Milyen alapon kér a tulaj számlakivonatot?
"Nekem az az aggályom, ha meglátja mennyit keresünk majd ránk akar verni mindent, meg nagyon emelgetni fogja a lakbér árát, nem adja vissza a kaukciót stb."
Én is pont ezért nem kötöttem annak az orrára a fizetésemet, akitől bérlek. A szakmámból kifolyólag tudja, hogy úgyis az átlag fölött keresek, de inkább legyen abban a hitben hogy mondjuk, hogy nettó 400 és ne abban hogy 800. Legyen elég biztosíték az, hogy dolgozok és hogy le tudtam tenni egyben több száz ezer forint kauciót.
Nekem ne turkáljon senki a zsebemben azon túl, hogy a jelenlegi bérleti díjat tudom fizetni és fizetem is mindig pontosan és megbízhatóan. Nem hiányzik nekem az, hogy azt mondja, hogy "nosza Béla, hát megemelem a bérleti díjat 30%-kal, úgysem jelent az neked semmit, belefér".
Ráadásul most mit bizonyít egy számlakivotan? A terheléseket úgyis mind lehúzom, a számlaegyenleget is, a fizetésemet meg fogom, átírom aztán kinyomtatom úgy. Most ettől megnyugodna? NAV-tól még esetleg ne kérjek pecsétes papírt? :D
Divat mostanában számlakivonatot kérni, szóval ne lepődj meg, ha máshol is ebbe futsz, de alapvetően teljesen igazad van.
Az én zsebemben ne turkáljon senki, aláírom a szerződést, kérjen befogadónyilatkozatot, ha fél, hogy nem tud kirakni vagy bármi, de a fizetéshez semmi köze, ez érzékeny adat.
Az albérleti szerződést közös megegyezéssel kötik meg, és bármelyik fél azt írhat bele (bizonyos jogi kereteken belül), amit akar. Aztán a másik fél vagy elfogaja, vagy nem, az már az ő dolga.
Ha a bérbeadó azt szeretné beleírni, hogy ti minden hónap 16. napján mikulásruhába öltözve, a Nemzeti Dal éneklése közben személyesen adjátok át neki a bérleti díjat kizárólag 2000 forintos címletekben lila szívecskés borítékban, ahhoz minden joga megvan. Ti ezzel együtt vagy elfogadjátok a szerződést, vagy nem. Ugyanígy kérheti értelemszerűen bankszámlakivonat bemutatását is.
Ezzel együtt persze nem vagy köteles elfogadni, jogod van NEM megkötni a szerződést. Ami viszont szerintem nem indokolt, az a "felháborodás". Nem tetszenek a bérbeadó teljesen jogszerű (és egyébként nem példátlan) feltételei, nem fogadod el, továbbállsz. Ennyi. Neked jogod van erre.
De az eredeti kérdésre válaszolva, hogy "Milyen alapon kér a tulaj számlakivonatot?" Hát olyan alapon, hogy neki meg erre (is) van meg minden joga.
"hogy semmi köze a pénzügyeinkhez, ha fizetünk neki rendesen"
De az ugye csak utólag fog kiderülni, hogy fizettek-e rendesen.
Mondjátok meg neki, hogy aláírtok közjegyzői kiköltöző nyilatkozatot inkább (járjatok utána, mi ez), de nem szeretnétek megmutatni a banki papírt.
Érdekes világ lett ez.
Itt valaki azon sipítozik, hogy lakást akar kivenni, a tulaj meg, védve magát, teljesen törvényesen kéri, hogy ne a melóhely igazolásodat mutasd be...amit bármelyik cégvezető haverod ír neked, akár arról is, hogy egy magánkórház agysebésze vagy, hanem a bankszámlakivonatodat, hogy lássa, valóban van rendszeres jövedelmed.
Közben meg az állatos rovatban olvasom, hogy manapság teljesen elfogadott, hogy egy rühes kutya, vagy macska vásárlásánál, a tenyésztő még akár környezettanulmányt, és rendszeres, a házadba való bejárást kér az állat ellenőrzésére, miután már rég megvetted a dögöt.
15: Én is találkoztam kutyatulajjal, aki elmondta, hogy 2 hét alatt kiderítették, mitől hullik, a kutyus szőre: porallergiás. Meg is oldották a dolgot.
Nekem meg 40 éve nem deríti ki az egészségügy, mitől hullik a hajam és a többi, és még csak ötletük sincs, hova fordulhatnék...
Nekem 8 millió forintom van félretéve és én is albérletben élek. Nem értem miért kell azt gondolni, hogy minden albérletben lakó ember biztos full csóró és hónapról hónapra él, ez elég sértő. Igaz eddig 4 albérletben laktam és mindenhol normális volt a tulaj, sehol se kért bankszámlakivonatot, de még munkáltatói igazolást sem.
A másik meg mi az, hogy bankszámlakivonat? Szerintetek ki rohasztja bankszámlán a megtakarítását lekötetlenül vagy 0% kamatra lekötve? Nekem az államkincstárban van a pénzem egy része állampapírban, egy másik része pedig külföldi bróker értékpapírszámlán részvényekben. A szó szerinti bankszámlámon nincs több, csak pár százezer forint általában.
17: "Nem értem miért kell azt gondolni, hogy minden albérletben lakó ember biztos full csóró és hónapról hónapra él"
Ha nem tudod, akkor most mondom: Magyarországon nagyon, nagyon súlyos lakhatási válság van!
Emellé társul, hogy a törvények az illegális lakásfoglalókat védik, ezért bizony bevett szokás lakást így elfoglalni, beköltöznek és nem fizetnek. Milliók vannak, akiknek ez az egy túlélési esélyük van.
#6,8
Építőiparba, meg hasonló helyeken még van rá esély, hogy a haver ír egy igazolást, de mint írtam én bankszektorban dolgozok. Itt nem adogatják csak úgy az igazolásokat. A párom is egy komolyabb cégnél dolgozik, teljesen lenyomozható, hogy hivatalos a dokumentum. Gyermekünk nincs,de ha bármilyen váratlan kiadás is lenne és mondjuk nincs félretett pénzünk, de valaki kisegít és ki van fizetve neki minden, akkor mi köze hozzá, hogy honnan van a pénz? A másik dolog, hogy valaki 300-ból is tud spórolni, valaki pedig lazán elszór akár 1 millát is. Nem mindig az anyagiakon múlik, hogy valaki tud/akar-e fizetni.
Valaki írta, hogy úgyis idővel derül ki, hogy fizetünk-e rendesen. Pontosan, és ha ez nem történne meg a részünkről, akkor siman kitesz minket, és nem adja vissza a kaukciót. Hiszen az ilyen helyzetek miatt van ez a biztosíték a tulajok részére. És ahogy írtam is, a 2 havi kaukció meg az 1 havi lakbér is ott volt nálam, teljesen korrektek voltunk, és az bánt, hogy ez fordítva nem így volt.
Minden esetre elküldtem melegebb éghajlatra, és letiltottam a számát. Ma megyek egy másik lakást megnézni, remélem ezúttal nem ez lesz.
Köszönöm a válaszokat, azért a többségből az jön le, hogy nem mi látjuk rosszul a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!