Az mennyire általános dolog, hogy 1 éve bérlek egy lakást és kutyafuttában a díjbeszedésnél a tulaj kinyögte, hogy emel?! Ezzel jövőre az emelt összegnek hála 14 havi lett… Nem szokás manapság leülni és közölni, ki és mit gondol/esetleg vállalható…?
"Az mennyire általános dolog, hogy 1 éve bérlek egy lakást és kutyafuttában a díjbeszedésnél a tulaj kinyögte, hogy emel?!"
Tök általános.
"Ezzel jövőre az emelt összegnek hála 14 havi lett…"
Nézz körbe, mennyiért lehet a környéken bérelni.
Nem muszáj elfogadnod és maradnod!
Én újabban úgy adok ki, hogy a mindenkori garantált bérminimum valamennyi %-a havi díj. Érték követő. A bérlővel sem kell minden évben ez ügyben konzultálnom.
"Nem szokás manapság leülni és közölni, ki és mit gondol/esetleg vállalható…"
Ez régen sem volt szokás. Azt szeretnéd, hogy a tulajdonos vasárnaponként felmenjen és veled bratyizzon?
Nem tudom más mit érzékel(t) az idén beruházásnál.
De az árak folyamatosan emelkednek. Ráadásul jövő évre is csupa jót mondanak az elemzők:-(
Az én vásárlásaim alakulása Pl:
2020 évben/2021 évben
MCu 1,5 kábel 3900.-/6700.-100m
betonvas 160.-/290.- kg
fenyő 10x10 4m gerenda február 8.000.- június 12.000.-
zsákos vakolási munka 60m2 2cm vastagságban munkadíj 240.000.-
Aki lepontoz, kérem indokolja meg mivel NEM ért egyet! Milyen ellenkező tapasztalata van...
Illendő nem a szerződés lejárta előtt pár nappal egyeztetni a bérlővel, hogy kíván-e hosszabbítani, hanem előtte 1 vagy 2 hónappal. Főleg, ha tudod, hogy a feltételeken is változtatnál(pl a bérleti díjon).
Ha nem fogadja el, akkor legyen ideje új albérletet keresni. Ha meg elfogadja, akkor a kiadásait tudja ezek szerint tervezni.
De ezen túl, nem, nem kell tárgyalgatni a bérlővel, hogy ő mennyit szeretne fizetni. Az egyéni szociális probléma, hogy ő hogyan áll anyagilag, az albérlet kiadás pedig nem szociális tevékenység, hanem üzleti.
Kénytelen vagyok idézni a 2-est, mert magam is ezt írtam volna:
"Nézz körbe, mennyiért lehet a környéken bérelni.
Nem muszáj elfogadnod és maradnod!"
Természetesen a szerződésetekben benne kell lennie az emelés mértéke (infláció) és a gyakorisága (évente?)
Ha ez nem szerepel benne, vagy abszurd módon nincs szerződésed, akkor azt csinál amit akar, te meg vagy elfogadod, vagy nem.
Viszont ha a szerződésetek ezt a kérdést is szabályozta és ő aszerint járt el, akkor nem reklamálhatsz.
Ha nem aszerint járt el, akkor felmondhatsz és a felmondási idő alatt a régi bérleti díjat fizeted. Amennyiben a kauciódból levonja a differenciát, eldöntöd, hogy érdemes e bírósághoz fordulnod (megnyernéd!) vagy nem.
6-os vagyok és bérbeadó voltam tavaszig. Már nem foglalkozom ezzel.
bérbeadó vagyok. Amit a fekete-fehér-szürke dologról írtál, azzal nagyon nem értek egyet. Szerintem a többség fizet adót a bérbeadás után, de ennek semmi köze ahhoz, hogy közjegyzőnél kötik-e a szerződést. A törvény csak az írásbeliséget írja elő, már a két tanú is csak a bizonyító erőt növeli, az érvényességen nem változtat.
Ami a bérleti díj emelést illeti, én a szerződésbe beleírom, hogy mikor jöhet szóba emelés, és amikor közeledik az idő, akkor időben egyeztetünk. Amúgy abszolút nem járok a bérlők nyakára, a bérleti díjat is utalással fizetik, van, hogy fél évig se megyek. Olyan is volt már, hogy a bérlők kerestek jó két hónappal előbb, hogy nem szeretném-e a bérleti díjat csökkenteni. Emelni amúgy nem készültem, de a csökkentésbe azért nem mentem bele, és utána drágábban adtam ki a lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!