Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?
A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:
"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)
Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.
Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.
Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.
# 7
"Aki HISZ valamiben az azt gondolja letezik annak ellenére h nincs ra bizonyítéka."
Így van.
"Aki NEM HISZ valamiben az azt gondolja nem létezik."
Ez már nem igaz. Aki nem hisz valamiben, az:
(1) úgy gondolja, hogy az adott dolog nem létezik, VAGY
(2) azt állítja, hogy nem tudja, hogy az adott dolog létezik-e.
A (2)-es esetet miért zárod ki?
"Nincs olyan h azt hiszem nem létezik de amugy lehet h letezik."
Olyan valóban nincs. De olyan nagyon is van, hogy nem fogadom el JELEN TUDÁSOM alapján, hogy létezik, de későbbi bizonyítékokra nyitott vagyok.
"El tudod dönteni h hiszed vagy sem. " pl nem hiszem h van isten de nem utasitom el a létezését" ennek semmi értelme."
Azt nem mondhatom, hogy: "nem tudom?".
"(1) úgy gondolja, hogy az adott dolog nem létezik, VAGY
(2) azt állítja, hogy nem tudja, hogy az adott dolog létezik-e."
Ezek közül a 2. verzió első ránézésre nagyon bölcsnek tűnik, de igazából sokkal sekélyesebb, mint az 1.
Az első legalább jutott valami eredményre. Megvizsgálta, hogy mik az érvek és ezek alapján nem hisz. Pont. Világos döntés.
A 2. döntésképtelen vagy igazából nem is foglalkoztatja a kérdés. Az agnoszticizmusnak valahol ez a rákfenéje. Hogy igazából a gyakorlatban nem is nagyon létezik, hanem inkább csak trükközés a szavakkal. Hogy egy gyakorlati példát hozzak: az ember élete döntések sorozata. A lépéseink meghozatalához választanunk kell, hogy megteszek-e valami vagy nem. Erkölcsi kérdésekben is ez van: kirabolom a bankot vagy nem rabolom ki a bankot. Kihívom a mentőt a balesethez vagy nem hívom ki a mentőt. Olyan nincs, hogy félig rabolok ki bankot vagy félig hívom ki a mentőt. Ha valaki nem dönt, hogy mentőt hívjon az gyakorlatban egyelő azzal, hogy nem hív mentőt.
Az agnosztikus ezért végső soron elutasítja Isten létét. Viszont aki úgy gondolja, hogy Isten léte nem megismerhető, azt meg úgy hívjuk, hogy szkeptikus, mert itt a megismerhetőség kérdését feszegeti.
"An atheist, in the general sense, is a person who does not believe in the existence of any gods. Atheism is the corresponding philosophical position. Atheism may or may not be a position of faith, depending on the type of atheism, as atheism may or may not refer to a stance on the theistic question, depending on the individual in question and how the term 'atheism' is meant. Arguments over whether or not atheism constitutes a belief are often based on one side assuming that the term always does or always doesn’t constitute a positivist statement, and therefore, a belief."
A legjobb szócikk a témában, amit valaha olvastam.
Amúgy egyszerű: sokaknak nehéz megérteni, hogy attól, hogy minden bogár rovar, nem minden rovar bogár. Attól, hogy mindenki, aki hisz X dolog nemlétében, nem hisz X létében, nem mindenki hisz X nemlétében, hiába nem hisz X létében.
#7 vagyok
Továbbra sem ertem ezt a nem tudom kategóriát. Ahogy az előttem írta túlgondolod és osszezavarod magad a szinonimakkal. Ha nem tudod h letezik azzal meg nem írtad le mit hiszel mivel senki nem tudja, egyik oldalnak nincs bizonyítéka. El tudod dönteni melyik oldal fele hajlasz ha meg nem azzal nem tudok mit kezdeni.
Az meg h nyitott vagy a későbbi bizonyítékokra az nem jelent semmit, csak hogy nem vagy agyhalott.
Emberek! Az egy dolog, hogy van az antiteista, aki tagadja az isten(ek) létét.
De én (és a nem istenhívők nagy része) úgy vagyok vele, hogy szerintem nincs ergo nem hiszek benne, de azt nem mondom hogy biztos nincs, mert azt nem lehet bizonyítani. Szóval nem TAGADOM a létét, csak úgy gondolom, hogy nincs.
Remélem ez már érthető volt.
"Aki nem hisz valamiben, az:
(1) úgy gondolja, hogy az adott dolog nem létezik, VAGY
(2) azt állítja, hogy nem tudja, hogy az adott dolog létezik-e."
Ez érdekes,mert a hívők se tudják,hogy van Isten,csak hisznek benne. A (2) alapján akkor a hívők valójában nem hívők :)
Csak az a különbség, hogy míg a hívők nem tudják, és emellett hisznek, addig az ateisták nem tudják, és ezért nem hisznek.
Ezt kihagyta, így teljes.
Várj lehet hogy igy jobban megérted:
Ha be lehetne bizonyítani hogy van isten, akkor:
Az ateista elfogadnál a létét
Míg az antiteista akkor is kb ugyanúgy tagadná isten létét, mint ahogy egy csomó hívő is tagadja az evolúciót.
Hagyjátok.
Aki nem akarja ezt megérteni, az nem is fogja.
Amúgy igen, van gnosztikus és agnosztikus hívő is:
1: TUTI, hogy van isten, ezt HISZEM,
2: LEHET, hogy van isten, én ezért hiszek benne.
Na, ezt aztán igen kevés hívő fogja megérteni :-/
Szerintem a vallásosság elferdítí a gondolkodásmódot, ezért nem tudják megérteni, hogyan lehet úgy ateistának lenni, hogy nem tagadjuk isten létét.
A probléma ott kezdődik, hogy a vallásosak nem tudnak magyarul.
"1: TUTI, hogy van isten, ezt HISZEM,"
Valóban valahogy így gondolkoznak a vallásosok, csak nem veszik észre, hogy ennek semmi értelme. Ha tuti, akkor nem hiszi, hanem tudja. Hiszen ha valaminek a létezésében biztos vagyok, akkor tudom, hogy létezik. A hiszem szó már a jelentésénél fogva magában hordoz egy bizonytalanságot.
Ezt még lehet fokozni is:
"TUDOM, hogy van isten, mert így ÉRZEM!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!