Mi a különbség a folyamatos és a befejezett ige között?
Horvátot tanulok, de nem értem.
Gondolom más nyelvben is van. Ha valaki tud, mondana rá példákat?
A legtöbb igének van folyamatos, és befejezett alakja. De ez mit takar? Mert nem azt, hogy olvasni-elolvasni, mert arra külön ige van.
Akkor? Nem értem ezt. Valaki el tudná magyarázni?
pl:
helyeselni
folyamatos (imperfektív) alak: odobravati
befejezett : odobriti
A folyamatos ige az, ami abban a percben is megtörténik, amikor mondom... pl.: tanulni
Befejezett ige el van látva igekötővel és arra utal, hogy amit mondasz, már megtörtént. Pl.: megtanulni
Folyamatos ige.: Megyek tanulni.
Bef. ige.: Megtanultam.
igen.
kupiti kupovati
dobiti dobivati
stb.
tehát akkor mikor melyiket kell használni? mondanál rá példákat?
Pontosan az mint a magyarban a "meg-" vagy "-" közötti különbség használatban (kivéve gondolom a "meg fogom csinálni" alak, nem tudok horvátul).
Vö ezekkel:
Tanultam (még nem vagyok vele kész)
Megtanultam (kész vagyok vele)
Érted mi a különbség?
Nem egészen, itt sok a marhaság.
A folyamatos aspektus akkor használandó, ha a cselekvés huzamosabb ideig tart, ill. ismétlődően megtörténik.
Ezzel szemben a perfektív alakot akkor használjuk, ha a cselekvés egyszeriben, egy időpontban, rövid időn belül megy végbe.
Igazából talán ez a legpontosabb leírás eddig, pontosan nem lehet meghatározni, mert ez az ige jelentésétől is függ. Ha anyanyelved a horvát, akkor teljesen jól érzed, egyébként szerintem nehézkes a kívülállóknak.
Pl.:
Obično nije napomenela situaciju preda mnom. (általában nem említette meg a szituációt előttem.)
Nije napominjela situaciju preda mnom. (nem említette meg a szituációt előttem.)
Érzed a különbséget?
Ha gondod van írj!
Pozdrav! Drago
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!