Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/189 anonim ***** válasza:
46%
Ezt szintén nem mondják hetvenes IQ felett.
2017. jún. 11. 21:58
 22/189 Alex Fly ***** válasza:
25%
Mert ez a két dolog van: vagy abban hiszel, hogy létezik, vagy abban, hogy nem. Mindkét esetben a hited alapján döntesz. Ha nem döntesz, az az agnoszticizmus. Ebben az esetben az agnosztikus-gnosztikus általad említett szembenállás értelmetlen: olyan nincs, hogy valaki biztos tudással rendelkezne Isten létéről, így a létezése kizárólag hitkérdés. Vagy hiszed, hogy van, vagy nem.
2017. jún. 12. 15:12
 23/189 anonim ***** válasza:
100%

Akex Fly, a különbség még mindig aközött van, hogy

- nem hiszek abban hogy van (talán van, talán nincs, én nem tudom, és esetleg egyáltalán nem is érdekel)

- hiszek abban hogy nincs (biztos vagyok benne hogy nem létezik)

Ez két teljesen más dolog!

2017. jún. 12. 15:38
 24/189 A kérdező kommentje:

# 22

"Mert ez a két dolog van: vagy abban hiszel, hogy létezik, vagy abban, hogy nem. Mindkét esetben a hited alapján döntesz."

Nem. A két lehetőség: vagy hiszel benne, vagy nem. A második esetben nem a nemlétében hiszel, hanem egyszerűen nem hiszel benne.

"Ha nem döntesz, az az agnoszticizmus."

Ez nem így van. Az agnoszticizmus arra vonatkozik, hogyan gondolkodsz arról, hogy Isten léte jelen tudásunk szerint (racionálisan) belátható-e. Az álláspontod már csak azért sem helyes, mert vannak agnosztikus teisták: [link]

"Ebben az esetben az agnosztikus-gnosztikus általad említett szembenállás értelmetlen: olyan nincs, hogy valaki biztos tudással rendelkezne Isten létéről, így a létezése kizárólag hitkérdés. Vagy hiszed, hogy van, vagy nem."

Igen, ez így van, de egyesek úgy gondolják, Isten létének kérdése mai tudásunk alapján (hit nélkül!) eldönthető. Nyilvánvalóan nincs igazuk.

2017. jún. 12. 15:52
 25/189 Alex Fly ***** válasza:
51%
Oké, akkor menjünk át szofistába. Definiáljuk: a nemlétezés miben különbözik a létezés hiányától.
2017. jún. 12. 17:38
 26/189 A kérdező kommentje:

# 25

Nem szofizmus, megvilágítanám egy példával:

Szerinted van földönkívüli élet? Nyilván a helyes válasz az, hogy: "lehetséges, de nem tudom." Ezért a helyes álláspont az, hogy nem hiszünk a földönkívüli életben. Pedig lehetséges, hogy van egy olyan bolygó, ahol most is "marslakók" készülődnek arra, hogy megtámadjanak minket. Ám ez a feltételezés jelen tudásunk szerint alaptalan, ezért - amellett, hogy az ellenkezőt nem zárjuk ki - elvetjük, mint hipotézist, és úgy tekintjük a mindennapi életben, mintha ezek a "marslakók" tényleg nem is léteznének.

Valahol ezt gondolja egy agnosztikus ateista, így én is.

2017. jún. 12. 17:57
 27/189 anonim ***** válasza:
95%

"nemlétezés miben különbözik a létezés hiányától."

Semmiben. Ettől még hinni valamiben, hinni az ellenkezőjében vagy nem hinni bármelyikben három külön dolog.

2017. jún. 12. 17:59
 28/189 Alex Fly ***** válasza:
3%
@26: a földönkívüli példád az agnoszticizmussal áll párhuzamban: nem tudom eldönteni. Az ateizmus viszont az egyértelmű nemet jelenti.
2017. jún. 12. 21:15
 29/189 Mojjo ***** válasza:
95%

@22:

[link]

és

[link]

2017. jún. 12. 21:50
 30/189 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

Kedves Alex Fly!

Ebben azért nincs igazad!

Van három ember meg egy lezárt doboz, melyben egy pénzérme van. Megrázzák a dobozt, csörög a pénz majd leteszik az asztalra.

Az első ember azt mondja én azt hiszem fej van fölül. (Hívő - bizonyítani nem tudom, de egy belső sugallat elmondta.)

A második azt mondja, á, dehogy, én azt hiszem, hogy neked nincs igazad, biztosan nem fej van fölül (Isten létét tagadó - de bizonyítékkal azt alá támasztani nem tudó, harcos/merev ateista)

A harmadik azt mondja, szamárság kijelenteni valamit, amire nincs bizonyíték, maradjunk annál, hogy nem lehet tudni. Én mindenesetre nem hiszem el -reagálva az első kijelentésére- bizonyíték nélkül, hogy fej van fölül.

(Agnosztikus - fenntartja a döntés lehetőségét mindaddig, amíg be nem bizonyosodik valamelyik oldal igazsága, de elutasítja a tényként beállított kinyilatkoztatását az adott témakörben).

Ez persze azt is jelenti, hogy nem helyezkedik az Isten létét tagadó álláspontra, éppen a bizonyítékok hiányában.

Mindemellett azt azért nem lehet konkrét esetre vonatkoztatva, hogy az agnosztikus egyes vallási kérdésekben ne tehetne kijelentéseket.

Hiszen ilyen tekintetben Isten, mint fogalom, és például az Ószövetség Istene két teljesen eltérő dolog. Ez utóbbiról konkrét kérdésekben igenis lehet véleményt alkotni.

2017. jún. 13. 15:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!