Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A teisták miért nem tudnak...

A teisták miért nem tudnak érvelni?

Figyelt kérdés
Képtelenek logikai úton magyarázni valamit, azért általánosítok, mert egy kivétellel sem találkoztam még, várom a jelentkezőket.
2010. ápr. 20. 16:49
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 1/82 anonim ***** válasza:
69%
mi mellett kéne érvelniük a teistáknak, hogy miért hisznek istenben?
2010. ápr. 20. 17:01
 2/82 A kérdező kommentje:
Mire alapozzák a hitüket, az miért igaz, mire fel nézik le a többi hasonlóan hiteles vallást.
2010. ápr. 20. 17:06
 3/82 anonim ***** válasza:
64%

Szia!

Szerintem pedig vannak kivételek. Biztatlak arra, hogy türelmesen olvasgasd el a hozzászólásokat, és remélem megtalálod amit keresel! ;-)

Üdv. Péter

2010. ápr. 20. 17:07
 4/82 anonim ***** válasza:
82%
Előző: megnyugtatlak, nincsenek. A vallást, hitet természetéből fakadóan nem lehet logikai alapon magyarázni. (Bár pár filozófusnak voltak ilyen elképzelései, nekik utánanézhetsz, Kérdező, mert nagyon érdekes a téma: Pascal tétje, Anzelm...) Viszont a materialisták sem tudják egyértelműen cáfolni, hogy nincs Isten. Azért, mert ez nem ténykérdés. Valaki vagy hisz benne vagy nem. És ezzel nincs is baj, csak legalább aki hisz, az ne akarna engem úgy beállítani, mint egy komplett idióta, mert én nem hiszek. De ez igaz az ellenkező oldalról is. Nem kéne lenézni azt, aki hívő. Magánügy.
2010. ápr. 20. 17:17
 5/82 anonim ***** válasza:
77%

A vallásokat nem lehet észérvekkel megmagyarázni! Te sose láttad a Csillagok háborúját? A Jedik mivel magyarázzák az Erőt azon kívül, hogy van és az teremtett mindent?

Amúgymeg ha ateista vagy, akkor mindegy mit hoz fel, úgyse fog meggyőzni!

2010. ápr. 20. 17:25
 6/82 A kérdező kommentje:

materialista vagyok, valóban nem lehet cáfolni Isten létét, de gondolj csak bele... ha én alapítanék egy vallást nyilván olyan dolgokat állítanék amik szép és magasztos eszméket hordoznak így tetszene az embereknek, az istenségem pedig feltehetőleg úgy lenne meg alkotva, hogy soha senki nem bizonyíthassa be ,hogy nincs. Ilyen vallás már van a Repülő Spagettiszörny, vagy a Rózsaszín Unikornis, ez pl arról szól, hogy a világot egy láthatatlan és érzékelhetetlen Rózsaszín Unikornis uralja... Nyilván soha nem leszel képes bebizonyítani, hogy nincs, hiszen érzékelhetetlen, elvileg...

De gondolkodjunk logikusan, semmiről sem állítod azt, hogy létezik amíg be nem bizonyítják, hogy nem, a sorrend fordított, amint valami bizonyosan van,onnantól kezdve lehet létező elemként kezelni, a tudomány így van jelenleg a Higgs-bozonnal. Istennel kapcoslatban mégis mindenki azzal jön, hogy bizonyítani kell, hogy nincs, ez a kifordított logika pont a fentebb említett okból kifolyólag hibás, nincs bizonyíték a létére, így ugyanúgy kell kezelni, mint az unikornist vagy a spagettiszörnyet. Nem kell bizonyítani a nemlétét valaminek amit sosem tapasztalt senki.

2010. ápr. 20. 17:33
 7/82 A kérdező kommentje:
Észérvekről beszéltem, azt hozzon fel. nem azért vagyok ateista mert elvből tagadom istent, hanem mert egy egyszerűen nekem kevés az, hogy "hidd el vagy ha nem akkor a pokolra jutsz"
2010. ápr. 20. 17:36
 8/82 anonim ***** válasza:
Tudnak ők, csak a Bibliából teszik. Azt meg mi nem vagyunk hajlandók hiteles forrásnak tekinteni.
2010. ápr. 20. 17:37
 9/82 A kérdező kommentje:
Főleg mivel rekurzív érvelés. " Azért igaz mert az áll benne, hogy igaz.", kár, hogy az összes vallás egy ilyen kijelentésre is alapozódik...
2010. ápr. 20. 17:40
 10/82 anonim ***** válasza:
61%

Azok a megmagyarázhatatlan dolgok a bizonyítékok Isten létezésére, amit a realisták nem tudtak megmagyarázni tudományosan annak ellenére, hogy szerintük mindenre van logikus magyarázat.

De Neked nem muszály hinned, próbára is teheted Istent. Próbálj meg közeledni hozzá, ha nem érzel semmit, akkor mondhatod, hogy nincs. De az alapból ne tagadj semmit. Végülis bármi előfordulhat.

Én pl. hívő létemre meg szoktam hallgatni a tudományos magyarázatokat, legfeljebb nem fogadom el. De én is utálom, ha lehülyéznek azért, mert hiszek Isten létezésében.

2010. ápr. 20. 17:47
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!