Mennyország-pokol, mi van ha a pokolba kerül akit szeretek és én a mennyországba?
Elméletileg katolikus vagyok, de nem gyakorlom a vallásom. Mivel hittant tanultam, nagyjából tisztában vagyok a vallási tanokkal.
Ugyebár ha meghal egy ember, akkor az alapján kerül a mennybe vagy a pokolba, hogy volt-e halálos bűne amit nem bánt meg. Ez már leegyszerűsítés, de még tovább egyszerűsítve, akik jók voltak a mennybe, akik rosszak, a pokolba jutnak, a purgatóriumot most hagyjuk mert az csak átmeneti. Ugyebár a menny az örök boldogságot nyújtja az oda jutónak, a pokol az örök szenvedést.
Na de mi van ha meghalok én is és a szerelmem is, én a mennybe jutok, ő a pokolba? Simán lehet, hiszen Isten mindkettőnket egyénileg bírál. Akkor hol kapom meg az örök boldogságot? Nekem a szerelmem nélkül nincs boldogság, még akkor is ha bűnös volt életében Isten törvényei szerint. Vagy ha mégis lenne, akkor ehhez egy alapos agymosáson kellene keresztül mennem előtte, ami meg megint nem egy mennyországihoz illő humánus bánásmód. Aztán az sem az igazi, ha egy másolatot kapnék róla, vagy egy általam felépített ideált róla. Meg attól sem lennék boldog ha folyton láthatnám, de látnám hogy szenved. Vallásos embereket kérdezem, erről mit gondoltok?
Még hozzáteszem ez nem az egyéni problémám, ha úgy van ahogy a kereszténység tanítja a pokol és a menny, akkor mindenkinek lesz olyan szerette, gyereke, szülője, szerelme, stb., aki nem egy helyre kerül vele. Akkor hogyan érhető el az örök boldolgság?
"ott is lennének gondok, ha mondjuk az egyik ló lesz, a másik meg darázs."
Igy születik a lódarázs?
lol
ma 22:28 Örülök és mélységesen megtisztelve érzem magam, hogy egy topikon szerepelhetek azzal az emberrel, mindent, de mindent tud a világegyetemről, vallásról, tudományról, életről, halálról. Megérinthetlek?
Sztem nem kéne ilyen topikokra felmenned, csak azért, hogy bebizonyítsd másoknak, hogy mennyire intolleráns ember vagy. Nyújts be egy petíciót, hogy holnaptól végezzenek ki minden hívőt. Gratulálok, inkább az a sok szenny, bűnözés kéne, hogy felháborítson. Dehát mit is várunk...
ma 22:28:
Én nem állítottam hogy van pokol vagy mennyország, én nem vagyok hívő, az egész felvetés onnan indult ki, hogy ha úgy van ahogy a kereszténység hirdeti. Nem azt kérdeztem, hogy van-e menny vagy pokol, hanem a kérdésem úgy kezdődött, hogy ha van, akkor...
ma 22:31:
Csakhogy a szeretetről mint lelki dologról a Biblia is beszél, a szeretet lelki dolog, az biztosan megmarad a halál után is, hiszen csak a test hal meg. Így pedig mindenképpen érezni fogom a mennyben az oda nem jutott szeretteim hiányát.
Egyébként lehet hogy ez szemlélet kérdése is, mivel például én Ábrahám helyében nem engedelmeskedtem volna Istennek, aki arra kérte áldozza fel fiát. Tehát ha feltételezzük Izsák pokolra jutott volna, Ábrahám attól még boldog lett volna a mennyben, hiszen ő legjobban Istent szerette.
Énszerintem ez úgy van, hogy ha erkölcsileg tiszta vagy, akkor nem lehetsz boldog egy olyan emberrel, aki kárhozatra jutna a gonoszságáért. Ha Te tisztaságodért üdvösségre jutnál, míg a másik romlottságáért a Pokolra, szerintem kizárt, hogy ő lenne az, aki boldoggá tenned téged.
"Ugyebár ha meghal egy ember, akkor az alapján kerül a mennybe vagy a pokolba, hogy volt-e halálos bűne amit nem bánt meg."
Én egyébként mindig azt vallom, hogy Isten olyan utakat is adhat az üdvösségre, ami előttünk, élők előtt ismeretlen.
ma 23:25:
A szeretet nem feltételekhez kötött, nem attól szeretik egymást az emberek mert az jó ember. Aztán szerethet engem valaki úgy is, hogy közben másokkal gonosz, és én is szerethetem őt amellett, hogy elítélem amit másokkal tesz. Ha úgy van ahogy mondod, akkor az minimum azt jelentené, hogy halálom után közömbössé válok azután akit előtte szerettem, mert ha nem akkor hiányozna.
Szia!
A Biblia korrektül meghatározza mindkét fogalmat. Halála után minden ember a pokolba kerül, mivel a pokol nem más mint a sír. A mennyország pedig Isten lakhelye a Biblia szerint. Ide viszi Isten az összes üdvözülendő embert, akik ítélni fogják azokat akik nem üdvözülhetnek, és megértik azt, hogy miért nem. Ezután az ítélet után Isten feltámassza azokat akik nem üdvözülhetnek, szembesíti őket bűneikkel, majd megsemmisíti őket Sátánnal a bűn okozójával együtt.
A témával kapcsolatosan ajánlom figyelmedbe a Bibliából Jelenések könyve 20. fejezetét.
Üdv. Péter
Sokan okoskodnak, úgy, hogy "aa a szüleim elkárhoztak, én sem akarok a mennyországba kerülni." Azonban ez teljességgel helytelen beszéd. Azt persze nem tudhatod, hogy elhalt szüleid vagy más hozzátartozóid üdvözültek-e odatúl. De ha valamivel, éppen azzal segíthetsz még rajtuk, hogy Istent híven szolgálod s abban a vallásban tiszteled, amelyet mint igaz vallást az Isten maga jelölt meg életutadul. Imádkozzál, hogy szüleid is üdvözüljenek vagy üdvözültek legyenek; mert Isten az ő haláluk pillanatában előrelátta a te imádságodat s talán éppen e miatt az imádság miatt adta meg nekik is a végső pillanatban a megtérés és bűnbocsánat kegyelmét. A pokolban viszont nincs boldog viszontlátás, még azok közt sem, akik e földön szerették egymást, mert ott mindenki csak gyűlölni tud már; azért csak a mennyország lehet az a hely, ahol szeretteiddel találkoznod kívánatos.
Olvasd ezt el:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!