Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Lehetséges magyarázat a...

Ozmium42 kérdése:

Lehetséges magyarázat a bibliai beteljesült jóslatokra?

Figyelt kérdés

Gyakran azt hozzák fel a Biblia mellett a hívők, mint pozitív tulajdonságot, hogy azt több tucat ember, több, mint ezer éven át írta, és annak a cselekménye, belső harmóniája mégis ellentmondás mentes, és a beteljesült jóslatok is hitelesítő tényezők. Van azonban egy de...

A Bibliát nem írták, hanem a Bibliát összeállították, mégpedig utólag, válogatás útján! Volt egy csomó hamis próféta, hamis messiás, hamis tekercs! Ezeket simán kiszórták, és csak azt hagyták meg, ami illett a képbe. Létezhetett számtalan ellentmondó prófécia, csupán meg kellett tartani, ami utólag igaznak bizonyult. A keletkezése korában még azt mondhatták (és azt is mondták, hiszen sok prófétát megöltek), hogy vak tyúk is talál szemet, de ha eltávolítjuk a konkurens jövendöléseket, akkor tényleg úgy tűnhet, hogy ez az ember tényleg tudhatott valamit, valahonnan. A belső (szerintem messze túlértékelt) harmóniát szintén megmagyarázza, hogy a hívő közösség az idő során legjobb belátása, és utólagos tapasztalatai és ismeretei szerint szelektált a jóval terjedelmesebb anyagból.

Persze, hogy nem szerepel (annyi) ellentmondás a Bibliában, ha az ilyesmit szándékosan bele sem tették! Persze, hogy beteljesültek a bibliai próféciák, ha utólag direkt csak azokat válogatták be, amik igaznak bizonyultak!

2014. aug. 27. 20:33
1 2 3 4 5
 1/42 sandor76 ***** válasza:

Mi van a jovoben beteljesulo profeciakkal,azokat mikor irjak meg.

Szerinted,mar megvannak,csak meg nem adtak kozre?

2014. aug. 27. 20:36
 2/42 anonim ***** válasza:

Én inkább arra gondoltam, hogy valakik megcsinálják ami bele van írva. De bevallom, hogy rohadtul nem foglalkoztam a témával és fogalmam sincs, hogy ki mit jósolgatott.

Nem mondom, hogy kitaláció, csak nem érdekel.

2014. aug. 27. 20:40
 3/42 A kérdező kommentje:

Jó kérdés! (számítottam rá)

A be nem teljesült próféciák még nem teljesültek be, tehát simán lehet, hogy nem is fognak soha. Jézus például megjósolta, hogy még a tanítványai életében visszatér (tette ezt a feltámadása után!). Azóta 2000 év eltelt, és sok keresztény még mindig úgy várja, mintha bármelyik pillanatban itt lehetne.

Szóval ezekben az esetekben azok, akik a Bibliát kanonizálták, tényleg rábízták magukat a véletlenre, vagyis kockáztattak. Nem kell feltétlenül konspirációt belelátni. Az Újszövetség más körülmények között nyerte el végleges formáját, mint az Ószövetség. Nem próféták haluzták össze, hanem tanítványok írták le emlékezetből a mesterük szavait és tetteit, vagyis ez esetben minden fennmaradt szó értékes volt azoknak, akik ebben hittek, akkor is, ha nem feltétlenül volt mindenhol konzekvens/közérthető. Az apostolok írásainak eszmei értéke volt már pusztán attól, hogy ők írták (hiszen csak ők ismerték Jézust), és nem lehetett válogatni köztük.

2014. aug. 27. 20:47
 4/42 anonim ***** válasza:
15%

Ezt mondta egy tanítóm még a komu rendszerben.

Ateista szellembe nevelték ugyebár a gyerekeket, ök meg aztán titokban jártak a templomba.....

Ozmium nagyon kínos ez a "nem hívöknek" nem tudják hogyan is magyarázzák meg.

Kedves barátom, hallottál a régi kódexekröl, tekercsekröl? Hogyan magyarázod ezt meg mond?

Ismered például Flavius irásait? Elsö századbeli zsidó történetíró volt. A könyvtárakban biztosan ráakadsz müveire.

Amit ír a zsidó történelemröl, megegyezik a Bibliai történelemmel.

Hallottál a Holt-tengeri tekercsekröl? Az i.e. elsö vagy második századra keltezik a tudósok. Tartamazzák többek között az Ézsiás könyvét, a Zsoltárok részét ....és kapaszkodj meg de erösen tartalmilag megegyezik azzal amit most elolvashatsz....

2014. aug. 27. 20:53
 5/42 anonim ***** válasza:
79%

"és annak a cselekménye, belső harmóniája mégis ellentmondás mentes"

Ellentmondás mentes? Hemzseg az ellentmondásoktól... erkölcsi és tudományos ellentmondásoktól. Már az istenük alapkoncepciója is egy logikai hiba.

2014. aug. 27. 20:58
 6/42 A kérdező kommentje:

Nem tudom, grkaty, hogy miért kommunistázol le engem, miközben teljesen félre is érted, amit írtam. Én nem azt írtam, hogy a bibliai beszámolók nem hitelesek, és nem írnak le valós történelmi eseményeket. Ez utóbbi mondjuk nem is nagy teljesítmény, a múltat bárki le tudja írni.

A gond az, hogy a bibliai iratai nem szánt szándékkal azért lettek írva, hogy a Biblia részei legyenek, hanem azért lettek a Biblia részei, mert utólag így döntöttek. Azonban a prófétálás, és jövendölgetés egyáltalán nem volt megbízható módszer. Szóval a teljesítmény nem azoké, akik megírták az iratokat külön-külön, hanem azoké, akik utólag kiválogatták azokat, amik számukra utólag igaznak bizonyultak. De ez meg utólag nem volt olyan nehéz, szóval nem kellett hozzá semmilyen "spirituális vezetés".

2014. aug. 27. 21:03
 7/42 anonim ***** válasza:

"Jézus például megjósolta, hogy még a tanítványai életében visszatér (tette ezt a feltámadása után!)"

Ez nem igaz!Az idézet így szól:

Mt 24,34

Bizony mondom néktek, el nem múlik ez a nemzetség, mígnem mindezek meglesznek.

Júda nemzettsége, József nemzettsége, stb. Nem azt mondta, hogy azok az emberek nem hallnak addig meg, hanem azt, hogy Izrael nemzettsége megmarad mindaddig, míg a Jézus el nem jön.

2014. aug. 27. 21:10
 8/42 A kérdező kommentje:

Csak abban tévedtem, hogy a feltámadása után mondta (nem változtat a lényegen):

Mt 16, 28: "28. Bizony mondom néktek: Azok között, a kik itt állanak, vannak némelyek, a kik nem kóstolják meg a halált, a míg meg nem látják az embernek Fiát eljőni az ő országában."

2014. aug. 27. 21:20
 9/42 anonim ***** válasza:
36%

Még mindig tévedsz. Isten országa nem az utolsó nap. Ha értelmezni tudnád Jézus példázatait Isten országára vonatkozóan, értenéd, de megadok néhány támpontot, hogy értsd.

Lk 17,20

Megkérdeztetvén pedig a farizeusoktól, mikor jő el az Isten országa, felele nékik és monda: Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el.

Lk 17,21

Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van.

Rm 14,17

Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm.

Amikor a tanítványok Krisztus menekítését hirdetve gyógyítottak, prédikáltak, csodákat tettek, az Isten országa általuk hirdettetett.

2014. aug. 27. 21:28
 10/42 A kérdező kommentje:

Nos, grkaty, megtennéd, hogy kifejted Jehova tanúinak álláspontját a 9. hozzászólással kapcsolatban? Ti mit értetek Jézus királysága alatt? Mikortól beszélhetünk Jézus királyságáról, és mennyi idő telt Jézus "beiktatás" és az apostoli idők között? Mennyi idő fog még eltelni, amíg Jézus királysága a Földre is kiterjed?

Új Világ verzió:

"Bizony mondom nektek, hogy vannak az itt állók között némelyek, akik semmiképpen sem ízlelik meg a halált, míg meg nem látják előbb az Emberfiát eljönni a királyságában."

2014. aug. 27. 21:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!