Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten létezik, akkor miért...

Ha Isten létezik, akkor miért vannak a világon háborúk?

Figyelt kérdés
2010. febr. 26. 03:04
1 2 3 4 5 6 7
 51/68 anonim ***** válasza:

Mert gonosz is létezik!:(

Ennyi nem kell túlbonyolítani a kérdést!

2010. márc. 5. 12:51
 52/68 anonim válasza:
64%

"- Magányosnak tűnik. Nem lenne kedve egy kicsit beszélgetni? – kérdezte valaki, előlépve a sötétből, az embermagasságú törpecserjék közül. Rudolf már ilyenkor rég kibiztosította volna a gépkarabélyát, de most nem tette. Felismerte a hangot, s a forrása felé nézve, megállapította, hogy Bakócz Péter őrnagy-esperes volt az. Fiatalos tábori lelkész volt az őrnagy, zöld testvédőben, fekete barett sapkában, melyen a kör alakú felvarróban IHS felirat díszelgett, Jézus monogramja, mögötte Árpád-sávos lobogó. A vállvértjén egy címerpajzs volt látható: egy zöld mezőn bárány legelt, mögötte feszület magasodott, az ég helyén ismételten Árpád-sávos lobogó kapott helyet. Rudolf mosolyogva igent mondott neki, majd elindultak a fák felé.

- Atyám, – mondta az alezredes – feltehetek egy furcsa kérdést?

A tábori lelkész elmosolyodott. – Csak akkor, ha én is adhatok rá különös választ.

Rudolf nevetett. – Minden ismerős papot megkérdeztem már, és még mindig nem hagy nyugodni.

- És mi az, ami nem hagy téged nyugodni? – kérdezte, bakancsa alatt halkan reccsent egy ág.

Rudolf vett egy nagy levegőt. – Nem értem ezt a mindenható, és jóságos dolgot.

Bakócz mosolygott: - Olvasod a Szentírást?

- Igyekszem.

- Össze vagy zavarodva, mert a Biblia mindenhatónak és jóságosnak nevezi Istent.

- Pontosan.

- A mindenható, és jóságos egyszerűen csak annyit jelent, hogy Istennek bármi a hatalmában áll, és hogy jók a szándékai.

- Értem a fogalmakat. Csak… mintha itt is ellentmondás lenne.

- Igen, a fájdalom az ellentmondás. Az esztelen háború, a sok halál, szenvedés és pusztulás…

Rudolf tudta, hogy Bakócz Péter tábori lelkész érti őt, így kezdett hozzá. – Pontosan. Szörnyű dolgok történnek a világban, elég csak az égre pillantani. – az égre nézve mindketten ugyanazt látták. Az esztelen csata gonosz, ám mégis szép fényeit. – Az emberi tragédiák mintha azt bizonyítanák, hogy Isten nem lehet egyszerre mindenható, és jóságos. Ha szeret minket, és hatalmában áll változtatni a helyzetünkön, akkor miért nem ment meg minket a fájdalomtól? – s a még mindig a kezében lévő láncra pillantott. Bevillantak annak az eseménynek a képei, amit elborult aggyal, élvezetből tett azzal a románnal. Nem ő volt szerelme gyilkosa, mégis úgy érezte, bosszút kell állnia minden oláhon. Tette nyomán hatalmas vértócsa, levágott ujjak, egy mocskos erővágó, és egy rézhüvely maradt.

Az őrnagy-esperes a homlokát ráncolta. – Ezt kéne tennie?

Rudolf kényelmetlenül érezte magát. Lehet, hogy túl messzire mentem? Ez is egy olyan kérdése a vallásnak, amelyet nem szabad feltennem?

- Hát… ha Isten szeret bennünket, és meg tud védelmezni, akkor igen. De úgy tűnik, hogy vagy mindenható, de nem törődik velünk, vagy jóságos, de nem áll hatalmában segíteni.

- Vannak gyermekeid alezredes? – olvasta le a férfi vállvértjéről a jelzéseket.

- Igen. Most született nem rég a fiam! Ott voltam a születésénél! – mondta büszkén.

- Szereted őt?

- Hát persze.

- Megtennél mindent, ami a hatalmadban áll, hogy megvédelmezd őt a fájdalomtól?

- Természetesen.

- Engednéd őt biciklizni?

- Igen, gondolom. Biztos engedném, de figyelmeztetném, hogy vigyázzon magára.

- Azaz te, mint ennek a gyermeknek az apja, ellátnád őt néhány alapvető jó tanáccsal, aztán hagynád, hogy tanuljon saját hibáiból?

- Nem rohanhatok a nyomában, és nem pátyolgathatom folyton, már csak a hivatásom miatt sem, ha erre gondol.

- De mi van, ha elesik, és felsérti a térdét? – ütötte tovább a forró vasat Bakócz, már látta, hogy kezdi érteni Rudolf a mondandóját.

- Majd megtanul jobban vigyázni.

A tábori lelkész elmosolyodott. – Tehát, bár hatalmadban állna beavatkozni és megvédeni a gyermeket a fájdalomtól, te mégis úgy döntenél, hogy azzal mutatod ki a szeretetedet, ha engeded tanulni a saját hibáiból?

- Persze. A fájdalom hozzátartozik a fejlődéshez. Így tanulunk.

Bakócz bólintott. – Pontosan."

2010. márc. 5. 14:11
 53/68 anonim ***** válasza:
77%
Az utolsó, nagyon jól érthetően kifejtette a kérdés lényegét!
2010. márc. 5. 16:04
 54/68 anonim ***** válasza:

"Nem, de viszont máris nem teljes a Szent-Háromság, ha Jézus próféta volt."

Igy van! Nem teljes, mert nincs is! Isten, csak egy van, Ő az egyedüli, és nem kell neki senki, hogy azzal még tökéletesebb vagy nem tudom, hogy mi legyen... Ő Hatalmas!

Az Istenre nem lehet mondani, hogy egy lény, ha vissza olvasol, akkor, ha jól emlékszem te fogalmaztál igy! A másik dolog, hogy én pont azt mondtam, hogy a próféták mentesek minden hiba alól! Hiszen ők a példák az embereknek, ők az útmutatók a mindennapi életünkhöz. Az ő cselekedetikből kell nekünk tanulni és levonni a következtetéseket!

A Bibliára visszatérve, megkeresem majd neked, hogy miről is beszélek pontosabban! Egyébként beszélsz angolul? Ez már személyeskedés, szóval, ha nem válaszolsz tiszteletben tartom! (csak azért érdekel, mert én úgy emlékszem, hogy a youtube-on van több videó is, ami ezzel kapcsolatos, csak angolul van!)------------------------ Perfekt nem, de azért tudok.

Csak még egy kérdés! Ha Isten annyira Tökéletes, mint ahogy ebben mind a ketten egyetértünk, akkor, Mi ez a Szent-Háromság? Másrészről, igen, mondhatjuk azt is, hogy mi mindannyian Isten gyermekei vagyunk, de Jézus ugyanolyan ember volt, mint mi! Ő is evett, illemhelyiségbe járt stb..., csak kapott Ő is egy képességet az Istentől, mint a többi próféta! Sokan imádkoznak Jézushoz, pedig Ő nem hallja az embereket!

Nos mutatok egy képet:

[link]

A Szentháromságra közvetlen a Biblia nem beszél, de viszont sok helyen utal (főleg az Újszövetségben; János Evangéliuma, Szent Pál levelei) rá.

A filozófia: ugye, a nyelve az általam linkelt ábrának latin, ezért elmondom a jelentéseket: Est (van), Non est (Nincs), Pater (Atya), Filius (Fiú), Spiritus Sanctus (Szentlélek), Deus (Isten). Azt jelzi külön-külön nincsenek [abszolút hatalmuk, perfekciójuk, egyáltalán létük, de az utóbbi megkérdőjelezhető], Istent csak hármasságban lehet tud lenni. Azt, hogy az Egység miként működik, az Jézus tanításából kiderül: a tökéletes erényekben való harmónia. Mi ugyanúgy tökéletesnek kell lennünk, mint Ő, csak így lehetünk Vele a mennyben, és elmondja Jézus, hogy ez hogyan lehetséges, az un. erényekkel, amelyek kreatúrák feletti hatalmuk van, így már következtethetünk arra, hogy így van egységben Isten. Az Egység tökéletessége létezik több vallásban is (mielőtt bármely ősi pogány vallású nekem rontana), csak ott nem mindig az erények képezik a tökéletességet, amely a Trinitas perfecióját alakítja. Ebben a tökéletességben tud omnipotens (mindenható-> hat, het| szinoním alak: tud,vagyis mindent tud), de a teológiai elemzésekből erre jutottam, hogy önmagát képtelen megtagadni, amely persze azért van mert tökéletes, az erényektől (a legfelsőbb szintjén van ez) , amelyekbe az igazság[osság] beletartozik. Az igazságosság pedig az, hogy amely az általa létesített törvényeit (a legalapvetőbbeket) ő sem tagadhatja meg. Ebbe bizony beletartozik, hogy a selejtes lelkűek nem lehet Isten részese. Valójában ez a vita gyökere, hogy miért vannak háborúk, Isten, - ezt feltételezve-, csak a normális életűek és a híveinek segít[het]. Emberi döntéseket Isten (hacsak valamilyen úton tőle segítséget kér a döntésben) nem befolyásolhatja.

Üdv: Téosz

2010. márc. 5. 18:04
 55/68 anonim válasza:
Üdv! A Háboruk nagyon is jot tesznek a lakosságnak! Pl gondolj bele! Ha nem lenének akkor a föld népessége elszaporodna tulságosan!! Bár énis sajnálom zegényeket de ez van! HA nem lenének mégrosszab lenne! Elfogyna az éleelem ivoviz.
2010. márc. 5. 18:48
 56/68 anonim ***** válasza:
gratulálok, háborúzz és szeretkezz, tabi meg gumi minek van
2010. márc. 5. 19:55
 57/68 anonim válasza:
Nem Isten hibája a világháború hanem az embereké!
2010. márc. 7. 15:48
 58/68 anonim ***** válasza:
52%

Azért vannak a világon háborúk, mert Isten nem létezik!

Az emberi gyarlóság, és kapzsiság miatt vannak háborúk, amely tulajdonságot az evolúció ruházott ránk és nem valami bálvány, amit az ősemberek ihlettek, mondván ez az oka mindennek. Szégyen hogy még a 21. században is vannak szekták, amik egy bálvány felsőbbrendűségét hirdetik. Nem mondom jó dolog az ha az emberek kedvesek egymáshoz és békességben tudnak élni, de ezt kell megtanítani bálványok, próféták nélkül!

2010. márc. 8. 13:15
 59/68 anonim ***** válasza:

"Azért vannak a világon háborúk, mert Isten nem létezik!

Az emberi gyarlóság, és kapzsiság miatt vannak háborúk, amely tulajdonságot az evolúció ruházott ránk és nem valami bálvány, amit az ősemberek ihlettek, mondván ez az oka mindennek. Szégyen hogy még a 21. században is vannak szekták, amik egy bálvány felsőbbrendűségét hirdetik. Nem mondom jó dolog az ha az emberek kedvesek egymáshoz és békességben tudnak élni, de ezt kell megtanítani bálványok, próféták nélkül!"

Szerintem, az első mondat nem igaz. Rosszul mondom: akár igaz, akár nem, isten létének vagy nem létének semmi köze a háborúkhoz. A továbbiakban te magad indoklod meg a háborúk okát, szerintem igen helyesen. De azért lesznek akiknek nem fog tetszeni az okfejtésed. A 3-05.07:39 vagyok, olvasd el az enyémet is! Mind a mai napig nem válaszoltak a mély teológiai viták folytatói arra az egyszerű kérdésemre, hogy a teológiai értelemben igencsak körüljárt mindenható hívei miért ölik egymást? Még akkor is,ha ugyanannak a vallásnak a különböző irányzatú tagjai? A síitákra meg a szunnitákra gondoltam. Mi bajuk egymással? Hiszen a zsidókat meg a keresztényeket nagy egyetértéssel ölik! Hát milyen csúnya dolgok történtek most is Irakban a szavazások során...Igaz, nálunk is voltak vallásháborúk, de mikor? Most meg már a XXI-ik században élünk, vagy mi...

2010. márc. 8. 19:28
 60/68 anonim ***** válasza:
Nos, én még mindig ott tartok, hogy a Szent-Háromság nem létezik! Isten önmagában van, és nem úgy lesz tökéletes, hogy Jézus és Szent-Lélek csatlakozik hozzá! ez nevetséges! Nem értem az okfejtésed! Azt látom, hogy tanulmányozod a témát, de olykor úgy látom, hogy nem stabil a mondanivalód, inkább olyan, mintha "egy kicsit innen is, meg egy kicsit onnan is" lenne. Ilyen megérzésem van. Amikor még te magad is azt állitottad, hogy Isten Tökéletes, akkor még nem esett szó a Szent-Háromságról! de, ha úgy van ahogy te mondod, akkor ki az, aki hagyná, hogy a másik fele vagy része szenvedjen? És még mindig ott tartok, hogy Jézus nem volt Isten, evett, ivott és wc-re járt! egy Istennek van erre szüksége?
2010. márc. 12. 13:26
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!