Szerintetek a vallásos hit a pszichopatológia melyik területére tartozik?
Az orvostudomány szerint kóros állapot, de nem vagyok biztos abban, melyik területet érinti a leginkább, talán a doxazma lehet az, talán inkább pszichiátriai disszonancia, nem tudom eldönteni.
Válaszoltam rá, olvasd el a wikiszótár jelentését, de teljesen, görgesd le az összes meghatározásra.
Lusta vagy rá, bemásoljam?
Racionális szó jelentése
racionális (melléknév)
Józanul gondolkodó (személy), aki az észszerűség elve, a helyes megítélés alapján hozza meg döntéseit, alakítja ki véleményét.
Egy racionális ember felméri, hogy tettei milyen hatást váltanak ki. A racionális szülő nem uralkodik a gyereken, hanem társnak tekinti őt.
Eredet [racionális latin: rationalis (eszes) < ratio (értelem, ráció)]
További részletezés
1. A józan észnek megfelelő (gondolat, tett, döntés): amely a dolgok helyes megítélésének képességét használja, ezt mutatja, és nem esik szélsőségekbe. Lásd még: észszerű.
Az egészség védelme racionális szempont. Az okos ember racionális döntéseket hoz.
2. Jól szervezett (tevékenység, vállalkozás, csoport): amely a nagyobb termelékenységnek, hatékonyságnak megfelelően működik, és a lehetőségeket minél jobban kihasználja; ilyen tevékenységre, csoportra jellemző (dolog); célszerű.
A vállalat vezetőségének felelőssége megteremteni a racionális termelés feltételeit. A vezetőség egy racionális tervet fogadott el a vállalat újjászervezésére.
3. Filozófia, tudományos (A): Az értelem számára felfogható (állítás, állapot, tény), amelyben nincs ellentmondás, zavar vagy rejtélyes elem; egyszerűen átlátható és logikusan kifejezhető.
A megfigyelt jelenségre észszerű magyarázatot keres a kutató. A racionális érvekkel egyet lehet érteni.
4. Filozófia, tudományos (B): A logikus gondolkodásnak megfelelő (állítás, következtetés, megállapítás), amely józanságon és értelmen alapul.
A kutató racionális elvek alapján közelíti meg a problémát. A racionális következtetés elvezet a helyes magyarázathoz.
Ha neked az ésszerűség, a racionalitás illúzió, vagy hit, akkor nem lehet veled semmiben dűlőre jutni
Mi az a MSbP?
Ez lenne talán?
Kérdező:
A hibàt ott követed el, hogy vallàsos embereknek akarod elmagyaràzni, hogy mi a racionalitàs. Olyan embereknek, akik abban hisznek, hogy démonok, angyalok küzdőtere a vilàg.
A keresztényeken màr a 2000 évvel ezelőtt élt hellenista műveltségű emberek is csak röhöghettek, Tacitus, illetve Porfüriosz íràsaiból ez észszerű következtetés. A (fundamentalista) vallàsos ember nem képes a racionàlis gondolkodàsra, mert az ő vilàgképében az ő làthatatlan baràtja irànyítja a vilàgot. Erre azonban semmilyen bizonyíték nincs. A gondviselő istenre kb. annyi bizonyíték van, mint a szirének, vagy a tündérek létezésére. Nem tudjuk hitelt érdemlően càfolni őket, de mivel ellentmond az egész a hétköznapi tapasztalatainknak, ezért nem hiszünk bennük. Vagyis irracionàlis dolgokról van szó.
A vallàsos azonban ezt nem fogja fel... érted?
Természetesen értem, azt gondoltam, hogy valamiért nem tudta elolvasni a wikiszótárt, hogy tudomást szerezzen a szó jelentéséről, mivel kitűnt az első írásából, hogy olyan tudatlan, hogy sejtelme sincs róla.
Látszik azonban, hogy nem erről van szó, csupán egyszerűen gyenge a felfogása, mert nem érti a szó jelentését, egy melléknevet hitként próbál aposztrofálni és megpróbálja szembeállítani egy másik hittel, nem lehet vele mit kezdeni.
Kérdező:
Mondjuk gondolhattam volna, hogy érted, elnézést, hogy ezt külön megkérdeztem.
Az a helyzet, hogy a vallàsosokkal tudni kell beszélni, és véleményem szerint ezt az tudja megtenni a legjobban, aki ismeri a mentalitàsukat. Én ismerem, mert közéjük jàrtam évekig, mélyen vallàsos ember voltam. Jól tudom, hogy nekik milyen a vilàgképük, bàr persze ez azért felekezetenként vàltozik. A racionàlis gondolkodàssal pl. egy katolikus professzor tud mit kezdeni, mert az Egyhàz eldogadja a tudomànyt, tehàt vitàra ők alkalmasabbak. Az àtlag hívőtől azonban, aki még szentíràstudomànyt sem tanult ne vàrjunk nagy dolgokat, főleg ha egy pünkösdista felekezet tagja vagy Jehova tanuja. A racionàlis gondolkodàs magas nekik, utóbbiak itt az oldalon bizonyítottàk ezt, hiszen volt, amikor még a nekik intézett kérdést sem értették.
Szóval a vallás màr csak ilyen.
Elképesztő dolgokat olvasni itt... remélem, csak az egyre dekadensebb gyakori jelensége ez.. A véleményem a következő: velejéig romlott gazember, aki a vallást összemossa az elmebajjal. Vagy a vallást- amely ~6 milliárd ma élő embert érint -, összemosni a fanatizmussal. Nem mellesleg borzalmas emberellenes, művészetellenes nézet, hisz MINDEN valamirevaló művész, alkotó, istenhívő - mely istenhit az alkotás folyamatával függ össze.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik Hamvas előrelátó jóslata:
"Pillanatnyilag a klinikai egzisztenciánál tartunk. Bele kell nyugodnunk abba, hogy Platón és Plótinosz, Augustinus és Anselmus, Cusanus és Cervantes, Shakespeare és Beethoven, a többiekkel együtt szkizofrének voltak, másokkal szemben, akik vagy epilepsziások, vagy paranoiások."
- érdemes elolvasni az idézet forrását, az esszét Titusnak, és a többi értelmes emberi embernek, a mániákus valláselleneseknek, (mint 50%) nem kell, felesleges:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!