Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Sosem kívántátok...

Keresztények! Sosem kívántátok azt, hogy bárcsak ne létezne Isten?

Figyelt kérdés

Én néha igen, sőt, szerintem ez a legrosszabb dolog a világon. A legrosszabb dolog az emberiség számára ha van egy istene aki a nagy részét képes pokolra, örök kínokra küldeni, csak mert egy másik mesében hitt.

Ti hogy tudtok együttélni ezzel a gondolattal? Nem provokálni akarlak, csak kíváncsi vagyok.

2017. ápr. 3. 22:56
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/76 anonim ***** válasza:

"Szóval nem tudod!

Akkor kár volt megszólalnod!

Még pótolhatod!

Sose késő! "

Ez olyan gyerekes. Hány éves vagy?

2017. ápr. 7. 09:46
 72/76 Darkmoon80 ***** válasza:

1, A tudományos témáról való vitában NEM értékmérő, hogy valaki miben hisz, csupán az érvei számítanak!

2, Valószínűleg idősebb vagyok mint te (ha mégsem, akkor elnézést a feltételezésért).

3, Köszönet a linkért (bár már megint egy könyv), saját véleményként csupán egy gúnyos megjegyzésre futotta.

4, Olvasom az ajánlott olvasmányt!

5, Addig is várom annak bizonyítását, hogy egy bölcseleti mű miért nem elemezhető a benne leír szöveg hasznossága és valóságtartalma szerint.

2017. ápr. 7. 14:28
 73/76 anonim ***** válasza:

Azért felesleges erről vitát nyitni, mert a valóságnak mindenki más-más nézőpontját érzékeli :)

Igazából csak és kizárólag annak lenne értelme, ha a SAJÁT hit-élményeinket vetnénk össze (nem könyveket, nem elméből fakadó véleményeket, hanem VALÓDI Isten-élményeket, akinek ez megadatott). Az Igazság a szellemi szférában van, ami emberi elmével egyszerűen felfoghatatlan. A fél életemet erre szántam, hogy végiggondoljam, és amikor a végére értem, rájöttem, hogy elmével ez sehogy sem fog menni.

2017. ápr. 7. 16:40
 74/76 Darkmoon80 ***** válasza:
54%

Kedves 73-as!

Szerintem jó hozzászólás, köszönöm!

Van viszont néhány hozzáfűzni valóm.

Ha nincs igazam, kérlek javíts ki!

A konkrét hit-élmény mint érvrendszeri kiindulópont azért problémás, mert személyes és nem reprodukálható.

Ez nem jelenti azt, hogy kétségbe vonom, csupán annyit, hogy magyarázata, a vizsgálhatóság hiányában nehézségekbe ütközik.

Mivel műszerrel nem mérhető jelenségekről van szó, a szubjektum szerepét nem lehet kizárni, azaz az egyén, mint médium tulajdonságai, lelkiállapota, stb. befolyásolják az észlelést, annak értelmezését és interpretálását.

Mindehhez járul az, hogy az általad említett ("Az Igazság a szellemi szférában van, ami emberi elmével egyszerűen felfoghatatlan") nézőpontból szemlélve, nincs is miről beszélni, hiszen ami felfoghatatlan az felfoghatatlan, tehát nem is képezheti vizsgálat tárgyát.

Ebben az aspektusban viszont nem látom be a vallások sokszínű, részletekbe menő Istenre, és az Ő akaratára vonatkozó kijelentéseinek helyénvalóságát. Amit nem érthetünk meg, arról miért próbálnak meggyőzni. hogy ők pontosan értik?

2017. ápr. 7. 17:34
 75/76 anonim ***** válasza:

#74,

Nem mérhető - igaz.

Szubjektív - igaz.

Felfoghatatlan - igaz.

"Az egyén, mint médium tulajdonságai, lelkiállapota, stb. befolyásolják az észlelést, annak értelmezését és interpretálását."

Ez egy kicsit necces :) A saját tapasztalatomból kiindulva igazából hinni sem kell az egészben, de az életünket mégis, ösztönösen is pont arra irányítjuk, amerre az isteni terv szerint mennünk kell és ezt valahogy tudjuk már születésünktől kezdve. Viszont mivel ezek a dolgok igazából kimondhatatlanok, a tudatalattinkban szunnyadnak egészen addig, amíg valami esemény vagy döntési helyzet hatására egyszer csak hirtelen emlékezni kezdünk. Elmondhatatlan, csodálatos, bámulatos élmény :)

A vallások... necces kérdés... Sajnos úgy tűnik, hogy nem az a céljuk, hogy segítsenek az embereknek Istent megtapasztalni, inkább talán az, hogy kapaszkodót adjanak azoknak, akiknek nincsen saját Isten-élményük. Hinni valaki más tapasztalásaiban igaz, hogy több mint a semmi, de szerintem nem az igazi. Itt van például a böjt kérdése. Nagyon nem mindegy, hogy valaki azért nem fogyaszt húst, mert az egyház megtiltotta neki, VAGY valaki a böjt ideje alatt ugyan eszik húst, de MEGTAPASZTALJA, átérzi a BŰNBÁNAT VALÓDI lényegét... Szerintem ez utóbbi sokkal-sokkal többet ér, még ha meg is szegte az egyházi szabályokat, akkor is.

2017. ápr. 7. 18:00
 76/76 anonim ***** válasza:

Kiegészítésképpen annyit hozzátennék, hogy engem egy 20 évvel ezelőtti dejavu hozott fel erre a szintre, ami kb. 6 évvel ezelőtt aktiválódott.

#73, #75

2017. ápr. 7. 18:15
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!