszálhasogatásán egy ideális bérlő jelöltet.
És igen, munkáltatóit bárki írhat bárkinek, hiszen az csak egy papír... pontosan ugyanígy bárki átírhat bármilyen bankszámlakivonatot ha akar. Letölti netbankból, belejavít, kinyomtatja, aztán nesze neked.
Bérbeadóként SOHA eszembe nem jutna bankkivonatot kérni, de még csak szóban sem rákérdezni, hogy mennyi a jövedelme.
Nem vagyok kezdő bérbeadó, már megtanultam, hogyha valaki nem fizet, az 600 nettóból sem fog fizetni, a másik meg 200-ból is teljesíti a kötelezettségét.
Ahogy már azt is tudom, hogy vannak emberek, akiknek papíron kimutatható jövedelme nincs és mégis fizet, holott nem bűnöző.
Egy szó mint száz, ez a bérpapír követelés nem magyar találmány, Angliában már 20 évvel ezelőtt is így volt, akkor valószínűleg másutt is. Ezért aztán nálunk is egyre gyakoribb.
Én biztos nem adnék bérlőként, mert szerintem ez nem befolyásol semmit és senkinek semmi köze hozzá.
Ellenben bérbeadóként "életmentő" a közjegyzői szerződés kiköltözési záradéka és ha nagyon be akarja magát valaki biztosítani, akkor a befogadói nyilatkozat.
Kérni nyugodtan kérhet, neked viszont nem kötelező adnod.
Esetleg felajánlod, hogy aláírsz kiköltözési nyilatkozatot közjegyzőnél és ha bármi gebasz van, akkor azonnal ki lehet rakni a nem fizető bérlőt.
"Tök jó, hogy joguk van kérni már bankszámlakivonatot is, de pl egy lakcímbejelentéshez már nem járulnak hozzá a tulajok, ami nemcsak joga, hanem törvényi kötelessége is a bérlőnek..."
Még szerencse, hogy a lakcímbejelntéshez semmilyen formában nem szükséges a bérbeadó hozzájárulása, hanem azt a bérlő maga is elintézheti a bérleti szerződés birtokában.
"Még szerencse, hogy a lakcímbejelntéshez semmilyen formában nem szükséges a bérbeadó hozzájárulása, hanem azt a bérlő maga is elintézheti a bérleti szerződés birtokában."
Ha nincs két tanú a szerződésen, akkor kell hozzá a tulaj is. Sőt, önhatalmúlag vagy a jogszabály nem ismerete miatt még ez esetben is kérni szokták ha be akarsz jelentkezni. Tele van vele még a gyakorikérdések is, hogy elutasítják a tulaj hozzájárulás nélkül a lakcímbejelentést a hivatalok.
"Ha nincs két tanú a szerződésen, akkor..."
...akkor az nem szerződés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!