Hogyan lehetséges, hogy 1-Damáz pápa (306-384) úgy a katolikus egyház feje lehetett, hogy vérontással mészárlással jutott pápai hatalomhoz, sőt mindezek ellenére később szenté is avatták?
Nem az egyetlen személy volt a katolicizmusban, aki vérontás és kegyetlenség árán szerzett magának tiszteletet, hatalmat és szentté avatást.
Nem titok az, hogy a történelem során a vallás volt az, amelyért a legtöbb vér ömlött.
Kicsit jobban utána néztem Damasus pápa életének, előbb csak a kissé egyoldalú Wikipédiát olvastam. Sok ellensége volt: zsidók, pogányok, eretnekek, akik próbálták lejáratni, megrágalmazni, sőt a császárnál is bevádolni. Ha hihetünk a pápának és híveinek, akkor ezek csak koholmányok.
Hívei és ellenfelei közötti véres összecsapásra egyszer valóban sor került, s mindkét tábor a másikat vádolta a dolgok elfajulásáért. A pápa személyes felelősségét az ellentmondásos forrásokból nehéz eldönteni, az ellenfelei szerint persze ő volt a fő bűnös. Mindazonáltal egy ember kiválóságának, mi több életszentségének vizsgálatánál saját korának viszonyait és gondolkodásmódját is figyelembe kell bevenni.
"Nem titok az, hogy a történelem során a vallás volt az, amelyért a legtöbb vér ömlött."
Aha persze, ez a birkáknak eladott mese, amellyel elfedik a valódi célt.
A cél minden esetben pénz-, hatalomvágy, megalománia.
Az egész keresztény vallás már a gyökereitől hemzseg az ellentmondásoktól.
Maguk az őskeresztények is össze, vissza kavartak mindent, sőt a Biblia íróinak is kifogásolható a hozzáállása.
Olvasd csak el ezt a linket, kíváncsi vagyok a véleményedre.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
"Nem titok az, hogy a történelem során a vallás volt az, amelyért a legtöbb vér ömlött."
A történelmi ismereteid meglehetősen hiányosak, a legtöbb gyilkolást az ateista kommunizmus eszméje nevében követték el méghozzá igen rövid idő alatt. De egyébként tény, ami tény a vallási eszmék valóban gyakran összekeveredtek a politikai érdekekkel, s erről legalábbis a kereszténység esetében nem az alapító tehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!