Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?
A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:
"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)
Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.
Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.
Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.
39.Hsz!
Érvek nélkül,a rágalmad értéke felér,egy babgulyás utáni fuvallat értékével.
" nincs "Isten"
Mármint a keresztényeké tényleg nincs, meg még néhány.
A többiről ezt nem lehet bizonyítani, szóval akár lehetnének is.
Valóban, én is sokszor találkozok hasonló kisebb torzításokkal (legjobban azzal, hogy minden ateista 100%-ban tagad), de tisztázni kellene néhány alapvetőséget:
- Az ateizmus alapvetően kimondja, hogy nincs Isten, az már egy elágazása, hogy ezt milyen árnyalatban állítja, halványan, vagy erősen. ---> Két fő csoportja az erős és a gyenge ateizmus, előbbi 100%-ban tagadja a természetfelettit, míg a másodig 50-50%-os eloszlást vall, ide tartozik az agnosztikus ateizmus is, amit sokan kritizálnak (jogosan is, mivel van egy kis ellentmondás, az igaz).
Utólsó, hülyeséget írsz.
"Az ateizmus alapvetően kimondja, hogy nincs Isten"
Nem mondja ki. Lásd: Atheism, from the Greek a-, meaning "without", and theos, meaning "god", is the absence of belief in the existence of gods.
Az ateizmusnak nem szükséges, ugyanakkor elégséges feltétele isten(ek) tagadása.
"Két fő csoportja az erős és a gyenge ateizmus, előbbi 100%-ban tagadja a természetfelettit, míg a másodig 50-50%-os eloszlást vall,"
Ez butaság: "Weak atheism (sometimes equated with "pragmatic atheism" or "negative atheism") describes the state of living as if no gods exist."
Hol látsz te itt 50-50%-ot? Egyébként is az ilyet nem lehet százalékban kifejezni.
" ide tartozik az agnosztikus ateizmus is, amit sokan kritizálnak (jogosan is, mivel van egy kis ellentmondás, az igaz)."
Semmiféle ellentmondás nincs.
Agnosztikus vagyok, mert tartom, hogy jelen tudásunk szerint semmi bizonyíték nincs Isten létezésére.
Ateista vagyok, mert nem hiszek semmiféle Istenben, ugyanakkor nem tagadom a létét, csak bizonyítékok híján úgy tekintem, mintha nem lennének.
Hol látsz te itt ebben ellentmondást?
#48 Igazad van, ki kell törölni az lehagytam a "nem feltétlenül" szókapcsolatot, egy keveset pakolgatni, és a mondat így teljes: Az ateizmus nem feltétlenül mondja ki, hogy nincs Isten, de alapvetően azon nyugszik.
Az alapvető két ág az elméleti és a gyakorlati ateizmus, és ez utóbbin belül található meg az erős, illetve a gyenge ateizmus (valahogy megcseréltem a két párt, bocsi). Az "50-50%"-ot az igen-nem párra építettem a gyengén belül, és ez esetben igenis ki lehet fejezni számokkal az értékeket.
Ami a többit illeti: Jól elb*sztam, nem tudom mit gondoltam akkor 3 órája, de tévedtem. (Amúgy én is agnosztikus at. vagyok).
Akkor tisztázzuk:
"Egy igazi ateista nem hiszi,hanem tudja,látva a világot és működését,hogy nincs "Isten" -tehát egyértelmű bizonyítéka van arra, hogy Isten nem létezik? Mert ha nincs, akkor a hite alapján jelenti ki.
"Agnosztikus vagyok, mert tartom, hogy jelen tudásunk szerint semmi bizonyíték nincs Isten létezésére.
Ateista vagyok, mert nem hiszek semmiféle Istenben, ugyanakkor nem tagadom a létét, csak bizonyítékok híján úgy tekintem, mintha nem lennének. " -akkor most agnosztikus vagy, aki a rendelkezésére álló tudás alapján nem tudja eldönteni, hogy Isten létezik-e avagy nem; vagy ateistának tartod magad, aki Isten nemléte mellett döntött?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!