Ha Isten létezik, akkor miért vannak a világon háborúk?
:)
"Próba" - ez a fogalom szintén abszolúte értelmezhetetlen egy MINDENTUDÓ Istennél. Nincs rá semmi oka, hogy bárkit próbára tegyen, mert PONTOSAN TUDJA, ki mit cselekedne milyen helyzetben. Épp ez a lényeg.
Nem is azt kell(ene) befolyásolnia, hogy te mit fogsz tenni, hanem a saját megnyilvánulásait, reakcióit változtathatja, a környezeti tényezőket adaptálhatja, stb. a kívánt eredmény elérése érdekében - pontosan ugyanúgy, ahogy azt a szülők is teszik a gyerekeikkel. Ők sem befolyásolhatják közvetlenül a gyerek döntéseit, de a rendelkezésükre álló eszköztárat felhasználhatják és fel is használják arra, hogy a jó irányba tereljék, maximalizálva így annak az esélyét, hogy a gyerek minden esetben jól döntsön magától.
Egy mindentudó Isten pedig ennek az abszolútuma, aki ezt tökéletesen és hibátlanul intézhetné - ha létezne.
Ördög... hadd súgom meg: a Sátán alakját a zsidó hitvilág egész addig nem ismerte, amíg nem találkoztak a kaldeusokkal, tőlük vették át. A Biblia legelején, a vonatkozó passzusokban is csak kígyóról olvashatsz, mint _állatról_. Minden egyebet, hogy ördögi megszállás, vagy kígyó alakot öltött démon, stb. csak későbbi magyarázás és hozzáköltés a már kibővült hitvilág fényében. Az eredeti mítoszban azonban semmiféle Sátán nem volt.
Meg aztán, mindentudó Istennél szintén nem létezhetne rossz sem, a fent vázolt okok miatt.
Az pedig egyszerűen a vicc kategóriája, hogy egyetlen élet alapján dőljön el egy lélek sorsa egy egész örökkévalóságra. Ez kb. olyan, mintha neked az egész itteni, földi életed egyetlen egy bizonyos élethelyzetben hozott döntésedtől függene: ha mondjuk átadod a helyed a buszon egy öregasszonynak, akkor egész életedben boldog leszel, egészséges, gazdag és vidám, szerető családdal körülvéve, ha meg nem (mert mondjuk hatalmas és súlyos pakkjaid vannak, amiket cipelsz), akkor egész életedre hajléktalan leszel... Kb. ugyanez a kategória és ugyanennyire igazságos is.
Egy mindentudó és végtelen szeretetű Istent én semmiképp se tudnék ilyen igazságtalannak elképzelni.
11.50 vagyok újra (11.39-nek írom):
Ezt, hogy a próba nem Istené, hanem az emberiségé, ezt kifejtenéd bővebben?
"A jó szülő épp attól lesz jó szülő, hogy minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a gyerekét jóra nevelje és jó útra terelje. A mindentudás, vagyis annak a lehetősége, hogy pontosan tudjuk előre, mire hogy fog reagálni a gyerek, az alfája és omegája ennek az eszköztárnak, mivel így minden hibát elkerülhetünk és tökéletes szülők lehetünk, aki nem hibázik és 100%-os biztonsággal nevel értelmes, józan gyereket, aki semmi körülmények között nem tévelyedik el."
Én szeretnék jó szülő lenni. De ha nem tudom a fiamnak megmagyarázni, ne nyúljon a sütőhöz, mert megégeti a kezét, akkor egyszer, mikor nem annyira forró, hogy jóvátehetetlen kárt okozzon, hagyom, hogy megfogja. Tudom, hogy fájni fog neki, tudom, hogy sírni fog, de megtanulja, nem hülyeségből beszélek, amit mondok, annak valós tartalma van, és féltésből teszem, ha valamitől eltiltom. Legközelebb hátha hisz nekem. Ha akkor sem, kezdjük elölről. Na valahogy így megy ez Isten és az emberiség között is. De az ember valami hihetetlenül megátalkodott egy vásott rossz kölyök!
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!