Szentháromság. Nincs is benne a Bibliában?
Sziasztok!
Sokat olvasom a Bibliát (3 nyelven is) és nagyon szeretném Istent helyesen szolgálni. Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a kérdés nem provokáció, és nem nézek le senkit a hite miatt, hiszen bármelyik vallásban lehetnek jó emberek. De, én abban hiszek amit a Biblia mond. Tehát akkor a kérdéshez a magyarázat:
1. Olvastam egy független enciklopédiában, hogy a Szentháromság nem volt része az apostoli tanításnak, csak 300 valamennyiben egy Római császár nyomására iktatták be. Tehát ezek szerint nem eredeti tanítás.
2. A Bibliában sehol sem találtam ezt a szót, vagy valamilyen erre utaló jelet.
3. Ahogy a GYIK-en olvasgattam erről a témáról, a következő dolgot vettem észre:
A Szentháromság tagadók felhozzák azt a verset, hogy Jézus azt mondta "Az Atya nagyobb nálamnál", erre írják rögtön, akik hisznek a háromságban, hogy ezt emberként mondta. Igen ám, DE AZT IS emberként mondta, hogy egyenlő az Atyával. Tehát akkor ez nem lehet érv a Szentháromság mellett, mert akkor szelektálunk.
4. Amikor az egyik evangéliumban olvastam róla, hogy Jézus mondta, hogy az Atyjával egyenlő, utána azt is kérte, hogy legyenek ugyanígy a tanítványok is egyenlőek vele és az Atyával. Tehát akkor ők is istenek?
5. A kereszténység mondhatni a zsidó vallásból ered. Ők Jahvét imádták, nem pedig a Szentháromságot, a környező népekkel ellentétben. Jézus pedig zsidó volt, sőt Ésaiás tekercsét is olvasta a zsinagógákban.
Mindezek fényében erősen Biblia ellenesnek gondolom ezt a dogmát, de szeretném meghallgatni a véleményeket, hátha lesznek érdekes és helytálló érvek.
re 19fairi:
1)Isten - az Abszolútum, az Örökkévaló NEM entitás, nem személyiség.
2)Jézus Krisztus teljesen ember és teljesen a megtestesült Logosz - ez alaptétel, enélkül az egész kereszténységnek nincs jelentősége, ez a lényege. Ez a kegyelem ereje, hogy megérezheted magadban a Logoszt - emberként. Ez a megváltás.
És mint embernek fájt, hogy a zsidók halálra kínozták.
Mert szombaton gyógyított.
Jó az a gyémánt.
Azon gondolkodom kérdező, hogy amikor egy prófécia megszületett és beteljesült, ezáltal neve lett (mert már megtudták, hogy miről szólt), akkor vajon ők is ugyanúgy tagadták, csak mert akkoriban a bővebb információt nem tudták?
Jézus mikor lett ember?
Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt és Isten volt az Ige.
Ezt mivel magyarázod?
De adok még olvasnivalót:
"A Bibliában vannak olyan igeversek, melyek egyértelműen és világosan azt állítják, hogy Jézus Isten? Igen, vannak: Ézs 9:5, Mt 1:23, Jn 1:1, 18, 5:18, 8:58-59 (vö. 2Móz 3:14), 10:30 [4], 20:28, Fil 2:6, Kol 2:9, Tit 2:13, Zsid 1:3, 8, 2Pt 1:1, 1Jn 5:20.
A Bibliában vannak olyan igeversek, melyek szerint Jézus olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyekkel csak Isten rendelkezhet? Igen, vannak: Ő Úr és Király: Lk 1:43, ApCsel 2:36, Róm 1:4, 10:9, 1Kor 1:9, Fil 2:9-11; Ő örökkévaló és halhatatlan: Mik 5:2, Mt 28:20, Jn 5:26, 8:58, 17:5, Zsid 7:21-28, 13:8, Jel 1:18; Ő mindenütt jelen van: Mt 18:20, 28:20, 2Kor 13:5, Kol 1:17, 2:6, Zsid 1:3; Ő mindentudó: Lk 2:46-47, Jn 2:25, 4:19, 29, 16:30, 21:17, Kol 2:3, Zsid 4:12-13; Ő mindenható: Mt 28:18, Jn 3:35, 5:19, Zsid 1:3, Jel 1:8; Ő a teremtő: Jn 1:1-4, Kol 1:16, Zsid 1:2.
A Bibliában vannak olyan igeversek, melyek szerint Jézus olyan dolgokat tesz, melyeket csak Isten tehet? Igen, vannak: Ő bűnöket bocsát meg: Mk 2:5-7, 10, Lk 5:21, 24, 1Kor 8:12; Ő ítél: Jn 5:22-23, 2Kor 5:10; Ő fogadja a hozzá intézett imádságokat: Jn 14:14, ApCsel 7:59-60, 9:20-21, 22:17-19, Róm 10:9-13, 1Kor 1:2, 1Tim 1:12, Jel 22:20; Ő elfogadja a neki bemutatott imádatot: Mt 2:1-2, 8, 11, 14:33, 28:9, Jn 9:38, Zsid 1:6, Jel 5:8.
"
Jön még, ne aggódj, csak ahogy épp ráérek. Mondd csak, neked nem fura, hogy a Bibliából lehet igazolni azt, amit tagadni akarsz?
1.
"1)Isten - az Abszolútum, az Örökkévaló NEM entitás, nem személyiség. "
az hogy te értelmetlen szuperlatívuszokat teszel, attól lényegben Isten egy entitás.
Maga az entitás annyit jelent: önálló létezés. Pontosan mik a tulajdonságai,és pontos milyen típusú entitás az más kérdés.
az örökkévaló abszolútum, egy szubjektív vallási elgondolás, vagyis lehetséges nem is létezik ilyen entitás.
"ézus Krisztus teljesen ember és teljesen a megtestesült Logosz "
vagyis alapvetően nem igaz a szentháromság, önálló személyiség
Logosz, mily szép kifejezés, a világot irányító értelemnek. Ilyenekből látható maga a kereszténység létrejöttében sztoikus gondolkodásnak fontos szerep jutott.
"És mint embernek fájt, hogy a zsidók halálra kínozták. "
ez volt a feladata,inkább örömhír hogy beteljesítette amit be kellett. Egy kis kínzás mit számít egy Logosznak. jah fel is támadt végül, szóval nem történt semmi, nincs látnivaló.
"Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt és Isten volt az Ige.
Ezt mivel magyarázod?"
Ez csak kettő, és nem három, valamint Istennél volt az ige. Tehát Isten teremtette Jézus Krisztust. Isten volt az ige: ezt tény, Krisztus mondhatni Isten ő is, de nem Mindenható, Öröktől fogva létező Isten. A Biblia egyértelműen különbséget tesz Jézus és az Atya hatalmában, hiszen ahogy a "férfi feje Krisztus, úgy Krisztus feje az Isten", valamint "Isten magasabb állásba emelte"- ha nem áll valaki fölötted, akkor nem tud előléptetni.
48-as de jó vagy matekból!! :))
Ez mennyi?
(Ézs 50:10)
" Ki féli közületek az Urat? és ki hallgat az ő szolgája szavára? ő, a ki sötétségben jár és nincs fényesség néki, bízzék az Úr nevében, és támaszkodjék Istenhez!"
(ApCsel) 9:29
És nagy bátorsággal tanítván az Úr Jézusnak nevében, beszél, sőt vetekedik vala a görög zsidókkal; azok pedig igyekeznek vala őt megölni.
(ApCsel 2:38)
"Péter pedig monda nékik: Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát."
Na össze tudod adni a fentieket? :))
Ha nem tudod összeadni akkor hadd segítsek én neked.
(1Kor 6:11)
"Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr JÉZUSNAK nevében és a mi ISTENÜNK LELKE által."
Ez hány,kettő!?:))
Nekem valhogy nem jón ki a kettő sehogy. :/
1+1+1=2???
SZÁMOLJ!
*érti
Egyébként köszönöm ismét a válaszokat.
Én is azt mondom, mit 48 százalék válaszoló, hogy nem találom egy helyen a 3-at, hanem általában Jézus és az Atya van megemlítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!