Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha azt vallod, hogy nincs...

Ha azt vallod, hogy nincs Isten mért nem élsz kötöttségek nélkül?

Figyelt kérdés
Azon gondolkoztam, hogy vannak emberek, akik nem hisznek Istenben meg másban sem.Ezeket az embereket mi gátolja abban, hogy "szabadosan" vagy "szabadon"éljenek. Mivel Istenben nem hisznek, így a túlvilági létben sem gondolom, hanem csak a földi létben, akkor azt mért nem élvezik? Gondolok itt arra, hogy dolgoznak, keresik az élet értelmét, vagy csak úgy vannak maguknak, de igazán sose törnek ki a hétköznapok szürkeségiből, hanem annak részei.
2010. ápr. 11. 22:51
1 2 3 4 5 6 7
 1/62 anonim ***** válasza:
97%

kötik őket a szabályok és törvények

amúgy meg egy ateista miért nem keresheti az élet értelmét? Ez nem attól függ, h most hisz-e istenben, v nem. Ez filozófia, olvass utána!

2010. ápr. 11. 22:58
 2/62 anonim ***** válasza:
84%
azt nem vallhatod h nincs isten csak olyan van h nem hiszel benne... de igazuk van az előzőknek
2010. ápr. 11. 23:02
 3/62 anonim ***** válasza:
87%
Te azt gondolod, hogy aki nem hisz Istenben, annak nincs is élete? Szerinted ő neki minden nap csak szürke hétköznap? Semmi köze nincs hozzá. Ateista vagyok, és mondok egy meglepő dolgot: Boldog is vagyok. Nekem nincs szükségem sem Istenhez, sem máshoz fohászkodnom, hogy a saját életem boldog legyen. Ellenben veletek, akik csak imádkozni tudtok, de a való életben, amikor igazán nagy sza.ban leszel rájössz arra, hogy azzal hogy összeteszed a 2 kezed még nem fogsz kimászni a lecsóból...
2010. ápr. 11. 23:05
 4/62 anonim ***** válasza:
89%

Én meg azon gondolkodtam, hogy hívők miért nem jönnek rá teljesen kézenfekvő dolgokra.

UGYANIS bárki, akinek van egy csepp esze és emberi érzése, az vallásától függetlenül nagyon könnyen rájöhet, hogy mi miért jó és mi miért rossz.

Egyrészt logikával is pillanatok alatt belátható, hogy ha mindenki menne önzően és "szabadosan" a saját feje után, az teljes káoszt és anarchiát eredményezne, ami pedig visszahatásként már az egyént is meggátolna abban, hogy valóban élvezhesse a kötöttségek nélküliségét, nem is szólva arról, hogy a civilizáció összeomlása révén az életkilátásait is drasztikusan lecsökkentené.

Másrészt pedig puszta beleérzéssel is átérezhető, hogy a másik embernek az bizony rossz, ha olyasmit teszek, ami árt vagy fájdalmat okoz neki, egyéb módon kárára-hátrányára van, és ugyanígy az is, hogy ha viszont jót teszek vele, az milyen jó neki is, és ez nekem is milyen jó érzés.

Tudod, kedves kérdező, ezek a dolgok annyira régiek és annyira kézenfekvőek, hogy már jóval bármiféle vallás megjelenése előtt léteztek. Már az _állatok_ közül is nagyon sok faj tagjai tisztában vannak vele, hogy közösségekbe, falkákba verődve, összetartva, egymást segítve sokkal többre jutnak, mint külön-külön. Erre az alapelvre csak sokkal-sokkal később épültek rá a vallások, és sajátították ki maguknak ezeket az elveket olyannyira, hogy ma már sokan - a jelek szerint te is - azt hiszik, hogy ezek az elvek magából a vallásból származnak, és anélkül értelmezhetetlenek bárki számára.

Hát nem.

Remélem, segítettem, hogy ezt beláthasd.

2010. ápr. 11. 23:07
 5/62 anonim ***** válasza:
78%
A túlvilágon kívül is vannak érdekek, büszkeség, empátia...
2010. ápr. 11. 23:07
 6/62 anonim ***** válasza:
50%
Isten nincs, törvények viszont vannak. ;)
2010. ápr. 11. 23:08
 7/62 anonim ***** válasza:
94%

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis.

Erkolcsi mérce nem csak a vallásból meríthető!

2010. ápr. 11. 23:10
 8/62 A kérdező kommentje:
A gond, hogy nem tudom jól megfogalmazni a kérdést. Gondoltam, hogy hasonló válaszok fognak érkezni. Na szóval a lényeg ha nem hiszel Istenben gondolom a túlvilágban sem, akkor CSAK PÉLDA: mért jó neked tegyük fel 40 évet dolgozni, hogy azt 10-20 évet amit utána élsz, ne tud élvezni, mert a nyugdíjat épp hogy elég a minimális szükségletek kielégítésére. Miután meghaltál vége így van értelme az életnek?
2010. ápr. 11. 23:18
 9/62 anonim ***** válasza:
83%
NEm a nyugdíjas lét az élet értelme :) Én az élet (majdnem) minden napját élvezem, akkor is, amikor dolgozom, akkor is, amikor tanultam, akkor is szeretem, amikor szabadidőmet töltöm. Pont azért hozok ki minél többet ebből az életből, mert csak ennyi van :)
2010. ápr. 11. 23:34
 10/62 anonim ***** válasza:
79%
Pedig éhen is halhatnánk, az sokkal kellemesebb.
2010. ápr. 11. 23:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!