Összefér egymással a hit és a tudomány?
Ezen sokat gondolkodtam, és úgy gondoltam, felteszem ezt a kérdést, hogy mélyebben ismerjem meg a feltett kérdést.
Jelenleg úgy gondolom, hogy a hit NEM fér össze a tudománnyal. Ezt megpróbálom logikusan levezetni:
1. Először is tisztáznám, hogy nyilvánvaló, a két dolog megférhet egy emberben.
2. Azt is tisztáznám, hogy a kettő ütközésével kapcsoltban nem vetném fel azt, hogy a vallásos hit és a tudomány feltétlenül ellentmondana. Hiszen pl. Isten léte és az evolúció még önmagában NEM mond ellent egymásnak: pl. lehet, hogy az evolúció oka is Isten. Tehát alapvetően tartalmilag a kettő bizonyos mértékig összeegyeztethető.
3. A problémám módszertani, és a kettő itt keveredik ellentmondásba. Egy tudós ugyanis úgy vizsgálódik, hogy valamilyen módon megpróbálja empirikusan alátámasztani azt, amit állít, míg a hit nem. Namármost, mielőtt félreértene valaki, NEM állítom egy szóval se, hogy Isten léte még nem létezhet. Nyilván józan ésszel belátható, hogy Isten léte nem cáfolt. De nem is igazolt, és a probléma itt van.
Képzeljünk el egy tudóst, aki a következőt állítja: "Földönkívüli élet létezik". Ugye, hogy egy ilyen tudós nem vehető komolyan? Mégpedig azért, mert a tudomány csak alappal, méghozzá erős alappal állíthat valamit - így valami létezését is. Ha van egy olyan kérdés, amit nem tudunk megválaszolni legjobb tudásunk szerint - ilyen a földönkívüli élet léte - akkor nagyon egyszerű, mi a helyes "válasz": nem tudom. Így, szimplán. Elismerjük, hogy túl kevés tudásunk van ahhoz a dologhoz, hogy vélemény alakítsunk róla.
Hozzáteszem, az ilyenfajta agnoszticizmus esetén lényegtelen, hogy konkrét esetünkben igaz-e vagy sem az adott állítás. Ha esetleg felfedezzük, hogy tényleg van élet más bolygókon, attól még az említett tudós említett állítása ugyanolyan irracionális. Hiszen hiába lett igaza, maga az állítása tartalmatlan volt, nem volt mögötte empirikus igazolás.
Ilyen módon Isten létével kapcsolatban az a racionális - és a tudománynak megfelelő - állítás, hogy: "nem tudom".
Feedback is appreciated :)
Kérdező, pontatlan a kérdésed.
Odáig rendben van, hogy a két dolog megférhet egy emberben, vagy akár egy csoportban is.
Ez úgy működik, hogy a KORLÁTOZOTT tudás és a KORLÁTOZOTT hit - szerencsés párosítás esetén - tényleg megfér egymással.
DE alapból a tudás és a hit egymás ellentétei!
Ezt onnan is lehet tudni, hogy a korlátlan tudás és a korlátlan hit kölcsönösen kizárja egymást.
Már korábban is írtam.
"A hit pedig a remenylett dolgok valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés". Zsid.11:1
A MEGGYŐZŐDÉS egyenlő azzal, hogy tudom. Tehát tudom, hogy Isten létezik és akinek jónak látja be is bizonyítja.
Nem csak hívő embereknek, hanem pogánynak.
Ha kell akár egy szamárnak is.
"A MEGGYŐZŐDÉS egyenlő azzal, hogy tudom."
Nem feltétlen, a meggyőződés jelenthet egyszerűen szilárd, meg nem kérdőjelezett hitet valamivel kapcsolatban. "Meggyőződésem volt hogy ez működni fog" - biztos hallottál már valami hasonlót valakitől, amikor nem jött be valami terve.
Szóval a meggyőződés önmagában nem jelenti hogy amögött tényleges tudás áll, pláne nem azt hogy az igaz is. Hanem jellemzően valamiben való feltétlen hitről van szó.
"KORLÁTOZOTT tudás és a KORLÁTOZOTT hit"
hmmm ...
"- miért van Professzor Úr autójának hûtôrácsán aranyozott lópatkó?
- Azt mondják, szerencsét hoz és véd a balesetektôl.
- Ekkora tudós, mint Professzor Úr, hisz ilyen babonában?
- Természetesen nem, de azt mondják, annak is segít, aki nem hisz benne. :)
"
Komolyra:
Isaac Newton köztudottan hívõ volt. ( Nem korlátozottan. ) W. G. Leibnitz ( igaz, õ e filozófián kívül elsõsprman a matekot mûvelte ) szintén.
Az õsrobbanás elméletének felfedezõje, Georges Lemaître a Louvaini Római Katolikus Egyetem fizika és csillagászat professzora melleslegfelszenelt katolikus pap volt.
Felfedezésében nem a hit cáfolatát, hanem a Teremtés szigorúan tudományos bizonyítékát láttta (igaz, kicsit több, mint 6000 évvel ezelõtt ). Így értelmezte azt a Vatican is.
Werner Heisenbergnek tulajdonítják az alábbi idézetet ( 1901 – 1976 - a kvantummechanika felfedezéséért kapott Nobel-díjat 1932 -ben ) - ha vki, ô igazán ismerhette a "serleg" teljes tartalmát :) ):
"Az elsô korty a természettudomány serlegébôl ateistává tesz, a serleg alján azonban Isten vár."
Csak néhány példa arra, hogy az "összeférhetetlenség" legalább is nem nyilvánvaló.
+++
Az, hogy "tudom", azt jelenti, ismerek olyan tényeket, melyek alátámasztják. saját tapasztalatimból, vagy mások tapasztalatinak elõadásából, leírásából.
Tapasztalasok nélkül nincs ismeret, anélkül pedig nem mondhatom, hogy tudom.
I-tennel kapcsolatban tehát tudásunk nem lehet, mert tapasztalásunk az - általa teremtett - anyagi világra korlátozódik, melynek I-ten nem része.
"Newton köztudottan hívõ volt. ( Nem korlátozottan. )"
Talán ne keverjük össze a korlátozott hitet a korlátozott hívővel.
Newton pl. a Newton-törvényekben nem hitt, hanem tudta!
TEHÁT a hite itt korlátozott volt.
"Az õsrobbanás elméletének felfedezõje, Georges Lemaître a Louvaini Római Katolikus Egyetem fizika és csillagászat professzora melleslegfelszenelt katolikus pap volt."
És akkor mi van?
"Felfedezésében nem a hit cáfolatát, hanem a Teremtés szigorúan tudományos bizonyítékát láttta"
Miért is bizonyítaná az ősrobbanás a teremtést?
Nem csak arról volt szó, hogy nem zárja ki?
Hülyeségeket más is lát (másképp: rossz magyarázat, ami nem alkalmas bizonyítéknak), csak okos ember tovább gondolkodik.
A kettő kiüti egymást..
Vagyis bocsánat, a tudomány magasan üti a vallást..
"a tudomány magasan üti a vallást.."
A tudományos kérdésekben. Szerinted ez meglepő?
De nehezen érti aki nem érti.
A tudományt Isten adja mindenki fejébe. Még annak is aki nem hisz benne.
Azt pedig amit a tudomány kutat Isten alkotta. Mindegy milyen tudomány.
Miért annyira nehéz ezt megérteni?
Utolsó válaszoló te miről beszélsz?
"a tudományt Isten adja mindenki fejébe"
Egy nem létező dologról beszélsz..
"A tudományos kérdésekben. Szerinted ez meglepő?"
Nem, nem csak a tudományos kérdésekben. Minden objektív kérdésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!