Szerintetek a vallásos hit a pszichopatológia melyik területére tartozik?
Az orvostudomány szerint kóros állapot, de nem vagyok biztos abban, melyik területet érinti a leginkább, talán a doxazma lehet az, talán inkább pszichiátriai disszonancia, nem tudom eldönteni.
"A kérdező kommentje: De én azt olvastam, hogy maga a hit, mint irracionális elmeműködés az, ami eleve kényszerképzettel párosul,"
Ezt az információ forrást tekintheted kórosnak.
Ha ragaszkodsz hozzá,magad is olyanná válsz.
Az alapozással van baj,utaltam a vödrös képpel erre az egyszerűség kedvéért.
Válogasd meg a forrást,látogass szakportált.
Kedves Kérdező,
javaslom szakirodalom, pl. a DSM-5-öt. Az orvostudomány, amire hivatkozol, előrébb tart, mint te. Alapozd meg a tudásodat! Tanulni nem szégyen.
A net az ilyen. Bárki bármilyen sületlenséghez talál alátámasztást. Ha valaki egy előfeltevetést kutat, pl elmebetegnek tartja a hívőket, ahhoz is van bőven anyag.
Lényegében olyan biztosággal nyilvánitassz ki a kérdésben butaságokat, hogy te is lehetnél a kérdés célpontja. De ez csak szarkazmus.
Kérdező:
Ha a vallásos hit pszichológiai alapjaira vagy kíváncsi, akkor ebben a kérdésben alapmű Carl Gustav Jung pszichoanalitikus kb. teljes életműve, de az elég nagy. Javaslom "Az archetípusok és a kollektív tudattalan" című könyvét, illetve "A nyugati és a keleti vallások lélektanáról" című könyvét tanulmányozásra.
"A vallásos hit, a religiozus doxazma mindenképpen kóros állapot."
Oké, akkor ilyen alapon az egész emberiség kóros.
A régészettudomány alapvetően azzal különbözteti meg egy adott leletet, hogy emberről beszélhetünk-e vagy még nem, hogy megmutatkozik-e a tudatos temetkezés nyoma. Pl. a sírhely, sírmellékletek, stb. Ugyanis az embert az (is) megkülönbözteti az állattól, hogy spirituálisan is gondolkodik: erre a legjobb példa a tudatos temetkezés, hiszen azért temették el a halottakat és azért helyeztek a sírba különféle tárgyakat, mert hittek a túlvilágban. A te logikád alapján az egész emberiség azáltal különböztethető meg az állatvilágtól, hogy egy kóros állapotot mutatott fel. :)) És gyakorlatilag ezt követően több tízezer évig kóros volt mindenki, amíg nem jöttek az a pár ateista a 20. században. Tehát mindenki hülye, csak te vagy helikopter tipikus esete. Elhiszem, hogy valamivel igazolni kell a saját eszmédet és erre a legjobb módszer a másik vélemény bagatellizálása, illetve a mást véleményt gondolók burkolt lehülyézése, de egy kicsit meggyőzőbb módszert is választhattál volna.
Ha egy embet)r szenved téveszmében, őrültségnek hívjàk, ha sokan, vallàsnak - mondtàk màr előttem.
Természetesen a (fundamentalista) vallàsos hit betegség. Ez nem is lehet vitatéma. A vallàsnak azonban irtózatos nagy hatalma van, ezért az orvostudomàny nem meri betegségként diagnosztizàlni. A vallàsos hit mindig is a hatalom eszköze volt, amivel a tömeget lehetett manaipulàlni, nem is csoda, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy fentmaradjon, hogy eladható legyen. A vallás egy nagyon-nagyon gonosz dolog, ez még sötétebbé teszi.
Én a vallàsos hitet valahol az elmebetegség környékére helyezném el. Az érintettek ugyanis rendszerint hibbantak.
" Szerintem ez egy kamu kérdés, azért írtad hogy utána nyugodtan kifejthesd az iszlamofób nézeteidet. "
Te meg mártírkodás előtt olvasd végig a kérdezőt. Csupán pár sorral lejjebb vette elő a katolicizmust,aztán a tanúkat. Nem körülöttetek forog ám a világ.
" Allah bizonyítja az igazamat, és a ti tévedéseteket. A keresztények, ateisták, zsidók mind mind fogynak, az Iszlám népe viszont terjed mindenütt "
Persze,ha kinyírtok mindenki mást,akkor fogynak,de ez még mindig nem igazol semmit.
Harmadéves medikus vagyok és az egyetemi tanulmányaimból merítve tettem fel ezt a kérdést.
Így sajnos összefoglalva sehol sincs leírva, ahogyan én ezt megkérdeztem, de töredékesen ezek az információk benne vannak az orvosi tankönyvekben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!