Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek létezik-e bűn?

Szerintetek létezik-e bűn?

Figyelt kérdés
Erich Frommnak, a kiváló világhírű pszichoanalitikusnak ( [link] ) az egyik könyvében olvasható: "Az ember se nem jó, az ember se nem rossz, hanem adva van benne a lehetőség a fejlődésre. De az a fejlődés el is maradhat." Én teljesen egyet értek Frommal, és éppen ezért úgy gondolom, hogy ilyen hogy bűn sem létezik. A bűn fogalma egy kitalált babla, ami egyrészt arra jó, hogy az egyház bűntudatot keltve az emberekben hatalmat tudjon gyakorolni felettük; másrészt ez egyénnek egy ócska, olcsó és gyáva megoldása a másik ember iránt, ami által felmentik magukat a gondolkodás fáradalma alól (hogy megértsék a másik viselkedésének az okait) és a másik iránti felelősség alól. Mennyivel könnyebb ugye másik ember viselkedését misztifikálni, a másik embert démonizálni, és azzal áltatni magunkat, hogy vele szemben bizony mi a mennybe fogunk jutni, az a gazember vagy imádkozok érte szerencsétlen meg a pokolba. Szerintem viszont sokkal emberibbek vagyunk mint gondolnánk. Ha mindenki ugyanolyan értelmes volna, ha mindenkinek ugyanazok volnának a génjei (bár közhiedelemmel ellentétben a géneknek igen-igen minimális köze van az ember viselkedéséhez, mindössze az alapot teremtik meg), ha mindenkinek ugyanakkora tudása lenne, ha mindenkit egyformán neveltek volna, ha mindenkit ugyanazok a tapasztalatok értek volna, akkor mindenki abszolút egyformán viselkedne! Azaz minden ember viselkedésének abszolút racionális gondolkodással felfogható okai vannak. Szó sincs róla, hogy bárki is megátalkodottan az ördöggel cimborálna. Igaz természetesen, hogy az emberek követnek el ronda dolgokat, de a legnagyobb gazemberség sem bűn, hanem mentálisan beteg viselkedés. Ennek fényében a harag is jogtalan, hiszen ki az az elme háborodott, aki haragudni akar egy influenzásra vagy egy leprásra? És abban a helyzetben én is pontosan úgy viselkednék, mint ő, akkor meg milyen alapon hordom oly magasan vele szemben az orromat? A harag nem ás valóban, mint a saját bénaságunk olcsó leplezése. A beteg embernek gyógyulásra van szüksége, és az is tény, hogy az ilyen területen nem igen van sajnos hatékony orvos. Az emberiség szellemileg sajnos még mindig az őskorban él. Bűn az nincs, de termésesen ez nem azt jelenti, hogy akkor ölelgessünk egy leprást, hogy aztán magunk is a betegség áldozatává váljunk. Az egyház a évszázadok folyamán nem csak természettudomány, hanem az emberismeret tudományának a fejlődését komolyan hátráltatta.

2014. nov. 21. 23:54
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/77 anonim ***** válasza:

Te miért nem tudod megérteni a keresztény hívőket?

Ilyenek vagyunk. Bűntelenek :D

2014. nov. 25. 14:18
 52/77 anonim ***** válasza:

Lucifer pedig nem isten, ezt tanuld meg szépen.

https://www.youtube.com/watch?v=5Dliqslcdto

2014. nov. 25. 14:23
 53/77 Ozmium42 ***** válasza:
100%
A kérdező nem nyitott a vitára, csak kinyilatkoztatni akar, mert olvasott egy könyvet, és most azt hiszi, megváltja a világot. Meg nyilván utálja vallást, ami viszont a magánügye, nem tudom, miért minket traktál vele.
2014. nov. 25. 15:58
 54/77 fairi1 ***** válasza:
100%

"Én teljesen egyet értek Frommal, és éppen ezért úgy gondolom, hogy ilyen hogy bűn sem létezik. A bűn fogalma egy kitalált babla, ami egyrészt arra jó, hogy az egyház bűntudatot keltve az emberekben hatalmat tudjon gyakorolni felettük; "

maga a bűn igenis létező fogalom, azért kell hogy a társadalmunk működjön.

Bűn egy olyan címke amivel kiválaszthatjuk a társadalmunkra káros egyéneket,azonosíthatjuk és ezután megfelelően kezelhetjük őket. Ez kb. ösztönösen megy,embernek alapvetően van beépített erkölcsi érzéke. Normális esetben tudja gyilkosság rossz vagyis bűn. ha megteszi bűntudat mardossa. Abnormális esetben pl gyilkosságban lelheti élvezetet,ilyen egyének likvidálása a társadalom érdeke.

Amiről te beszélsz az más, különböző intézmények sokszor önös érdekből misztifikálták a bűn fogalmát, és különféle nekik nem tetsző cselekvésre aggatták- Pl diktatúra bűn ha saját véleményed van és elmondod. kereszténységben van az eredendő bűn.

Egy adott ember vagy hatalmi csoport sokszor társadalom érdekével szemben is alkalmazza bűn fogalmát vagy anakronisztikussága miatt nem alkalmazkodik a társadalom fejlődéséhez.

"l. Bűn az nincs, de termésesen ez nem azt jelenti, hogy akkor ölelgessünk egy leprást"

Van-e vagy nincs lényegtelen,de meg kell nevezni a cselekedetet, egy határozott és hangsúlyos szóval. Ebből a szempontból a magyar nyelv nagyon is hangsúlyos.

Ám el kell fogadni maga a bűn kategóriái nem abszolútok. Háború van az ellenség megölése erény, ha békébe teszed ugyanezt akkor bűn. Ám ettől még a gyilkosság rossz!Ám a háborúban a gyilkosság egy szükséges("jó") rossz, míg békeidőben egy bűnös rossz.

"Az egyház a évszázadok folyamán nem csak természettudomány, hanem az emberismeret tudományának a fejlődését komolyan hátráltatta"

mondjuk így hogy saját maga érdekében formálta. Minden egyház ezt csinálta.

Ám maga a bűn mint fogalom társadalomban mélyen beleivódott, ha van egy csoport ember akkor kialakul mi a jó és mi a rossz, és lesz a bűn is.

Mivel minden ember képes a bűntudatra, így genetikailag meg van bennünk a bűn fogalma. Társadalom, vallás, diktátor mondja meg nekünk mi bűn és mi nem. Ám alapvetően pl gyilkosság elkövetése nem normális emberi cselekedet,de megfelelő kondicionálással bárkiből lehet ezt csinálni (innentől ezt érzi jónak,ám még a profi gyilkosokat is mardoshatja a bűntudat!!!).

vagyis sztem maga a bűn létező fogalom bennünk, ám mi A BŰN és mi nem, az már emberi absztrakció.

2014. nov. 25. 21:56
 55/77 A kérdező kommentje:
A buddhizmus sem ismeri a bűn fogalmát, nincs is olyan sötét, mint a kereszténység és az iszlám.
2014. nov. 25. 23:46
 56/77 fairi1 ***** válasza:

Nono, buddhizmus nem ismeri a bűnt mint vallási fogalmat.

Ám a bűn és bűnhődés nagyon is létező fogalom náluk!!!

Náluk a bűn fogalma helyett a karma van. ha bűnt követsz el akkor következő életedben szívni fogsz. és ha Nirvánába akarsz jutni akkor az összes "tartozástól" meg kell szabadulnod.

Mivel a reinkarnációban hisznek, így számukra nem fontos a bűn mint vallási fogalom.

2014. nov. 26. 00:24
 57/77 A kérdező kommentje:

Miért, talán a beteg ember az nem szenved, anélkül, hogy bűnös volna?

Az influenzás talán élvezi, hogy köhög, tüsszög, taknyos, lázas?

2014. nov. 26. 07:25
 58/77 Salx Narval ***** válasza:
Most úgy komolyan, hány embert sikerült idáig meggyőznöd kedves kérdező?:D
2014. nov. 26. 09:55
 59/77 A kérdező kommentje:

Én nem szenvedek Jézus Krisztus szindrómában, hogy bárkit is erőszakkal "jóvá" akarjak szidni, meg olyan hallatlan demagóg butaságról papoljak, hogy létezik bűn.

A magukat a másokat bűnnel vádolók rózsaszín ködijében kábítók meg a szervei megbetegedésetekkel küzdelmek képest duplán bűnös (akarom mondani problémás, beteg emberek), mert ugye legyen rákos vagy influenzázás valaki, nem igen van olyan köztük, akik ne gyógyulni akarna, hanem még dacosan büszke is lenne a betegségére.

Ha pedig sokan vannak betegek, az még nem bizonyíték arra, hogy akkor egészségesek!

És ha nem lenne ennyi és megtévesztett ember a mai beteg társadalomban, akkor jóval többen adnának igazat nekem, de az egyház is már rég bezárt volna, az érdeklődés elmaradása miatt!

De nem könnyű a bűn téveszméjéből való kigyógyulás, mert egy 2 órási félelem is áll mögötte:

- ha belátom hogy nincs bűn, akkor kénytelen leszek szembe nézni önmagammal, és egyből ki hull a hónom alól az a hazugságokból összetákolt mankó, és egyből a földre rogyok, mert ugye képtelen vagyok a saját önálló és racionális gondolkodásomra támaszkodva megállni a saját lábamon

- a mentális betegek megértéséhez és gyógyításuk mikéntjéhez sincs halvány lila gőzöm, ezért attól is rettegek, hogy akkor most hogyan fogom megvédeni magamat a betegviselkedésű emberek kellemetlen tevékenységeitől, ha nem titulálom őket erőszakszervezetet és /vagy pokol érdemló bűnösnek

- ha nincs bűn, hogyan használhatná ezt akkor fel az egyház hatalmi eszközként? Sehogy.

- a gyereknevelésben elkövetett "bűneim" kapcsán se temethetném el az lelkiismeretemet, hogy minősíthetetlenül neveltem, majd amikor nyilván valóvá vállt mind ez, akkor sem néztem szembe önmagammal, hanem a gyerekre fogtam mindent és felelőtlen tébolyultként kidobtam az utcára!

Úgy hogy valljátok be csak bűnpártiak, hogy ez az igazság!!!

"A zűrzavar és a csalás hatalmas óceánjában az igazság egy-egy szalmaszálának felismerése nagy figyelmet, odaadást és elszántságot igényel. De ha nem vagyunk készek rá, hogy ezeket a fárasztó gondolkodási műveleteket állandóan gyakoroljuk, nem leszünk eredményesek az előttünk álló komolyabb problémák megoldásában sem, balek országgá válhatunk egy balek világban, ahol az első utunkba eső sarlatán zsákmányul ejt."

(Carl Sagan)

2014. nov. 26. 10:42
 60/77 anonim ***** válasza:
Én nem mondom bűnösnek őket, amúgy sem ítélkezhetnek a keresztények (csak Isten), viszont, ha valami rosszat követ el ellenem az illető az megtorlást követel, mert így kisebb eséllyel fordul elő újra.
2014. nov. 26. 18:23
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!