Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek a vallásos hit a...

Szerintetek a vallásos hit a pszichopatológia melyik területére tartozik?

Figyelt kérdés

Az orvostudomány szerint kóros állapot, de nem vagyok biztos abban, melyik területet érinti a leginkább, talán a doxazma lehet az, talán inkább pszichiátriai disszonancia, nem tudom eldönteni.

[link]

#hit #elmebaj #pszichopatológia #tév és kényszerképzetek
2019. ápr. 30. 16:27
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/79 Tak ***** válasza:
65%

"A kérdező kommentje: De én azt olvastam, hogy maga a hit, mint irracionális elmeműködés az, ami eleve kényszerképzettel párosul,"

Ezt az információ forrást tekintheted kórosnak.

Ha ragaszkodsz hozzá,magad is olyanná válsz.

Az alapozással van baj,utaltam a vödrös képpel erre az egyszerűség kedvéért.

Válogasd meg a forrást,látogass szakportált.

2019. máj. 1. 05:07
 22/79 anonim ***** válasza:
63%

Kedves Kérdező,

javaslom szakirodalom, pl. a DSM-5-öt. Az orvostudomány, amire hivatkozol, előrébb tart, mint te. Alapozd meg a tudásodat! Tanulni nem szégyen.

2019. máj. 1. 07:52
 23/79 imakommandós ***** válasza:
30%

A net az ilyen. Bárki bármilyen sületlenséghez talál alátámasztást. Ha valaki egy előfeltevetést kutat, pl elmebetegnek tartja a hívőket, ahhoz is van bőven anyag.

Lényegében olyan biztosággal nyilvánitassz ki a kérdésben butaságokat, hogy te is lehetnél a kérdés célpontja. De ez csak szarkazmus.

2019. máj. 1. 08:57
 24/79 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező:

Ha a vallásos hit pszichológiai alapjaira vagy kíváncsi, akkor ebben a kérdésben alapmű Carl Gustav Jung pszichoanalitikus kb. teljes életműve, de az elég nagy. Javaslom "Az archetípusok és a kollektív tudattalan" című könyvét, illetve "A nyugati és a keleti vallások lélektanáról" című könyvét tanulmányozásra.

2019. máj. 1. 09:38
 25/79 anonim ***** válasza:
100%

"A vallásos hit, a religiozus doxazma mindenképpen kóros állapot."

Oké, akkor ilyen alapon az egész emberiség kóros.

A régészettudomány alapvetően azzal különbözteti meg egy adott leletet, hogy emberről beszélhetünk-e vagy még nem, hogy megmutatkozik-e a tudatos temetkezés nyoma. Pl. a sírhely, sírmellékletek, stb. Ugyanis az embert az (is) megkülönbözteti az állattól, hogy spirituálisan is gondolkodik: erre a legjobb példa a tudatos temetkezés, hiszen azért temették el a halottakat és azért helyeztek a sírba különféle tárgyakat, mert hittek a túlvilágban. A te logikád alapján az egész emberiség azáltal különböztethető meg az állatvilágtól, hogy egy kóros állapotot mutatott fel. :)) És gyakorlatilag ezt követően több tízezer évig kóros volt mindenki, amíg nem jöttek az a pár ateista a 20. században. Tehát mindenki hülye, csak te vagy helikopter tipikus esete. Elhiszem, hogy valamivel igazolni kell a saját eszmédet és erre a legjobb módszer a másik vélemény bagatellizálása, illetve a mást véleményt gondolók burkolt lehülyézése, de egy kicsit meggyőzőbb módszert is választhattál volna.

2019. máj. 1. 10:46
 26/79 anonim ***** válasza:
15%

Ha egy embet)r szenved téveszmében, őrültségnek hívjàk, ha sokan, vallàsnak - mondtàk màr előttem.

Természetesen a (fundamentalista) vallàsos hit betegség. Ez nem is lehet vitatéma. A vallàsnak azonban irtózatos nagy hatalma van, ezért az orvostudomàny nem meri betegségként diagnosztizàlni. A vallàsos hit mindig is a hatalom eszköze volt, amivel a tömeget lehetett manaipulàlni, nem is csoda, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy fentmaradjon, hogy eladható legyen. A vallás egy nagyon-nagyon gonosz dolog, ez még sötétebbé teszi.

Én a vallàsos hitet valahol az elmebetegség környékére helyezném el. Az érintettek ugyanis rendszerint hibbantak.

2019. máj. 1. 11:06
 27/79 Rachel Warner ***** válasza:
100%

" Szerintem ez egy kamu kérdés, azért írtad hogy utána nyugodtan kifejthesd az iszlamofób nézeteidet. "

Te meg mártírkodás előtt olvasd végig a kérdezőt. Csupán pár sorral lejjebb vette elő a katolicizmust,aztán a tanúkat. Nem körülöttetek forog ám a világ.

2019. máj. 1. 11:06
 28/79 Rachel Warner ***** válasza:

" Allah bizonyítja az igazamat, és a ti tévedéseteket. A keresztények, ateisták, zsidók mind mind fogynak, az Iszlám népe viszont terjed mindenütt "

Persze,ha kinyírtok mindenki mást,akkor fogynak,de ez még mindig nem igazol semmit.

2019. máj. 1. 11:10
 29/79 Rachel Warner ***** válasza:
Kicsit leegyszerűsítve: ha én kitalálok egy istent,majd köré építek egy vallást,szerzek híveket,aztán elteszek láb alól mindenkit,aki nem fogadja el,az nem fogja az én istenemet igazolni,sem azt,hogy terjednénk. Ez csak annyit igazol,hogy vannak beteg emberek.
2019. máj. 1. 11:13
 30/79 A kérdező kommentje:

Harmadéves medikus vagyok és az egyetemi tanulmányaimból merítve tettem fel ezt a kérdést.

Így sajnos összefoglalva sehol sincs leírva, ahogyan én ezt megkérdeztem, de töredékesen ezek az információk benne vannak az orvosi tankönyvekben.

2019. máj. 1. 13:18
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!