Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miképpen fér össze a szabad...

Miképpen fér össze a szabad akarat azzal, hogy Isten ismeri a jövőt?

Figyelt kérdés

Ha Isten teremtette a világot és ismeri a jövőt, akkor olyan, mint emberi szabad akarat nemlétezhet.

A világ teremtésekor elindított egy folyamatot, úgy, mintha egy dominósor első tagját megbillentette volna és ok, okozat láncolat szerint dőlnek a dominók, mindegyik az előző hatására, befolyásolva a következőket.

Isten már a világ teremtésekor tudta, tudnia kellett, hogy lesz majd komputer és te előtte fogsz ülni, ezt a kérdést olvasva, így a szabadnak tűnő akaratod csak látszólagos, hiszen eleve el volt rendelve, ahogy az is, hogy mit gondolsz most ezt olvasván, mert ha nem így lett volna, akkor Isten másképpen billenti meg az első dominót, hiszen ő pontosan tudja a végeredményt, ahogy a köztes állapotokat is, mindent, ha egyszer ismeri a jövőt.

Így vagy minden eleve elrendeltetett, hiszen mindennek van oka és következménye, vagy ha nem döntött el mindent előre akkor Isten sem ismerheti azt, ami be fog következni és akkor nem is lehet prófécia, mert nincs aki megtudná mondani, mi fog történni.

2018. szept. 26. 13:28
1 2 3 4
 31/38 Csonka János válasza:

Kevered a szabad akarat fogalmát az eleve elrendeléssel.

De én még mindig nem látok ellentmondást.

Mint írtam, Isten megalkotta a játékot, és annak szabályait.

A próféciák - Jelenések könyve, amire most te gondolsz - csupán azt mondják, hogy a játéknak egyszer vége lesz.

Ez nem zárja ki a szabad akaratot. Nincs a kettő között ellentmondás.

A te logikád alapján akkor azt az érvet is felállíthatnám, hogy mégis miért teremtett meg minket Isten, amikor ÉN NEM AKARTAM, hogy létezésbe hívjanak.

Itt sokkal jobban látszik, hogy miért hibás ez a logika.

A válasz pedig az erre a kérdésre az szerintem, hogy Isten magasabb entitás, és egyszerűen így döntött. Nem kérte ki a véleményét senkinek.

De te bármikor kiszállhatsz a játékból (mókuskerékből). A lehetőséged meg van rá.

Az már egy más kérdés, hogy ennek vannak következményei és mik azok. Az egy teljesen más téma.

2018. szept. 26. 23:29
 32/38 anonim ***** válasza:

"Másképp: én tudom, hogy este le fog menni a Nap, de ez nem azt jelenti, hogy én csinálom."

1. Nem tudod, hanem a korábbi tapasztalataid alapján következtetsz.

2. Isten esetében eleve értelmetlen a példád, mert ha mindent ő teremtett és a szabályokat is amik alapján minden működik, akkor nagyon is ő csinálja. (ha teszem azt lelövök valakit, akkor azt én tettem, vagy a töltény, a pisztoly vagy a fizika, ami a töltényt irányította?)

3. Ha előre tudható valamiről hogy be fog következni, akkor az azt jelenti hogy az csak egyféleképp történhet, tehát vagy nem működik a szabad akarat vagy nem is létezik.

2018. szept. 26. 23:32
 33/38 Csonka János válasza:

Olyan nincs, hogy valakit nem ér befolyásoló tényező.

De persze, mondok. Például én, aki megtehné, hogy nem foglalkozik ezzel, de befolyásol az a saját véleményem, hogy szerintem ez egy fontos kérdés, és a kérdezőnek csak a hasznára válik, ha ezt sikerül megértenie.

Valamint Kérdező! Örülök, hogy foglalkoztat ez a kérdés, én próbálok a vallásos személyekre jellemző arrogancia nélkül válaszolni. Szóval bocs, ha nem sikerül :D

2018. szept. 26. 23:32
 34/38 anonim ***** válasza:

Az nem szabad akarat, hogy kiszállsz a játékból. A körülmények kényszerítenek rá.

Vagy szerinted olyan az élet, mint a mesefilmekben, amikor a vállaidon ül egy angyal és egy ördög. Te pedig eldöntheted éppen mikor, melyikre hallgatsz.

Ez is működhet, agyunk antennaként veszi a jelet, és távirányításban működünk. Ez szabadakarat?

Úgy tudom agyunk kis százalékát használjuk, tudatos tanulásra. Ez a napi rutin elenyésző része. A többit tudatalattink végzi, az előre betáplált adatok alapján. Agyunk mégis elhiteti velünk, mi döntöttünk.

2018. szept. 27. 00:47
 35/38 Mansour ***** válasza:

"Ha egyszer valamit megprófétál, akkor annak be kell következnie és ezzel saját magát is alá kell vetnie a saját akaratának"

Nem Isten prófétál, a próféták prófétálnak.

2018. szept. 27. 08:54
 36/38 A kérdező kommentje:

"Nem Isten prófétál, a próféták prófétálnak."

Csak Istentől tudhatják mit kell prófétálniuk.

2018. szept. 27. 09:31
 37/38 anonim ***** válasza:
Ha így is van,ezek a "proféciák" már nem megbízhatóak teljesen,idővel az emberek átköltötték.
2018. szept. 27. 10:43
 38/38 Mansour ***** válasza:

És honnan tudod, hogy ki a hiteles próféta? Mohamed hiteles próféta volt? Elvégre Istentől kapta a kijelentést, legalábbis ő ezt állította. A többi próféta hitelessége mellett sem állnak erősebb érvek.

A másik pedig az, hogy ha isteni eredetű próféciát feltételezünk, akkor sem tudhatjuk azt, hogy az egy Isten által kijelentett prófécia-e, vagy pedig egy isteni igazságnak a próféta általi meglátása.

2018. szept. 27. 11:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!