Miképpen fér össze a szabad akarat azzal, hogy Isten ismeri a jövőt?
Ha Isten teremtette a világot és ismeri a jövőt, akkor olyan, mint emberi szabad akarat nemlétezhet.
A világ teremtésekor elindított egy folyamatot, úgy, mintha egy dominósor első tagját megbillentette volna és ok, okozat láncolat szerint dőlnek a dominók, mindegyik az előző hatására, befolyásolva a következőket.
Isten már a világ teremtésekor tudta, tudnia kellett, hogy lesz majd komputer és te előtte fogsz ülni, ezt a kérdést olvasva, így a szabadnak tűnő akaratod csak látszólagos, hiszen eleve el volt rendelve, ahogy az is, hogy mit gondolsz most ezt olvasván, mert ha nem így lett volna, akkor Isten másképpen billenti meg az első dominót, hiszen ő pontosan tudja a végeredményt, ahogy a köztes állapotokat is, mindent, ha egyszer ismeri a jövőt.
Így vagy minden eleve elrendeltetett, hiszen mindennek van oka és következménye, vagy ha nem döntött el mindent előre akkor Isten sem ismerheti azt, ami be fog következni és akkor nem is lehet prófécia, mert nincs aki megtudná mondani, mi fog történni.
"Miképpen fér össze a szabad akarat azzal, hogy Isten ismeri a jövőt?"
Az ismeret nem szinonimája a beavatkozásnak.
Másképp: én tudom, hogy este le fog menni a Nap, de ez nem azt jelenti, hogy én csinálom.
Vagy: tudom, hogy ha valaki elé áll a gyorsvonatnak (amikor száguld), akkor darabjaira szakad szét. Ez nem azt jelenti, hogy én löktem a vonat elé.
Nem értem, miért nem lehet ezt megérteni, pedig annyira egyszerű
Ha valóban kutatod az igazságot, akkor olvasd el ezt:
HA csak trollkodni akarsz, akkor bocs a hozzászólásért
"Isten már a világ teremtésekor tudta, tudnia kellett, hogy lesz majd komputer és te előtte fogsz ülni, ezt a kérdést olvasva, így a szabadnak tűnő akaratod csak látszólagos, hiszen eleve el volt rendelve, ahogy az is, hogy mit gondolsz most ezt olvasván, mert ha nem így lett volna, akkor Isten másképpen billenti meg az első dominót, hiszen ő pontosan tudja a végeredményt, ahogy a köztes állapotokat is, mindent, ha egyszer ismeri a jövőt."
Ezzel pont magadat cáfolod. Ha Isten nem engedett volna szabad akaratot, akkor másképp billenti a dominót. De ebből is látszik, hogy bár előre látta, hogy mi fog történni, mégsem döntötte másképp a dominót, mert tiszteli a szabad döntéseinket
De ha így tetszik: szerintem a szabad akarat eleve magával hordozza az elbukást, különben Isten másképp oldotta volna meg. Csalást nem lehet alkalmazni! (Pl. egyetemes memóriatörlés). De szerencsére magával hozza sok sok ember megtérését is. Ez a csodálatos.
Jövő héten várjuk ezt a kérdést is ismét:)
"Így vagy minden eleve elrendeltetett, hiszen mindennek van oka és következménye"
Ebben is hibázol. Az ok-okozati rendszer nem feltétlen jelent determináltságot. Az ok-okozati rendszer is lehetővé tesz véletleneket, és ebben az esetben sem lehet szó determináltságról. Alapjaiban kevered a dolgokat, innen a megértés hiánya
"én tudom, hogy este le fog menni a Nap"
Nem tudod, csak a tapasztalatok alapján nagyon nagy valószínűséggel feltételezed. De az isteni tudás más. Isten nem a tapasztalatokból von le következtetéseket, neki nem kell megismernie a világot, ahhoz hogy ismerje, hiszen Ő teremtette. Szóval, ha valaki, akkor csakis Isten TUDJA, hogy le fog-e menni este a nap, és ha ez így van, akkor azt is mondhatjuk, hogy Ő teszi ezt. Istenben nem választható szét az akarat, a cselekvés és a tudás.
"én tudom, hogy este le fog menni a Nap, de ez nem azt jelenti, hogy én csinálom"
Te nem, de aki a Napot, meg a Földet megteremtette, annak tudnia kellett, mert ő rendezte ezt így el, a Föld forgását és keringését a Nap körül, ha egyszer ő teremtette őket.
" Az ok-okozati rendszer nem feltétlen jelent determináltságot. Az ok-okozati rendszer is lehetővé tesz véletleneket, és ebben az esetben sem lehet szó determináltságról. "
Isten esetében nem beszélhetünk véletlen hibáról, ha mindenható, másrészt ha mégis lehetséges lenne véletlen hiba, akkor nem az történne, amit a prófécia megjósol.
Ha az történik, amit jelez, akkor már nem lehet véletlenről beszélni, hiszen automatikus, hogy tud róla és így mindenképpen köze van a véletlenhez is, vagyis azt pontosan ő intézte, különben nem ismerné az eredményét.
Az ok, okozat láncolat kezdettől megy, így mindennek Isten cselekedete kell, hogy legyen a kezdete, attól függetlenül, hogy mennyire ágazik szét a dominófolyam.
Ismeri az emberi természetet, hiszen Ő alkotott minket.
Ennélfogva belelát a szívünkbe, érzéseinkbe, gondolatainkba.
Még meg sem szólalunk, máris tudja, mit szeretnénk, és ezt el is mondta magáról a szavában.
Nem rendezte el azt sem, hogy Júdás árulja el. De tudta, hogy lesznek olyanok akik ilyesmire képesek, ennek eredményeként, tudta, hogy megfog ez történni, de hogy ki lesz az, azt nem határozta el előre.
Jézus is akkor tudta meg, amikor látta Judás változását, pedig a kiválasztottak között volt, és a kezdetben hűséges apostola volt Jézusnak.
Bizonyos eseményeket pedig, ingen előre el rendez, mert tudja, mit fognak tenni az emberek.
?????
Ezt kb úgy képzeld el, mintha lenne egy időgéped.
Aztán elmész a jövőbe és megnézd mi történik majd.
Aztán visszajössz ide.
Tudod mi fog történni a jövőben?
Megvan az embereknek a szabad akarata?
Igen és igen.
Ennyi.
A 17. válaszoló láthatóan nem fogta fel miről van szó.
Jövőgép meg nincs, de ha Isten előre tudna menni a jövőben, akkor minek menne vissza?
Semmi értelme nincs a számára.
Másrészt ezzel egyáltalán nem lenne mindenható, sem mindent tudó.
Mindenható azért nem, mert nem tőle függne valaminek a hatása, mindent tudó meg csak akkor lehetne, ha minden időpillanatot megkuksolna, ami a jövőben történik, de akkor ugyanott vagyunk, ahol kezdetben, hogy ismeri a jövő minden részletét.
Ha Isten teremtette a világot, akkor mindent el is rendezett, a kezdettől a végig.
Tökéletes a két analógia, a dominós példa, az egyre gyarapodó események ok, okozati láncolata és a biliárd is, a rengeteg golyó sok, sok koccanása számára előre ismert kell, hogy legyen, ha tudja, hogy mikor melyik esik a lyukba.
Isten csak úgy tudhatja az emberek cselekedeteit, ha előre ő rendezte el a világot, még azt is, mit fognak gondolni, érezni, különben nem lehetséges prófétálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!