Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten létezik, akkor miért...

Ha Isten létezik, akkor miért vannak a világon háborúk?

Figyelt kérdés
2010. febr. 26. 03:04
1 2 3 4 5 6 7
 31/68 anonim ***** válasza:
Szóval, akkor te pogány vagy! És mondd, ha Isten nem létezik, akkor most én minek (vagy kinek) köszönhetem, hogy eszmecserét folytatunk?
2010. márc. 2. 12:44
 32/68 anonim ***** válasza:

Pogány? A pogányok bálványimádók vagy törzsi vallásúak voltak, rám egyik sem igaz. Miből vontál le ilyen következtetést?

És legfőképpen: miből gondolod, hogy bárkinek is köszönettel tartoznánk az univerzum létéért?

2010. márc. 2. 13:42
 33/68 anonim ***** válasza:

A pogány az számomra, aki nem hiszi Isten létezését! Se nem keresztény, se nem zsidó, se nem muszlim!

Én csak a magam nevében irtam a köszönést és nem a kettőnk nevében! De, akkor ezek szerint te úgy gondolod, hogy csak úgy lett minden és évmilliárdokon keresztül alakult meg minden, ami most van! Igazából erre lettem volna kiváncsi! Természetesen tiszteletben tartom a te véleményedet is, mert én szerencsére vagy Hála Istennek azok az emberek közé tartozom, akik elfogadják a te látásmódodat, de egyet nem értenek veled!

2010. márc. 2. 14:05
 34/68 anonim ***** válasza:
39%

Üdv!

"Látom téged is érdekel ez az egész dolog, csak sajnos a baj, az, hogy amit mondasz az rossz! Főleg az utolsó szakasz!"

Ez csak egy nézőpont, amely lehet hibás is (errare humanumst), amely megpróbálja Istent teologikusan megközelíteni. Lehet Istent ebből, Augustinus, Aquin. Szt. Tamás nézeteinek segítségével Istent értelmezni. Olyat, hogy teljesen igazam van, nem állítottam.

Nah, akkor ott kezdeném, hogy Isten azért teremtette az embereket, hogy szolgálják őt! Hogy imádkozzanak hozzá, hogy a parancsait, szabályait betartsák!

Ez mi cáfolta?

Nos, a "próba" szónál lehet tényleg nem túl jól fejeztem ki magam! Nem Istennek van szüksége próbára (?), hanem ezt mi foghatjuk fel annak, mi emberek!

Miilyen Isten adta következtetésből jutottál ide?

Én hidd el, tisztában vagyok azzal, hogy Neki nincs szüksége erre! Ez csakis az emberiség {én is ezt mondtam} nagy próbája (és mindenki nevezheti annak, aminek akarja én igy hivom), hogy képesek vagyunk-e megtenni kérdések nélkül mindent, amit Isten kér? hogy képesek vagyunk-e mindenben hinni, amit Ő mond és teremtett? Képesek vagyunk-e nem megkérdőjelezni az Ő létezését? stb...

Igen, de én Isten személyéről beszéltem (egy kicsit elvittem az szót igaz, de most az omnipotencia elemzése volt a fő cél)

Másik nagyon-nagyon fontos dolog és talán a legfontosabb! ISTENNEK NINCS FIA!

Az egyik legnagyobb bűn Isten szemében, ha az emberek társitást végeznek! Azaz, Isten mellé állitanak más bálványt, szobrokat, személyeket, akikhez majd intézik a fohászaikat! Isten Abszolút, Teljes és Önmagában Létező.

Ez már cáflat. De én a Szent-háromság tant folytattam. Önmagában létező? Igen, lehetséges, de viszont, akkor csak egy felsőbb, intelligensebb lényre kell gondolnunk, nem feltétlen kell neki szeretni, kihasználhatja az erejét szenvedésünkre stb. De Isten nem ilyen.

Ezért bármit Isten helyére, illetve mellé állítani, annyit jelent, mint a társítás bűnébe beleesni. Neki nincs szüksége senkire, hogy akár csak segitsen is neki vagy bármi egyéb! Az istennek való feltétlen alávetettségből következik, hogy csak Istent szabad imádni, aki egyedülvaló, és társai nincsenek. Nincs (meghatározható) lakhelye, láthatatlan és öröktől fogva létezik, se alakja, se színe, se részei nincsenek. Élet és tudás teljének a birtokában van, mindenható és mindent látó. Semmi sem történik az akarata nélkül, és hogy a bűn és a rosszaság mégis hogyan lehetséges, azt az ember fel sem foghatja {látod, ezt be lehet vetni egy ateistánál, de viszont egy nézőpontnál nem igen. Én sem tagadom misztérikus (szebben: misztikus; a titokzatosság) hitet, de csak szupraracionális esetekben. A jó-rosz kategóriát misztériummal nem lehet deszignálni, ugyanis én konkrét faktort állítok (a miértre), te pedig azt misztériummal tagadod? ("nincs miért!"}. Isten mindenható, mindenhatósága létével egy. Isten teremtett és teremt minden cselekedetet, tudást és minden érzést. {Isten teremtőképességével egyet értek, de viszont azzal nem, hogy önmagát képes lenne megtagadni} „Nem az evés csillapítja az éhséget, hanem Isten”.

„Ő Isten, az egyedüli, Isten, a Kitartó! Nem nemzett és nem nemzetett, És nem fogható hozzá senki sem.” Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a társitás a legkomolyabb bűn Isten számára! A papok, pogányok, keresztények kinevezték Jézust a fiának, de SEHOl nem olvashattál olyat, hogy Jézus Ezt saját maga mondta volna, hogy "Én vagyok Isten fia"! Képtelenség, nem létezik ilyen! {JT?} Ő soha nem állitotta ezt magáról! Szóval, Isten nem küldd senkit, hogy mentse meg a világot, amit te emlitettél és még szenvedjen is az emberiség helyett Jézus! Majd eljön az Itélet Napja és akkor vége lesz itt mindennek, az emberek és állatok mind leborulnak a földre és megszünik minden életi dolog! És ez a nap, akkor jön el, amikor Isten azt akarja! Ő teremtett mindent, igy Ő pusztithat vagy rombolhat le mindent! Ő az, aki életet adott nekünk, de csak Ő az, aki el is tudja venni! És, hogy Jézus feltámasztotta a halottakat, az nem az Ő "Istenivérének"{ jujj, félreértetted} köszönhető! Isten, minden korban küldött az emberiségnek egy prófétát, hogy Isten nevében szóljanak a néphez! És Jézus volt közülük az egyik! a próféták mentesek voltak minden testi és szellemi hibától és különleges képességekkel rendelkeztek, amelyeket Istentől kaptak, Isten akarata végett!

Nos ez már több vallást is támad, nem tudom pontosan, hogy mely felekezethez tartozol (ha személyeskedésnek véled, akkor nem kell válaszolnod).

Továbbá, a Biblia hamisitvány! Isten leküldte az emberiségnek a Bibliát, hogy azt kövessék, hogy az szolgáljon útmutatóul nekünk! de sajnos, hamisitották, ez volt a kersztények szent könyve! Aztán, elküldte a Tórát, amely a zsidók szent könyve, de ebbe is belenyúltak az emberek, átalakitották, hozzátettek és elvettek belőle! Igy elküldte az utolsó könyvet a Koránt, amely az utolsó vallás az emberiségnek, de ezt már soha senki nem fogja tudni meghamisitani, ezért kellene követnünk az iszlámot! {ez utalás a vallásodra?}Mert ez az a vallás, amely tényleges Isten könyve és ember keze nincs benne! {Ki írta?} Ha nem hiszed, járj utána még mielőtt, rám förmednél! Csak menj el egy-két könyvtárba kölcsönözd ki a Bibliát és magad is látni fogod, amiről beszélek! {Én mivel részben erősen kötődök protestáns eszmékhez is (!), tudom, hogy Jézus létezett} Ha összehasonlitod őket, akkor láthatod (most csak egy példát mondok), hogy mondjuk a 156. oldalon, nem ugyanaz szerepel, mint a másik könyvben, ami mondjuk más évben lett kiadva, ott lehet egészen más fog szerepelni, mint az első könyvben, amit nézel, továbbá tartalmilag sem egyezik meg!{ köszönöm utánna járok}

Hogy reagálja arra, hogy nem egy ember élete múlik egy adott helyzettől! én nem is ezt állitottam, csak arra akartam kilyukadni, hogy nincs jogunk kérdőre vonni Istent, hogy miért vannak háborúk és miért vesz el egy ember életet stb..., és még azt akartam ebből kihozni, hogy ez egy körülmény, hogy hogyan tudunk megbirkózni az adott problémákkal!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Summa: Én is azt hiszem, hogy Isten az ember próbára hívja az Embert, mert a tiszta élet az egyetlen feltétel Isten mennyországra. Isten szeret, és ettől lesz tökéletes. De a tökéletesség az erények harmóniája, amelybe az igazságosság is bele tartozik. Isten szeret mindig mindenkit, még a gonoszt is. A pokolból kivenni azért nem tudja, mert a tökéletesség neki megszabja azt, hogy az igazságosság "megvétózza" a lelki tökéletesség (vagyis mit raktunk le az asztalra? Kiálltuk-e az élet próbáit?; eldönti az igazságosság, hogy a lelkünk selejtesek-e, vagy még tudunk-e tisztulni a tökéletességhez) Isten szeretetét, a háborútól kimenteni csak híveinek tud segíteni, mert ez egy emberi döntés. (a katonákat, meg a háborúba bemenni kötelező embereket nagyon sajnálom, mert ott kötelező ölni). Isten léte nem egyszerű fönök, akinek hatalma van, és csak ezt teremt meg azt teremt; Jézus is a hittel gyógyított, akinek nem volt akarata megtérni, azt nem gyógyult meg. Jézus, ha olyan hatalma lett volna, szeretetet miatt, az ellenséges embereket is meggyógyította volna. Nagyon szépen (komolyan) köszönöm érvelésedet, mert az ember vitája csak akkor lesz tisztázott és tökéletes, ha van egy ellenfele is.

Üdv: Téosz

2010. márc. 2. 15:42
 35/68 anonim ***** válasza:
0%

"Olyat, hogy teljesen igazam van, nem állítottam."

Én arra reagálok, amit te leirsz és ez kölcsönös! De, ha nem vagy biztos a dolgokban, akkor ez azt jelenti, hogy még mindig keresed az utad?

Felejtsük el a "próba" szót, mert ahogyan én azt értelmezem ide sajnos nem tudom leirni úgy, hogy ne lehessen belekötni! Senki nem mondta és semmilyen következtetésből nem jutottam ide, hogy ez egy próba, én saját magam fogom fel az én életemet annak! hogy képes vagyok-e mindenre, amit Isten kér tőlem! de, akkor bocsánat, hogy többesszámot használtam, hibáztam! csak magamra értem akkor, és ebben igazad van, nem beszélhetek más nevében!

"Igen, de én Isten személyéről beszéltem (egy kicsit elvittem az szót igaz, de most az omnipotencia elemzése volt a fő cél)" Nos, számomra megkérdőjelezhetetlen, hogy Ő ne rendelkezzen korlátlan hatalommal! Sőt, vannak olyan nevei, tulajdonságai, amiket mi emberek nem is tudunk az agyunkkal értelmezni, felfogni nem vagyunk képesek! pl.: Isten az Igazságos! Megkérdőjelezni ezt sem lehet! pl.: Az igazságosság számára sokkal nagyobb tudással, tökéletességgel rendelkik, mint nekünk. Ha egy biró döntést hoz egy ügyben, akkor az számomra lehet jó, de mondjuk a te számodra lehet rossz, igy az igazságosság fogalma mást fog jelenteni mind a kettőnknek! Mivel, Isten Tökéletes, igy az Ő igazsága a lehető legjobb minden ember számára!

"Ez már cáflat. De én a Szent-háromság tant folytattam. Önmagában létező? Igen, lehetséges, de viszont, akkor csak egy felsőbb, intelligensebb lényre kell gondolnunk, nem feltétlen kell neki szeretni, kihasználhatja az erejét szenvedésünkre stb. De Isten nem ilyen." Ne haragudj, lehet naiv vagyok, de nem igazán értem, hogy ezzel mit akarsz mondani! Hogy Ő felettünk áll és az intelligenciája is sokkal-sokkal nagyobb, mint a miénk, ez egyértelmű, ez nem vita tárgya! Mint már pár hozzászólásommal ezelőtt emlitettem, Ő nem azért teremtette az embert, hogy szórakozzon, hanem azért, hogy szolgálják őt! Mivel, Isten Igazságos, igy feleslegesen nem teremt semmit sem, szóval ezzel most megcáfolnám azt, amit az előbb irtál, hogy "nem feltétlen kell neki szeretni, kihasználhatja az erejét szenvedésünkre".

{Isten teremtőképességével egyet értek, de viszont azzal nem, hogy önmagát képes lenne megtagadni} Én valahol ilyet állitottam?

"Nos ez már több vallást is támad" Nem tudom mire gondolsz, mivel is támadom bármelyik vallást!? hogy a próféták nem rendelkeztek hibákkal?

Nem tartozom egy felekezethez sem! Elvileg katolikus vagyok, de gyakorlatilag egyáltalán nem! Nem vagyok muszlim, de a jövőben, ha a tudásom még biztosabb és nagyobb lesz (mert még most elég kicsi és csak felszinesen tudok dolgokat), akkor felveszem az iszlámot!

"tudom, hogy Jézus létezett" Ezzel mi a baj? én is tudom, hogy létezett.

Nos, azok akik a Pokolba fognak kerülni vétküktől függően elképzelhető, hogy kijöhetnek onnan, de csak akkor, ha bár megbűnthődték ott tettüket! Természetesen azok, akik pogányok, tagadják Isten létezését, vagy társitottak hozzá valakit vagy valamit, ők soha nem kerülhetnek ki onnan!

Egyetértek veled, kedvelem én is a normális hangvételű vitát, illetve eszmecserét!

Ui.: A Bibliák összehasonlitásánál, több könyvet vegyél kézbe és más kiadótól legyenek más évszámokkal!

2010. márc. 2. 16:47
 36/68 anonim ***** válasza:
Mert szórakoztatja. Biztos unatkozott a nagy öröklétbe és megteremtette a világot, hogy legyen egy jó kis valóság showja.
2010. márc. 3. 15:51
 37/68 anonim ***** válasza:
09:58 érvelése úgy látom hibátlan. Akinek bizsereg az ujja, csak pontozzon, de jobb szeretném látni az ellenérveket, nem azért írok be, mert ne lennék kíváncsi arra, hogy hol téved, ha mégis téved.
2010. márc. 3. 21:59
 38/68 anonim ***** válasza:
Bocs, 09:58, aki az első oldalon van :D
2010. márc. 3. 22:02
 39/68 anonim ***** válasza:
Bocs a tripláért, még valami: mindenki azt akarja hinni, hogy a hit komoly dolog, Isten pedig komoly valaki. Eretnekség a mai napig marhulva és röhögve olvasni Jézus szavait, pedig akad, ahol hatalmas és lehengerlő paradoxonok és egyéb képtelenségek kerülnek elő, ha hajlandó valaki teljes önmagát odarakni a megértésnek. Nincs humor híján a fickó, annyi szent... És merje valaki azt mondani, hogy nem spontán, merő játékosságból teremt. Igen, mint egy gyerek, akit te pont lenézel.
2010. márc. 3. 22:08
 40/68 anonim ***** válasza:
Isten szabad akaratot adott. Ez mekkora duma. Isten megbocsat, ha banod buneidet. A gyonas feloldoz, es egyebek. Valamint Adam es Eva. Gyermekeik gyermekei genetikai keszleterol beszelhetnenk. Hol marad az evolucio es a fajelmelt?
2010. márc. 4. 11:37
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!