Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?
A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:
"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)
Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.
Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.
Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.
"Én mindenesetre nem hiszem el -reagálva az első kijelentésére- bizonyíték nélkül, hogy fej van fölül.
(Agnosztikus)"
Ezt még mindig ketté lehet választani:
- úgy gondolom, hogy a fej van fölül, de nem tudom.
- úgy gondolom, hogy nem a fej van fölül, de nem tudom.
Ugye, ha tippelni kell.
Nem az a lényeg, hogy minek nevezzük őket..
Isten nem létezik, ebből kell kiindulni...
Kiindulni bármiből lehet... abból is, hogy létezik.
De utána, HA következetesen használod a tényeket, eljuthatsz az igazsághoz. Nem sejtés, nem érzés, nem vágy, nem találgatás - hanem tények.
Vitatkoztok olyanról,amit azért nem érthettek,mert nem tudtok görögül.
Miért nem használjátok szép,és kifejező magyar nyelvünket?
Istenben hívő,vagy istentelen.
Isten titkait kutató,vagy Isten titkait nem kutató.
"istentelen"
Istenben NEM hívő.
Ha már magyar akarsz lenni.
Az "istentelen" a magyar nyelvben mást jelent.
"Isten titkait kutató"
Ez nem azonos a hívővel, csak szólok.
Amúgy mesélhetnél erről a kutatásról:
- módszerek?
- eredmények?
- veszélyek?
- költségek?
stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!