Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyország-pokol, mi van ha...

Mennyország-pokol, mi van ha a pokolba kerül akit szeretek és én a mennyországba?

Figyelt kérdés

Elméletileg katolikus vagyok, de nem gyakorlom a vallásom. Mivel hittant tanultam, nagyjából tisztában vagyok a vallási tanokkal.

Ugyebár ha meghal egy ember, akkor az alapján kerül a mennybe vagy a pokolba, hogy volt-e halálos bűne amit nem bánt meg. Ez már leegyszerűsítés, de még tovább egyszerűsítve, akik jók voltak a mennybe, akik rosszak, a pokolba jutnak, a purgatóriumot most hagyjuk mert az csak átmeneti. Ugyebár a menny az örök boldogságot nyújtja az oda jutónak, a pokol az örök szenvedést.

Na de mi van ha meghalok én is és a szerelmem is, én a mennybe jutok, ő a pokolba? Simán lehet, hiszen Isten mindkettőnket egyénileg bírál. Akkor hol kapom meg az örök boldogságot? Nekem a szerelmem nélkül nincs boldogság, még akkor is ha bűnös volt életében Isten törvényei szerint. Vagy ha mégis lenne, akkor ehhez egy alapos agymosáson kellene keresztül mennem előtte, ami meg megint nem egy mennyországihoz illő humánus bánásmód. Aztán az sem az igazi, ha egy másolatot kapnék róla, vagy egy általam felépített ideált róla. Meg attól sem lennék boldog ha folyton láthatnám, de látnám hogy szenved. Vallásos embereket kérdezem, erről mit gondoltok?

Még hozzáteszem ez nem az egyéni problémám, ha úgy van ahogy a kereszténység tanítja a pokol és a menny, akkor mindenkinek lesz olyan szerette, gyereke, szülője, szerelme, stb., aki nem egy helyre kerül vele. Akkor hogyan érhető el az örök boldolgság?

2010. ápr. 20. 21:48
1 2 3 4 5 6
 51/60 anonim ***** válasza:

Ha már van itt két teológus, akkor megkérdezném, hogy purgatórium van-é, ugyanis a kérdező ezt írja:

"a purgatóriumot most hagyjuk mert az csak átmeneti"

Én úgy tudom, hogy purgatórium nincs, ez csak a katolikus hit "joghézaga".

Válaszolnátok?

2010. ápr. 25. 16:17
 52/60 anonim ***** válasza:
86%

Szia!

Jól tudod. Ez is katolikus tanítás, ami abból a félreértésből táplálkozik, hogy Jelenések könyvében szó van arról, hogy Isten tűz által tisztítja meg a bűnöktől az ő népét, de ez a tűz nem a purgatórium, hanem az üldözések jelképe a Bibliai próféciákban.

Az viszont tény, hogy a kereszténység akkor volt a legtisztább, amikor üldözött volt, mert akkor nem volt egy sem, aki érdekből csatlakozott volna...

Üdv. Péter

2010. ápr. 25. 16:38
 53/60 anonim ***** válasza:
köszönöm szépen, akkor mégis bele kell húzni :))
2010. ápr. 25. 16:51
 54/60 anonim ***** válasza:
18%

A purgatóriumot nem a Jelenések könyvebeli tűzből vezetik le a katolikus, hanem:

[link]

[link]

A Jelenések könyvében a tűz pár helyen a poklot jelenti max.

2010. ápr. 25. 17:04
 55/60 anonim ***** válasza:
18%
A görög "apoleia" kifejezés nem jelent megsemmisülést (annihilációt) vagy teljes nem-létet, miként azt néhány szekta hamisan tanítja, hanem sokkal inkább a pokol tüzében lévő örökös büntetést fejezi ki, mint azt a görög lexikonok, illetve szótárak egyöntetűen tanúsítják. A szó tágabb értelméhez vö. Mk 14:4; Mt 26:8; ApCsel 8:20. Ez a szó van a Jel 17,8.11-ben is, a vadállatra vonatkoztatva. Az ehhez kapcsolódó részek, a Jel 19,20, ill. a Jel 20,10 közlik velünk azt, hogy a vadállat (a sátánnal és a hamis prófétával együtt) gyötrődni fog éjjel-nappal, örökkön-örökké. Ugyanez a tragikus sors vár azokra az emberekre is, akik elutasítják Istent (vö. Mt 25:41,46; 8:12; 10:28; 13:24-30,36-43,49-50; Mk 9:43-48; Zsid 10:28-29; Jel 14:10-11; 20:15; 21:8; KEK 1033-1041). Ennek a rokonszava az apollumi = pusztulás (Mt 10,28), amit hasonlóképpen illusztrálhatunk. Az apollumi szó eltúlzott, szó szerinti értelmezésének alkalmazása sok esetben nyilvánvaló képtelenséghez vezet (vö. Mt 10:6; Lk 15:6.9.24; Jn 18:9). A helyes írásmagyarázat megkívánja, hogy összehasonlítsuk a szentírási részeket, kiértékeljük a szövegkörnyezet, és a görög és héber kifejezéseket rendesen megértsük.
2010. ápr. 25. 17:17
 56/60 anonim ***** válasza:
18%

A Purgatorium Szentírási alapja Szent Pálnál található;

Korintusiaknak írt I. levél, 3

"14. Akinek építménye megmarad, jutalomban részesül.

15. De akinek mûve elhamvad, az kárt vall. Maga ugyan megmenekül, de csak mintegy tûz által. "

A Szenzírás tanúsága szerint van

- 1 - a zarándok Egyház (akik itt élnek eme siralomvölgyben)

- 2 - a szenvedő Egyház ( akik a tisztulás helyén várják az üvösséget/ maga ugyan megmenekül de csak mintegy tűz által, mondja Szent Pál apostol

- 3 - a diadalmas Egyház (az üdvözültek akik már eljutottak Isten boldogító szinelátására/vagyis ők a szentek.

2010. ápr. 25. 18:30
 57/60 anonim ***** válasza:
Imádkozz a szeretteidért, akkor valőszínűleg Isten megbocsát nekik és ők is a mennybe kerülhetnek.
2010. ápr. 28. 14:33
 58/60 Zenon ***** válasza:
82%
Nincs mennyország, nincs pokol.Elmúlás után ugyanaz az állapot lesz, mint a születés, pontosabban, az öntudatra ébredés előtt.Egyébként, ha Te szeretsz valakit, aki a pokolra kerül, akkor Te is oda való vagy. :) Bocsi, de így van.A szeretet is lehet kétélű fegyver, tehát lehet a ,,rosszakat" is szeretni, persze ettől nem leszel rossz, de könnyen azzá válhatsz.Állj át a sötét oldalra! =)
2010. ápr. 29. 21:10
 59/60 anonim ***** válasza:

kedves kérdező! ha aktuális még a kérdésed akkor szívesen bekapcsolódom a válaszadók sorába. ahhoz, hogy jól lásd a helyzetet a válaszom előtt meg kell értened néhány hitbéli alapigazságot. a leveledben található mondataidból fogok kreálni 9 kérdést, amit szépen sorban megválaszolok. úgy gondolom, hogy mire eljutunk a 9. válaszhoz, a saját szívedben meg fogod hallani a választ a feltett kérdéseidre. ha benne vagy, kérlek jelezd!a biblia alapján ezekre a kérdésekre fogok válaszolni:

1.találok-e katolikust a bibliában?

2.mi a vallásgyakorlás

3.kell-e tanulni a hitet(hittan)

4.mi a halálos bűn

5.mi alapján kerülünk a mennybe vagy a pokolba

6.hól a purgatórium

7.mi a bűn isten törvénye szerint

8.isten ítélete humánus szempontból

8.mi van a gyerekekkel

2010. nov. 5. 09:25
 60/60 világvége1 ***** válasza:
0%
A mennyben nincs lélek + fizikai test, akinek szerelme lehetne, rokona is csak fizikai testnek van. A pokolba az kerül, aki gonosz. Ha egy jó szellem látja, hogy egy gonosz szenved, nem sajnálja. Purgatórium nem létezik.
2020. jún. 5. 16:46
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!