Ha azt vallod, hogy nincs Isten mért nem élsz kötöttségek nélkül?
kötik őket a szabályok és törvények
amúgy meg egy ateista miért nem keresheti az élet értelmét? Ez nem attól függ, h most hisz-e istenben, v nem. Ez filozófia, olvass utána!
Én meg azon gondolkodtam, hogy hívők miért nem jönnek rá teljesen kézenfekvő dolgokra.
UGYANIS bárki, akinek van egy csepp esze és emberi érzése, az vallásától függetlenül nagyon könnyen rájöhet, hogy mi miért jó és mi miért rossz.
Egyrészt logikával is pillanatok alatt belátható, hogy ha mindenki menne önzően és "szabadosan" a saját feje után, az teljes káoszt és anarchiát eredményezne, ami pedig visszahatásként már az egyént is meggátolna abban, hogy valóban élvezhesse a kötöttségek nélküliségét, nem is szólva arról, hogy a civilizáció összeomlása révén az életkilátásait is drasztikusan lecsökkentené.
Másrészt pedig puszta beleérzéssel is átérezhető, hogy a másik embernek az bizony rossz, ha olyasmit teszek, ami árt vagy fájdalmat okoz neki, egyéb módon kárára-hátrányára van, és ugyanígy az is, hogy ha viszont jót teszek vele, az milyen jó neki is, és ez nekem is milyen jó érzés.
Tudod, kedves kérdező, ezek a dolgok annyira régiek és annyira kézenfekvőek, hogy már jóval bármiféle vallás megjelenése előtt léteztek. Már az _állatok_ közül is nagyon sok faj tagjai tisztában vannak vele, hogy közösségekbe, falkákba verődve, összetartva, egymást segítve sokkal többre jutnak, mint külön-külön. Erre az alapelvre csak sokkal-sokkal később épültek rá a vallások, és sajátították ki maguknak ezeket az elveket olyannyira, hogy ma már sokan - a jelek szerint te is - azt hiszik, hogy ezek az elvek magából a vallásból származnak, és anélkül értelmezhetetlenek bárki számára.
Hát nem.
Remélem, segítettem, hogy ezt beláthasd.
Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis.
Erkolcsi mérce nem csak a vallásból meríthető!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!