Létezik az, hogy valaki egy vallás által traumatizállódhat, későbbi életében összezavarodhat?
Milyen hatását?
Létezik mindenféle gyenge ember...
A sebeket meg nehéz kitörölni.
Attól függ, hogy miről van szó.
Olyan hatását például, hogy sok dolog tiltva van.
Attól függ mit nevezünk vagy minősítünk szektának/szektáknak.
A puritánsággal önmagában semmi baj nincs. Én elég puritánul élek másokhoz képest, de ez is viszonyítás kérdése. Ha pedig így élek, akkor nyilván egy bizonyos határig ezt tartom jónak -tehát nem fogom az ellenkezőjét mondani. :)
A mai világ a külsőségekről szól. Mindenki csillogni-villogni akar valamivel -mögötte meg semmi tartalom. A világot -film forgatásos- Hollywoodi díszlethez szoktam hasonlítani. -Tudod, mikor felépítenek 1 város utca részletét, hátulról gerendákkal megtámasztott falakkal, stb. Élni, lakni nem lehet a házakban, mert nincsenek is házak, de a filmben úgy látszik mintha lennének. Na ilyen ma a világ. Mindenki a lehetőségeihez képest csillogni akar, de háttér az nincs. Sem anyagiakban, sem tudásban, sem erkölcsiségben. Szval ez egy hazug, talmi világ. Az emberek ezért a látszatért, feláldozzák a jövőjüket (eladósodnak) és feleslegesen rabolják, fogyasztják a föld erőforrásait. Veszélyeztetjük a gyermekeink, unokáink jövőjét is. Sőt embertársaink rovására élünk. Ebben élen jár a nyugati, fejlettnek mondott világ, amiben mi is élünk. Ennek csak bukás lehet a vége, és mi fogunk relatíve a legnagyobbat zuhanni. Tehát azt ajánlom magunknak, hogy szerényebben !
Nem tudom mit értesz a túlzott - alatt. Ha túlzottnak találod akkor ne legyél annyira visszafogott. Ha megengedheted, akkor ne legyél túlzottan puritán. Te tudod, hogy mire van szükséged anyagiakban, és életvitelben. A lehetőségekhez képest érezd jól magad. Ha a magad ura vagy, ezt te döntöd el. Amire szüksége van a testnek és a léleknek azt meg kell neki adni, mert különben boldogtalan leszel, esetleg beteg is.
Azért viszont ne vedd magad körbe felesleges kacatokkal, és ne "púderezd" magad, mert mások is ezt teszik. Inkább törekedj az értékálló dolgokra minden téren.
Kedves Utolsó válaszoló!
Teljességgel egyetértek Veled abban, hogy a mai világ a külsőségekről szól és ennek nem hogy nem kötelező megfelelni hanem ez elől kell menekülni. Mi nem válhatunk csorda néppé mint Ady Endre írta egyik versében azaz vakon követni a többieket akik lehúznak a mocsárba. Viszont azzal mélységesen nem értek egyet, hogy valaki vallási okokra hivatkozva tiltsa azt, hogy szakállt vagy hosszú hajat viseljen a másik ember (ez utóbbit a Jehova Tanúi és Hit Gyülekezet tiltják). Az hogy ne hallgassunk rockzenét mivel az egyház szerint a szexualitásra és droghasználatra presszionál. Engem biztosan nem mivel soha életemben nem ittam egy korty alkoholt nem, a dohányzást elvből után tekintve hogy apukám él vele, a kábítószerek használata is teljes mértékben kizárva. Megértem az egyház álláspontját mégsem tudom elfogadni mivel ugyanúgy lázad a jazz, blues zene ellen vagy a könyvek olvasása ellen sőt színházba sem szabad járni tekintettel arra körülményre, hogy nyakunkon a világvége. Ilyen alapon mit szabad csinálni?
Pszichogenetikai szemüvegen keresztül például ha valakit gyerekkorában megvertek mert az egyház tanításaival szembement akkor az adott cselekedetre érkezett immunválasz az, hogy a későbbiekben a traumagyök miatt képtelen lesz másoktól az effajta cselekedeteket elfogadni.
Számomra is nagyon fontos a kiszakadás abból a közegből amelyben élük. A média, a körülöttünk élő emberek mindegyike beindít egy szocializációs folyamatot amelynek súlyos hatásai lehetnek az egyén személyiségfejlődésére nézve. Nem szabad mindent kritika nélkül kezelni. Vizsgálódni kell. Sőt. Muszáj. Soha nem törődtem a divatáramlatokkal és a trenddel. Jártam a magam útját. Kitaszítanak? Ne bánd. Lehet te sokkal értékesebb vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!