Egy hívőt vagy egy ateistát könnyebb egy másik hitre téríteni?
"kötelessége hivatalból tagadni a metafizikai dolgokat"
Na, itt használod a szalmabáb érvelést.
" "kötelessége hivatalból tagadni a metafizikai dolgokat"
Na, itt használod a szalmabáb érvelést."
Az ateisták miért gondolják azt, hogy nekik nem kell semmit magyarázni, csak benyögnek bármit, mint valami axiómát?:)
Tudod a megoldás indoklás nélkül kuka, pláne ha rossz is;)
Ez nem volt szalmabáb, vagy ha az, akkor a #18-as hsz-szel kellett volna kezdened. Ja, hogy az ateisták mindig elfogultak? Tudom, ne fáradj
"Csak halkan jegyzem meg, a pontosság kedvéért, hogy egy ateistának abszolút nem kötelessége tagadni a metafizikai dolgokat. :)"
Jogos. Ateista-materialistákra gondoltam
A materialistának sem kell tagadnia.
Ezért szalmabáb.
Neked meg azért nem magyarázom, mert úgysem érdekel. Te nem azért jársz ide, hogy a tudásodat növeld, vagy segíts valakinek.
"Ha valakinek,hát az ateistának kell vak hit,hogy azt a temérdek eszement dolgot elhiggye az evolucióról,a magától termett életről,a big bengből született organizmusokról,és egyéb dajkameséket."
Néhány megjegyzés ehhez:
1. Az evolúció és a Nagy Bumm elfogadása nem világnézet kérdése. A kommentedből nekem úgy tűnik, hogy az ateisták kiváltságának tartod azt, hogy ezeket képviseljék. Tévedésben vagy. Én például hiszek Istenben, de elfogadom az evolúciót és a Nagy Bummot is. Utóbbiról csak annyit, hogy egy felszentelt, római katolikus pap, George Lemetre volt az, aki elsőként levezette a táguló Világegyetem modelljét.
2. Sem az evolúció, sem a Nagy Bumm nem "dajkamese", ehhez nem is érdemes semmit hozzáfűzni. Figyelmedbe ajánlom a "Talentum Tudományos Könyvtár" ismeretterjesztő sorozatát. Olvass el egy pár könyvet ebből a sorozatból, utána gondold át még egyszer.
3. Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de ha már "mesékről" beszélünk, akkor éppenséggel a Biblia néhány történetét lehetne annak minősíteni, ha most rosszindulatú akarna lenni valaki, hiszen kétséges, hogy egyáltalán megtörtént. Meglepő módon ezt azonban nem gúnyolódó ateisták, hanem bibliamagyarázó szakemberek állítják az írásaikban. A kereszténység pontosan ezért vicces: még köztük sincs egység. Az egyik keresztény azt állítja, egy szentírási szakaszról, hogy történelem, a másik keresztény meg azt, hogy novella.
Tehát ahelyett, hogy az ateistákon gúnyolódsz, inkább a keresztényekkel kellene összeülnöd és megbeszélni a dolgokat, mert maguk sem veszik észre, hogy mennyire lejáratják a vallásukat. Nem csak a mentalitásukkal, hanem a viselkedésükkel is.
"#26: De a Nagy Bumm, hogyan egyeztethető össze a Teremtéssel, a katolikus vallással. Félre ne érts, nem kötekszem, de ezt tényleg nem ertem."
->Tiszelt 27 válaszoló!
Erre a kérdésre a fent említett Lemetre atya tudna a legjobban válaszolni, aki kidolgozta a Nagy Bumm modellt. Sajnos azonban őt már nem tudjuk megkérdezni, mert elhunyt.
A régebbi tudományos világ reakciójából azonban nagyjából érthető, hogy mégis hogyan gondolhatta. Mint bizonyára tudod, a Nagy Bumm előtt azt gondolták, hogy a világegyetem statikus. Mikor Lemetre megjelent az elméletével - sőt még Hubble után is! - a tudományos világ nehezen fogadta el, mert az, hogy a Világegyetemnek van kezdete, feltételezhetett egy Teremtőt, aki ezt az egészet útjára indította. A Teremtőt persze ma sem sikerült cáfolni, sem bizonyítani tudományosan. Mindössze annyit tudunk, hogy Világegyetemünk egy 13,8 milliárd évvel ezelőtt rendkívül sűrű, apró volt, majd fokozatosan tágulni kellett, amivel a hőmérséklete is csökkent. Hogy ezt mi (vagy ki) idézte elő, azt nem tudjuk. Elméletek vannak, de a fizika nem adott erre választ. Én abban hiszek, hogy-e folyamat mögött Isten van valamilyen formában, én ugyanis hiszek az anyagi világon túli valóságban is.
A teremtéshez csak annyit, hogy amint a szakemberek kimutatták: nem szó szerint értelmezendő. A héber szöveg is jelzi, hogy nem történelmet akar írni a szerző (vagy szerzők), hanem tanító jellegű történetet, ami az akkori hallgatóságnak az aktuális kérdéseire adott választ, az ókor nyelvén keresztül.
Remélem, segítettem.
@29: Akkor a római pápa is inkább csak istenhívő, mint katolikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!