Egy Jehova tanú lehet orvos?
"nos aztán terjeszted a helytelen nézetedet"
Nem, nem terjesztem. Teljesen mindegy, hogy melyik orvos jehovás és melyik nem, nem érdekel, egészen addig, amíg nem valamelyik családtagom kerül a kezei közé, na onnantól kezdve nekem se mindegy.
Katy
Figyelmesen olvasd el a #6-os választ.
Egyébként valóban hasznosak a vér nélküli eljárások is.
De, ettől még nem lesz kevésbé jó azaz eljárás ami felhasználja vért az élet mentése érdekében.
És nem kell a szokásos példákkal jönni a kockázatok terén, én is tudok épp ellenkező pozitív példákat is.
Összességében mind a két eljárás hasznos és érdemes fejleszteni.
De tudod mi egy nagy probléma?
Vannak országok /nem tudom Magyarországra ez érvényes-e/ hogy nem elégséges a véradók száma. Néha nagy a hiány egyes vércsoportok esetében.
Nos tegyük fel, hogy történik egy tömeges baleset, és nincs elégséges vér, akkor hagyják talán a pácienst meghalni?
Ezért vannak vérbankok, de éppúgy a vér nélküli eljárás is követelhet olyat ami sajnos épp nem elérhető.
Ezért szükséges a fejlesztés ösztönzése minden irányból.
A magyarországi helyzettel, meg alapvetően a vér helyzettel itt tudsz tájékozódni.
Volt a tv-ben felszólítás, hogy menjenek adakozni, mert veszélyesen elfogyott a vér.
Söt egy embernél elhalasztották a mütétet, mert nem volt megfelelö vér /vércsoporja miatt/... és ha ilyen többször adódik?
Akkor hagyják meghalni? A vér csak egy bizonyos ideig tárolható.
Mit tesznek abban az esetben, ha nincs az a vércsoport? Lehet tömeges baleset... és némely országokban egyre kevesebb a véradó.
Értem én hogy személyedből kifolyólag mindenképp rossznak akarod beállítani a vért, holott leírtam hogy az ezen alapuló eljárás nem lesz kevésbé jó, és nem lesz démoni sem.
Vagyis egyaránt kiállok vér nélküli és az azt alkalmazó eljárás mellett is.
Ahogy leírtam azt is hogy szükséges mindkét területen a fejlesztés.
csak abban az esetben halasztanak el vérhiány miatt műtétet, ha a műtét szempontjából mindegy, hogy néhány héten belül mikor végzik el. a másik lehetőség: létezik ún. irányított véradás, amikor tervezett műtéteknél egy rokon/barát/ismerős/vagy akár idegen is bemegy a véradóba azzal, hogy én xy ilyen műtétjéhez szeretnék vért adni. ebben az esetben a levett vért xy beteg fogja megkapni, ha szüksége van rá. ha elvégezték a műtétet, és már biztos, hogy nem fog kelleni a vér, adják másnak.
szia
sajnos Magyarország nagyon le van maradva ezen a téren.
a jw.org honlapon most jelent meg egy legujabb film erről, érdemes megnézni, hogyan nyilatkoznak a professzorok, sebészek, tekintélyes orvosok erről.
Vér nélkül – Az orvostudomány vállalja a kihívást
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!