Hogyan lehetséges a mindenhatóság?
"Valamiért úgy gondolom, a tévedés kockázatával, hogy az őt mindíg előszeretettel kétkedve boncolgatók kiváncsiságának kielégítése okán, vagy pusztán a tévedéseikben elbizakodottak megalázása miatt még nem tesz ilyet..."
Mondjuk úgy rémlik a Bibliából, hogy Isten mégis hajlamos ilyen játékokba belemenni, elvégre az őt előszeretettel kétkedve boncoló Sátán elbizakodottságának lelombozásáért csak-csak megölt teljesen ártalan embereket, állatokat, na meg egyik leghűségesebb követőét embertelenül megkínozta stb stb... csak, hogy bebizonyítsa a Sátánnak, hogy téved és az a Jób emberke igenis hűséges hozzá. Szóval nekem úgy tűnik, hajlamos ilyen bizonyítási játékokba beleugrani, akárhogy is :)
Sehogy.
Nincs Mindenható.Innen az összes logikai bukfenc feleslegessé válik.
Az eddigi kutatások alapján a "teremtéshez" nem kellett Teremtő.A rendszer eredő energiája 0 (a gravitáció képviseli a negatív energiát),tehát semmilyen intelligens pluszra nem volt szükséges.Önteremtő,esetleg végtelelen rendszerben élünk.(A végtelen fogalmába ne menjünk bele egyenlőre,ameddig nem vagyunk képesek felfogni az értelmünkkel.)
Szakállas 'bá és a keret történetetek jó eséllyel csak emberi érdekeket szolgáló kitalációk,melyekre semmilyen egyértelmű kész tény nem ad megdönthetetlen bizonyítékot.
"A végtelen fogalmába ne menjünk bele egyenlőre,ameddig nem vagyunk képesek felfogni az értelmünkkel"
Nem kell felfognunk, csak számolni kell tudnunk vele. A modern fizika eredményei közül jópárat nem tudunk felfogni, és az a helyzet, hogy soha nem is fogunk tudni. Egyszerűen azért, mert az emberi agy, évmilliárdok fejlődésének eredménye ezen évmilliárdok alatt arra fejlődött ki, hogy a körülöttünk lévő, érzékszervekkel tapasztalható, földi körülmények közötti fizikai valóságban igazodjon el és ezek között maradjon életbe. Ez egy nagyon szűk része a valóságnak, de ehhez kellett alkalmazkodnia. Kedves 53%-os bizonyos feltevéseire is pont ez a válasz: teljesen természetes, hogy a valóság rengeteg elemét nem tudjuk elképzelni, vagy ha úgy tetszik felfogni. A végtelent sem. De nem kell egyiket sem tudni sem elképzelni, sem felfogni. Számolni kell velük tudni. És igen, számolni tudunk olyan dolgok garmadájával, ami bőven túlvan az álalunk tapasztalt valóságon, azon a valóságon, amihez hozzáevolválódott az agyunk - tehát a valóságnak ezen nagyon szűk kis rétegén.
Szerintem viszont az a jó kérdés, hogy egy véghetetlen hatalmú, egy minden hatalommal bíró lény, egy mindenható Isten, aki szabad akarattal bíró, és azzal -jól, vagy rosszul- élve döntéseket hozó embereket teremtett, megengedheti-e magának azt például, hogy te, vagy bárki, azt hidd magadról, hogy sarokba szoríthatod/ szorítottad őt.
A válasz az, hogy minden bizonnyal és minden további nélkül igen. Sőt elképzelhetőnek tartom a konkrét dolog tekintetében is, hogy akarja is ezt. Azért, hogy a szívek szándéka világra kerüljön eképpen is.
Kedves tizennégyes!
Elhiszem, hogy ez egy jó kérdés. Minden irónia nélkül, tényleg érdekes kérdés, ha gondolod, akár nyiss is neki egy témát. Viszont itt NEM ez a kérdés. Nem erről szól ez a téma :) A hetes hozzászólásban még ontopic válaszoltál, viszont az akkori válaszodról később megbeszéltük, hogy nem jó hárítása a mindenhatóság esetleges paradoxonoknjainak, ha feltesszük, hogy Isten teremtette a logikát. Esetleg a témához, és az azóta írottakhoz van valamilyen ontopic gondolatod? Mit gondolsz a feltett kérdésről? És mit gondolsz az arra adott válaszod mit jelent a téma szempontjából?
Kedves Mojjo!
Szerintem nagyon is összefügg a kérdéssel, amit írtam, de szíved joga hogy úgy állítsd be hogy nem és hogy ne akard a kérdés kontextusába helyezve megérteni, azt ami kifejezni akartam, bár éppen a te kedvedért ragadtattam magam ilyesmire.
Megismétlem máshogy, nyugodtan el lehet filozofálgatni az ilyen kérdéseken és bizonygatni, hogy van az ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek létjogosultsága, de ettől még nem lesz jó kérdés, kűlönösen atekintetben nem, hogy kőzelebb vigyen az Istennel kapcsolatban bármilyen megfejtéshez és az igazsághoz.
"Egyébként miért kellene neki, hogy így kerüljön világra a szívek szándéka, ha amúgy mindentudó, és úgyis ismeri azokat? :D"
Csak nagyon dióhéjban, úgy vélem azért, bizonyítékot szolgáltasson, nem számára(!), hanem számodra, ellened, Avagy melletted egy igazságos ítéletre, Avagy a végtelen irgalomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!