Az evolúció és a Biblia tanítása hogyan fér össze egymással?
Azok a keresztények akik elfogadják az evolúciót hogyan tudják összeegyeztetni a kettőt?
Akkor az ember eleve bűnös ösztönökkel született, eleve úgy, hogy sok emberféle halt meg előttük mielőtt kifejlődtek volna.. Ez szerintem nem felel meg annak, hogy az embernek volt esélye választani bűn és bűntelenség között.
"Sehogy. És részemről éktelen marhaságnak tartom, ha bárki is össze akarja egyeztetni a kettőt"
Nem értem, hogy mire utalsz. A sehogy azt jelenti, hogy vagy az egyik vagy a másik lehet csak igaz?
A Biblia nem pusztán használati utasítás, mert konkrétan ír az élet és a világ teremtésének történetiségéről is, csak szerintem semmi olyasmiről nem ír, amit egyes hívők minden alátámasztás nélkül beleképzelnek, majd a saját - semmiféle biblikus igével vissza nem igazolható - elképzelésükről hiszik azt, hogy az a Biblia konkrét állítása.
Egy biosz könyv összefoglalja sokszor úgy az élet kialakulását, hogy egyszerűen úgy ír a nagyobb életcsoportokról összefogóan, hogy ekkor meg akkor megjelentek, és ennyi.
Ha a biosz könyv írója nem tartja fontosnak az evolválás mechanizmusát kiemelni, akkor úgy is értelmezhetnéd a biosz könyv leírását, hogy valaki varázspálcával tevékenykedett a Földön ilyenkor.
Ha az evolválással megteremtett mászórobotokról (pl. Golem project) a tudósok csak annyit írtak volna, hogy ekkor meg akkor megteremtettek ilyen meg olyan mászórobotokat, akkor azt is gondolhattad volna, hogy szépen ők maguk szögről szögre megtervezték és megépítették azokat.
Ha a Biblia íróját egy cseppet se érdekelte az evolúció (a "teremtés" mechanizmusa), csak az, hogy a fontosabb események történetiségét kiemelje, akkor semmi olyasmi nincs a Bibliában, amit az evolúcióval összeegyeztethetetlennek lehetne találni.
Szerintem te inkább arra gondoltál, hogy az evolúció egyes olyan hívők nézetével összeegyeztethetetlen, akik úgy képzelik, hogy Isten varázspálcával teremtett, és ők hangosan állítják, hogy szó szerint értelmeznek, pedig ilyenről egy deka szó sincs a Bibliában.
@Cerevisiae: Nem. Én konkrétan arra gondolok, hogy a Biblia nem természettudomány, azt számon kérni rajta ostobaság. Olyan, mintha a Gyűrűk urát akarnám fizikakönyvként kezelni.
Ugyanígy a bibliai példabeszédek magyarázatáért sem fordulok bármilyen tudományos elmélethez, mert semmi közük hozzá.
"Én konkrétan arra gondolok, hogy a Biblia nem természettudomány, azt számon kérni rajta ostobaság. "
O.K. :)
Cerevisiae:
Az eredendő bűn a kereszténység lényege, ha viszont evolúció során alakult ki az ember, ami nyilván így van, akkor a Genezis, és az eredendő bűn nem több mítosznál.
Az egész Biblia abszolút a bűnre van kihegyezve, de a bűn egy teljesen relatív fogalom. Nyilván azért alakultak ki a törvények, hogy a társadalom jól tudjon működni, ne gyilkolják egymást az emberek, ne lopjanak, stb. Ezek a "bűnös" viselkedések megvannak az állatvilág más fajainál is, ott is előfordul, hogy adott populáción belül egymást ölik, vagy elveszik egymástól a zsákmányt. És nem csinálnak ekkora ügyet belőle, mert ott nem feltétele a fennmaradásnak az, hogy társadalom alakuljon ki.
Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy az ember is egy csak a sok állatfaj közül, erre az evolúció megtanított minket. Miért lennénk akkor mi kivételezett helyzetűek? Miért számítanának kozmikusan is pont a mi "bűneink"? Miért lenne nekünk halhatatlan lelkünk, és miért élnénk mi örökké? A csimpánzok vagy a delfinek miért nem? Ők is intelligensek, nincsenek is olyan sokkal lemaradva tőlünk.
Szerintem az evolúció kizárja a Biblia, és így a kereszténység igazát, mert szembesít vele minket, hogy nincs olyan, hogy teremtés, bűn, vagy kivételezett helyzetű ember, márpedig ezek a vallás alapjai.
Ezeket most úgy írom neked, hogy tisztában vagyok vele, hogy nem vagy vallásos, és tudom, hogy elsősorban azért véded a Bibliát, hogy az idetévedő fundamentalista könnyebben el tudja fogadni az evolúciót, ha esetleg látja, hogy nem mond ellent a vallásának, de az az igazság, hogy ellentmond. Ezt el kell fogadnia minden hívőnek.
Ákos13(# 45): "és tudom, hogy elsősorban azért véded a Bibliát, hogy az idetévedő fundamentalista könnyebben el tudja fogadni az evolúciót"
Nem, nem azért írom! Hanem mert ezt tartom az igazságnak.
Úgy gondolom én is, hogy csak mítoszról van szó, azt azonban tökéletesen úgy látom, hogy a Bibliában semmi olyasmi nincs, ami ellentmondana az evolúciónak.
Bizonyára ismered azt az esetet, amikor a kutatók evolúcióval mászórobotokat teremtettek (Golem project). Nyilvánvaló, hogy a kutatóknak olyan céljuk volt, hogy ilyen mászórobotokat teremtsenek evolúcióval, és szükségképpen eljött az a pillanat a mászórobotok evolúciójában, amikor a kutatók úgy vélték - néhány-, vagy akár csak egyetlen egy ilyen robot láttán a sok sok közül -, hogy ímé(!) most jelent meg az a fajta robot, ami a céljuknak megfelelt.
Nyilvánvaló, hogy az első ilyen robot (Ádám-Éva robot), vagy robotok képét rögtön publikálták is, hogy bemutassák a sikeres kísérlet eredményét.
Ha az evolúció mögött van egy teremtő erő, akkor totálisan lényegtelen az, hogy természetesen maga az evolúció semmiféle különbséget nem tesz az általa alakuló élővilág egyetlen egy résztvevője között sem. A lényeg az, hogy a mögöttes teremtő erő viszont ezt teszi.
Lehet nekem is kedvenc szögfajtám, de magát a szögbelövőt semelyik szög sem érdekli egy cseppet se.
Ha Isten hasonlóan emelt ki az evolválódó lények közül szívének kedves lényeket (akiket ő az első igazi embereknek tartott), akikkel szövetséget kötött, és amit ezek a lények mondjuk saját hibájukból felrúgtak, annak semmi köze ahhoz, hogy az evolúció hogyan-, vagy mennyire személytelenül működik.
A bűnbeesés története mindenképpen furcsa. Totálisan lényegtelen, hogy Isten az evolúcióval, vagy varázspálcával, vagy gén-szögbelövővel csinálta bűnelkövetésre alkalmassá az embert, akkor is felmerül a kérdés, hogy miért csak az ember a hibás. És senki nem kap manapság se felmentő ítéletet a bíróságon, azért mert a bíró rájött, hogy az evolúció működőképes.
Ákos13(# 45): "Miért lennénk akkor mi kivételezett helyzetűek? Miért számítanának kozmikusan is pont a mi "bűneink"?"
Bocsika, de ez a hit. Ettől még maga az evolúció személytelenül működhet, mint bármilyen más szerszám is a kezedben.
Ákos13(# 45): "Miért lenne nekünk halhatatlan lelkünk, és miért élnénk mi örökké? A csimpánzok vagy a delfinek miért nem?"
Miért? Van olyan Bibliában, hogy nekik nincs lelkük? Szerintem nincs ilyen. Szerintem a Bibliában csak annyi van leírva, hogy az ember uralkodhat rajtuk (most nem azt tárgyaljuk ugye, hogy ez számunkra mennyiben elfogadható koncepció, hanem csak racionálisan értékeljük a Bibliában írtakat).
Komoly problémának látom, hogy nem teszel különbséget a vallás és a Biblia között. Én azt látom, hogy a vallás szinte minden formája ferdít a Biblia tartalmán. Igen! A vallások némelyike valóban nem összeegyeztethető a Bibliában írtakkal, de egyelőre senki olyat mutatni nem tudott nekem, ahol az evolúcióval összeegyeztethetetlen tézisekre mutatott volna rá a Biblia, amikor tényleg szó szerint értelmezünk belőle.
Én ezt látom ténynek, meg azt is, hogy aki nagyon nem akar hinni a Bibliában, mintha ő is egy picit "vallásos" hevülettel próbálná mindenképpen összeegyeztethetetlenné tenni a Bibliát az evolúcióval, csak éppen nem sikerül neki, hiába hiszi azt, hogy de.
Te is olyan vagy kissé, mint az a vallásos tag, aki nem hiszi el rólam, hogy tényleg komolyan gondolom ezt az evolúciós dolgot. Azt gondolja magában, hogy én is biztosan a szívem mélyén legfeljebb csak hiszek ebben.... stb.
Én kutató szeretnék lenni, és egy cseppet se érdekel, hogy a Bibliának miben van igaza, vagy miben nincs, mint ahogy az sem érdekel, hogy az evolúció elmélet mennyire igaz, vagy sem. Engem kizárólag az igazság érdekel. És számomra a tények egyelőre azt üzenik, hogy nincs igazad ebben: "véded a Bibliát, hogy az idetévedő fundamentalista könnyebben el tudja fogadni az evolúciót, ha esetleg látja, hogy nem mond ellent a vallásának, de az az igazság, hogy ellentmond. Ezt el kell fogadnia minden hívőnek."
Nem mond ellent, és az evolúció alapján a hívőnek semmi olyasmit nem kell elfogadnia, mint amit te állítasz. Én is szeretném, hogy ezt tegye, de el kell fogadnom a tények alapján (amikről eddig tudok), hogy NEM KELL EZT TENNIE!, és nincs is semmi olyasmi tény a kezemben, ami alapján erre bátran utasíthatnám. Javaslom, te se tedd addig, amig nem rendelkezel ehhez megfelelő indokokkal.
Magamtól:
"A vallások némelyike valóban nem összeegyeztethető a Bibliában írtakkal"
Pardon, akarom mondani az evolúcióval...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!