Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/189 Alex Fly ***** válasza:
46%
@30: most leírtad azt, amit én is mondok. Persze hozzáteszed, hogy az agnosztikusnak is lehet véleménye arról, amiről nem döntött egyértelműen. De ezt senki sem tagadta.
2017. jún. 13. 15:44
 32/189 anonim ***** válasza:
100%

"Én mindenesetre nem hiszem el -reagálva az első kijelentésére- bizonyíték nélkül, hogy fej van fölül.

(Agnosztikus)"

Ezt még mindig ketté lehet választani:

- úgy gondolom, hogy a fej van fölül, de nem tudom.

- úgy gondolom, hogy nem a fej van fölül, de nem tudom.

Ugye, ha tippelni kell.

2017. jún. 13. 15:45
 33/189 anonim ***** válasza:
0%

Nem az a lényeg, hogy minek nevezzük őket..

Isten nem létezik, ebből kell kiindulni...

2017. jún. 13. 17:43
 34/189 anonim ***** válasza:
31%

Kiindulni bármiből lehet... abból is, hogy létezik.

De utána, HA következetesen használod a tényeket, eljuthatsz az igazsághoz. Nem sejtés, nem érzés, nem vágy, nem találgatás - hanem tények.

2017. jún. 13. 17:52
 35/189 Alex Fly ***** válasza:
65%
@33: miért ebből kellene kiindulni? Ha azt hiszed, hogy létezik Isten illetve ha azt, hogy nem létezik, a két állítás bármelyike teljesen egyenrangú kiindulási pont lehet. Egyedül a hit alapján dönthet bárki is valamelyik mellett.
2017. jún. 13. 23:36
 36/189 anonim ***** válasza:
Kiindulópontnak mindkettő ugyanolyan jó, és ilyenkor az értelmes ember mindkettőből kiindul. Mindkettő gondolatmenetet megpróbálja végigvinni, és megnézi, melyik stimmel.
2017. jún. 14. 01:06
 37/189 anonim ***** válasza:
0%

Vitatkoztok olyanról,amit azért nem érthettek,mert nem tudtok görögül.

Miért nem használjátok szép,és kifejező magyar nyelvünket?

Istenben hívő,vagy istentelen.

Isten titkait kutató,vagy Isten titkait nem kutató.

2017. jún. 16. 08:48
 38/189 anonim ***** válasza:
94%

"istentelen"

Istenben NEM hívő.

Ha már magyar akarsz lenni.

Az "istentelen" a magyar nyelvben mást jelent.

2017. jún. 16. 09:53
 39/189 anonim ***** válasza:
91%

"Isten titkait kutató"

Ez nem azonos a hívővel, csak szólok.

Amúgy mesélhetnél erről a kutatásról:

- módszerek?

- eredmények?

- veszélyek?

- költségek?

stb.

2017. jún. 16. 09:55
 40/189 Mojjo ***** válasza:
95%
@37: Ilyen pocsék helyesírással, mint amilyen neked van, én a helyedben nem papolnék a magyar nyelvről...
2017. jún. 16. 10:10
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!