Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha azt vallod, hogy nincs...

Ha azt vallod, hogy nincs Isten mért nem élsz kötöttségek nélkül?

Figyelt kérdés
Azon gondolkoztam, hogy vannak emberek, akik nem hisznek Istenben meg másban sem.Ezeket az embereket mi gátolja abban, hogy "szabadosan" vagy "szabadon"éljenek. Mivel Istenben nem hisznek, így a túlvilági létben sem gondolom, hanem csak a földi létben, akkor azt mért nem élvezik? Gondolok itt arra, hogy dolgoznak, keresik az élet értelmét, vagy csak úgy vannak maguknak, de igazán sose törnek ki a hétköznapok szürkeségiből, hanem annak részei.
2010. ápr. 11. 22:51
1 2 3 4 5 6 7
 21/62 anonim ***** válasza:
43%

Azért nem értik a kérdésed az ateisták, mert bár Isten létét tagadják, de ember voltukat nem tudják megtagadni. És bár teljesen logikus lenne, hogy az evolúció útján egy erkölcstelen és gátlástalan lénynek kellett volna kifejlődnie, hiszen ez az életképesebb szemben az erkölcsössel, de az Istentől elszakadt emberekben, még maradt annyi tudatalatti emléke az eredeti állapotából, hogy a teljes erkölcstelenségtől viszolyog, azt elutasítja. Az igaz, nem engedi meg Istennek, hogy Ő mondja meg az erkölcsi szabályokat és korlátokat, hanem maga állít fel magának erkölcsöt, de a saját erkölcsi normáit mindenki betartja, még a leg elveteműltebb ember is.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. ápr. 12. 10:24
 22/62 anonim ***** válasza:
65%

"És bár teljesen logikus lenne, hogy az evolúció útján egy erkölcstelen és gátlástalan lénynek kellett volna kifejlődnie, hiszen ez az életképesebb szemben az erkölcsössel"

Már bocs, de ekkora BAROMSÁGOT, így, csupa nagybetűvel, rég olvastam.

A KOOPERÁCIÓ és az EGYÜTTMŰKÖDÉS óriási evolúciós előny. Szerinted ugyan miért él rengeteg állat falkákban, családokban, ill. rovarok esetében bolyokban, stb.?

Iszonyatos nagy műveletlenségről és nem gondolkodásról tettél tanúságot a megszólalásoddal.

2010. ápr. 12. 10:48
 23/62 anonim ***** válasza:
83%
mert nem csak vallási szabáloyk léteznek a világon, hanem társadalmi normák és szabáloyk is...amiket muszály betartania annak, aki életben akar maradni...ha nem dolgozom, nincs mit ennem és nincs hol laknom...ez nem függ semmiféle istentől... a vallásoktól mentes kötetlenség abban mutatkozik meg, hogy döntéshelyzetekben önállóan döntök és nem a Bibliát kezdem el forgatni és nem tartok be értelmetlen szabályokat...pl én nagypénteken szalonnát sütöttem mert az esett jól és szabadon megehettem :) és nyugodt szívvel bújok ágyba a szerelmemmel, akivel 3 éve együtt vagyunk és nem érdekel, hogy ez tetszik e a hívőknek vagy sem...
2010. ápr. 12. 11:28
 24/62 anonim ***** válasza:
20%

Látod! Ha valaki mer nem a te nézetedet valló véleményt mondani, az mingyárt baromságot beszél, csupa nagybetűvel, na ez az, ami már nem kritika, ahol a tolerancia és a másik véleményének elfogadása elképzelhetetlen, kizárt dolognak tartod, hogy én is egy gondolkodó értelmes ember vagyok, csak én az evolúciós elméletet gondolom egy nagy marhaságnak, csupa nagybetűvel. Annyi köztünk a különbség, hogy te engem egy elvakúlt fanatista, beszűkűlt látókörő embernek tartasz, míg én téged egy a sátán álltal becsapott, félre vezetett embernek tartalak. Te engem lenézel, magadat különdnek tartva, én téged nem ítéllek el, hiszen téged egy nállad kategóriákkal intelligensebb lény ver át.

A Jézusba vetetrt hit reményt ad.

2010. ápr. 12. 16:09
 25/62 anonim ***** válasza:
88%

"Ha valaki mer nem a te nézetedet valló véleményt mondani, az mingyárt baromságot beszél, csupa nagybetűvel"

Nem önmagában az ellentétes vélemény a baromság, csupa nagybetűvel, hanem a valótlan állítás - valamint az, hogy ha kinyilatkozás előtt egy kicsit is utánajársz a témának, máris rájöhettél volna a dologra magadtól is, és nem mondtál volna olyasmit, ami egyszerűen NEM IGAZ.

Baromság tehát az, ha az ember valótlanságot állít be teljes meggyőződéssel igazságnak anélkül, hogy előzőleg utánajárna, hogy igaza van-e.

Hogy jobban megértsd: az általam kifogásolt kijelentésed kb. ugyanolyan, mintha én pl. azt mondanám, hogy Jézus valójában dél-amerikai indián volt. Ez is BAROMSÁG, csupa nagybetűvel, és magam is jókora barom lennék, ha ezt komoly igazságként állítanám, hiszen elég könnyen utánajárhatok és kideríthetem, hogy ez egyszerűen nem igaz.

Érted már?

2010. ápr. 12. 17:05
 26/62 A kérdező kommentje:

9:42

"Csak épp az ateista mindeközben nem azért jó, törvénytisztelő, stb., mert retteg a pokoltól, vagy mert a mennyországra hajt, hanem tisztán emberségből, józan belátásból - mert tisztában van vele, hogy a tettei következményei még életében utolérik, nem kell arra a halálig várni. "

A hívő ember nem azért követi Isten parancsolatait, mert fél a pokoltól (bár vkinél ez is közre játszik), hanem azért mert belátja, hogy ez a helyes. Neked ez nyilván agy mosott, szektás hülyeségnek hangzik, de ez igaz. A mennyország pedig csak jutalom. Olyan ez, mint amikor dolgozol egész nap, majd hazaérve úgy érzed, hogy jár neked a pihenés, mert megtetted a magad dolgát. A hívő ember ezt egész élete során így látja és számára a mennyország a jelenti majd a pihenést.

2010. ápr. 12. 19:32
 27/62 anonim ***** válasza:
82%

Értem! Igazad van.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. ápr. 12. 19:33
 28/62 anonim ***** válasza:
92%

Csodás elméktől idézetek a vallásról..

Tehát mélységesen vallásos voltam, de 12 éves koromban ennek hirtelen vége szakadt. Azáltal, hogy sok közismert tudományos könyvet olvastam, hamarosan arra a meggyőződésre jutottam, hogy sok bibliai történet nem lehet igaz. Ez a felismerés tett gyanakvóvá minden hatalommal szemben, és ez a hozzáállás egész életemet végigkíséri.

Albert Einstein

Aki tudományosan vagy művészileg képzett, annak nincs szüksége vallásra.

Johann Wolfgang von Goethe

Gyermekkoromban elszántam magam,

Hogy szólok istennek, ha van.

De nékem ő égő csipkefenyérben

Meg nem jelent, se borban és kenyérben,

Hiába vártam sóvár-irigyen,

Nem méltatott reá, hogy őt higgyem.

Karinthy Frigyes

A 21. sz.-ban élünk nem a középkorban. isten nincs.

2010. ápr. 12. 19:43
 29/62 A kérdező kommentje:

6:17

"Ha a vallásosok isten törvényei szerint élnek, és istent "félik", hogy lehet, hogy annyi gaztettet, kegyetlenséget elkövettek a kereszténység létezésének a kétezer évében, miért van az, hogy a vallásosok közt is vannak rossz emberek, gyilkosok, csalók, homoszexuálisok, házasságtörők? Hogy még a vallsosok közt is előfordulnak a legsúlyosabb bűnök? "

Azok az emberek, akik ilyen bűnöket követnek el, azok álszentek és nem félik Istent, csak álcaként használják, hogy leplezzék saját bűnös viselkedésüket és megnyugvást adjanak maguknak. Vagy beleszülettek a vallásosságba értsd: katolikusnak szülteik ebben nevelkedik hívőnek mondja magát, de nem az Úr útján jár.

" Hogy lehet élni Isten és a túlvilági létbe vetett hittel?"

Ajánlottad Richard Dawkins-t,hogy ő általa jobban megérthetjük az ateistákat. Nos én pedig ajánlom neked Pál leveleit ebből megértheted a keresztény gondolkodást.

[link]

[link]

Filippi 3:17-21

17 Kövessétek példámat, testvérek! Figyeljetek azokra, akik úgy élnek, ahogy példámon látjátok. 18 Ismételten megmondtam ugyanis, s most könnyezve mondom: sokan úgy élnek, mint Krisztus keresztjének ellenségei. 19 Végük a pusztulás, istenük a has, dicsőségük az, ami gyalázatuk, eszüket a földieken járatják. 20 A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is: az Úr Jézus Krisztust. 21 Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez.

2010. ápr. 12. 19:50
 30/62 anonim ***** válasza:
88%

"A hívő ember nem azért követi Isten parancsolatait, mert fél a pokoltól (bár vkinél ez is közre játszik), hanem azért mert belátja, hogy ez a helyes."

Akkor meg mi szükség arra, hogy Istennel magyarázzuk azt, ami nélküle is nyilvánvaló?

"A mennyország pedig csak jutalom. Olyan ez, mint amikor dolgozol egész nap, majd hazaérve úgy érzed, hogy jár neked a pihenés, mert megtetted a magad dolgát. A hívő ember ezt egész élete során így látja és számára a mennyország a jelenti majd a pihenést."

Csak nekem tűnik ez rendkívül aránytalannak? Ha nem tévedek, az ember jelenleg maximális élettartama úgy 120 év, ha tényleg minden tekintetben maximálisan vigyáz magára. Viszont még ez a 120 év sincs sehol se egy örökkévalósághoz képest. Abszolút aránytalan egy élet alapján eldönteni bárki sorsát az örökkévalóságra.

Ez kb. olyan, mintha az egész életed azon múlna, hogy három éves korodig bezárólag inkább jó voltál-e vagy rossz; ha jó, akkor boldogan fogsz élni, ha meg rossz, akkor esélyed se lesz változtatni. Szerintem ebben semmi igazság sincs, mivel az ember folyamatosan ítéltetik, mindig az éppen aktuális cselekedetei alapján (legalábbis ideális esetben így kéne, hogy legyen).

Ha előre le lehet zsírozni akármekkora időtartamot is, amin belül aztán büntetlenül tehetsz bármit (vagy fordítva, előre el lehet kaszálni, és akkor bármit teszel közben, nem változtathatsz rajta), az szerintem minden, csak nem igazság.

De persze ez csak egyéni meglátás.

2010. ápr. 12. 20:22
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!