Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan lehetséges a mindenható...

Hogyan lehetséges a mindenhatóság?

Figyelt kérdés
Képes-e egy mindenható teremteni egy olyan követ, amit nem bír felemelni? Vagy talán képes átlépni a logika határait? És úgy megteremteni ezt a követ, hogy az általunk ismert logika határain belül marad? De ha mondjuk egyszerre logikusan és a logika határait átlépve cselekszik, az már paradoxon, és azok következtetéseit értelemszerűen nem szoktuk elfogadni (pl jövendő-paradoxon, szoritész-paradoxon). Amúgy azthiszem, a keresztények egyébként is úgy definiálják a mindenhatóságot, hogy mindent meg tud tenni, ami nem lépi át a logika határait

2015. júl. 30. 14:52
1 2 3 4 5
 31/50 Mojjo ***** válasza:
50%

"Nem, nincs igazad! Itt istenről és egy valami egymáshoz való viszonyáról van szó."

Igen, és? Isten, és valami, amit teremt, ami képes őt meghaladni, bármilyen tekintetben. Hol is van az ellentmondás?

"Ebben az egymáshoz való viszonyban pedig 2 ellentétes tulajdonságnak a megvalósulása van megfogalmazva elvárásként. Erre isten sem képes! "

Mi is lenne ez a két ellentétes tulajdonság?

"A logikát nem isten teremtette."

Ejj, pedig én azt hittem, _mindent_ ő teremtett. Nem baj, akkor úgy tűnik, őt meg így teremtette az ő istene, ezzel a logikával, meg jósággal, vagy mivel. Erről ez jut eszembe:

https://www.youtube.com/watch?v=ODetOE6cbbc

"Isten tehát nem tud gonosz lenni, nem tud zsarnokoskodni"

Mondom, igencsak megvan kötve szegénynek a keze. Hol van a szabad akarat? Neki nem jutott?

2015. júl. 31. 14:25
 32/50 ceri ***** válasza:

Így van neki nem jutott, mert ő az abszolút. Ő a mindenség.

Így jellemezgeti a kereszténység is. Minket meghaladhatnak bizonyos szempontból a robotjaink, mert mi nem a maximum vagyunk.

A mi szabad akaratunk is csak a törvények adta kereteken belül érvényesülhetnek. Csak mivel mi 1 sejtje -pici része- vagyunk az egésznek, nekünk van lehetőségünk fejlődni. Jézus szerint istenné válhatunk. De ez a maximum. Legalábbis a tanok nem beszélnek arról, hogy istennél is van nagyobb. Ha pedig nincs akkor isten nem fejlődhet, és mi is csak az ő szintjéig. Mondjuk én úgy értelmezem, hogy beolvadva azonosulva az egységgel -Istennel.

2015. júl. 31. 15:20
 33/50 Mojjo ***** válasza:
És az abszolút, a maximum, az egy kényszerpályán mozgó entitás, szabad akarat nélkül. Ez szomorú egy értelmezés - de egyben tanulságos is, mert ilyet még nem olvastam/hallottam.
2015. júl. 31. 15:53
 34/50 ceri ***** válasza:
Nem könnyű istennek lenni, unalmas is lehet. Talán ezért osztotta fel önmagát bennünk, hogy legyen egy kis szórakozása. Vagyis ezért térünk vissza minden születésünkben, játszva ezt a játékot. És elég jól beleéljük magunkat, néha még szenvedünk és borzongunk is, és meghalunk, mint egy számítógépes játékban.
2015. júl. 31. 17:01
 35/50 ceri ***** válasza:

Különben nem annyira eredeti gondolatok ezek. És én sem tudom az életet ennyire félvállról venni -sajnos. Csak eljátszottam a gondolattal.

Úgyhogy mostantól kezdve azonosulok a szerepemmel : a világ sz@r, igazságtalan, én pedig boldogtalan bűnös anyag, akit cionék kizsákmányolnak, mert annyira mégsem vagyok aljas bűnös, mint ők.

2015. júl. 31. 17:14
 36/50 Roland G. ***** válasza:

Hitem szerint Isten személy,és mindenható.

Egy személy a képességeit nem mindig és minden körülmények között használja,akkor ez miért ne lehetne érvényes Istenre?

Ő is tudja szelektíven használni a képességeit,csakúgy mint az ember.Ezek szerint van olyan,amikor nem használja a mindenható képességét.Én sem használom most például a testem bizonyos részeit,pedig megvan hozzá a képességem és bármikor használhatom,de úgy döntöttem,hogy most nem fogom.

Sokan írják,hogy előre tud mindent.Szerintem nem,ha akarja tudja,ha nem,akkor nem tudja.Ezek az Ő képességei és akkor használja őket,amikor akarja,mert személy és van döntése ezekkel kapcsolatosan.

Ez sokkal közelebb áll a biblia Istenképéhez,mint amit a legtöbben állítanak a mindenhatóságáról vagy a többi attribútumáról!

-Roland

2015. júl. 31. 22:01
 37/50 Mojjo ***** válasza:
37%

Kedves Roland G,

Oké, akkor _ha akarna_ szerinted képes lenne-e beverni egy fába egy szöget, amit még ő sem tudna kihúzni, akkor sem, ha akarná utána? Képes lenne-e olyan gépet alkotni, ami erősebb/gyorsabb/okosabb nála, vagy bármilyen módon meghaladja? Vagy lásd: ha akarna képes lenne-e teremteni egy olyan követ, amit nem bírna felemelni, hiába akarná azt is?

2015. júl. 31. 22:05
 38/50 Roland G. ***** válasza:
Simán,a kedvedért főleg,csak h örülj!
2015. júl. 31. 22:17
 39/50 Roland G. ***** válasza:

Ezek a kérdések nem Isten mindenhatóságát cáfolják, hanem azt bizonyítják, hogy a véges emberi értelem önellentmondásba kerül saját magával, amikor a mindenhatóság transzcendens, végtelen fogalmával logikai műveleteket akar végezni. Ha meg tudnánk érteni Istent, az éppen azt bizonyítaná, hogy nem Isten az, akit megértettünk. Ha egy véges kapacitású tudat véges idő alatt meg tudná ismerni a végtelen lényt – akkor nem Őt ismerte meg. Isten isteni voltának éppen az az egyik legfőbb bizonyítéka, hogy mi nem tudjuk értelemmel felfogni Őt. Isten ésszerűtlensége nem cáfolja Isten létét, hanem éppen hogy alátámasztja.(Immanuel Kant nyomán.)

-Roland

2015. júl. 31. 22:21
 40/50 Ozmium42 ***** válasza:
0%
Jó lenne, ha valaki elmondaná, hogy miért mindig véges értelmű emberek, véges idő alatt próbálják megmondani, hogy mit kell tudnom Istenről, amit ezek szerint ők sem tudhatnának, mégis nagyon magabiztosak. Kezdve a Biblia íróitól. Ha ez egy lehetetlen vállalkozás állítólag - bár nem hiszem, hogy a végtelen fogalmát ne érthetné már egy gyerek is - akkor mire fel ez a nagy erőlködés? Nem úgy van, hogy csak valami nagyon-nagyon nagyot akarsz mondani, és a végén úgy jársz, mint a gyerek, aki akkorát akart fingani, mint az apja, és besz*rt?
2015. júl. 31. 22:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!