Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Istennek van szabad akarata?

Istennek van szabad akarata?

Figyelt kérdés
2014. nov. 12. 01:27
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 A kérdező kommentje:
Az az ember te lennél vagy van benne annyi különbség, hogy más az akaratereje? Ha van benne annyi különbség, hogy más az akaratereje, akkor mikor kapta meg ezt a másmilyen akaraterőt? Igen, úgy gondolom, csak ennyik vagyunk és nem többek. Persze szerintem elég sokan gondolják így.
2014. nov. 12. 23:31
 42/64 anonim ***** válasza:
De keverjük bele, ugyanis ha egyikük se dönt úgy mindkettőjük vmi súlyos betegségben fog meghalni, amit egyértelműen a cigi okozna náluk és mindkettőjük nagy valószínűséggel jóval korábban, mint ameddig élhettek volna. Nyilván vannak olyan esetek, és ezzel lásd magam ellen beszélek, akik egész életükben szívták azt a sz@rt és kutya bajuk se volt tőle soha, sőt, de károkat, és nem is kevés károkat bennük is okozott. Ergo pont, hogy a cigi egy olyan téma ami igen csak befolyásolja az ember akaratát még tudományosan is. Szóval ezért is legyen csak bele keverve. :D
2014. nov. 12. 23:35
 43/64 anonim ***** válasza:
41re: jó hát én is mondhatnám, hogy Istenben is eléggé sokan hisznek..., és a szabad akaratot is igen sokan elfogadják még olyanok is, akik Istenben még csak nem is hisznek. :D
2014. nov. 12. 23:36
 44/64 A kérdező kommentje:
Akkor keverjük bele, akkor sem változtat a lényegen. A két ember más, így másként reagál a környezetre, így előfordulhat, hogy az egyik leszokik, a másik nem. Igen, vannak sokan, aki Istenben hisznek, vannak akik nem hisznek benne, ezen nincsen semmi meglepő dolog.
2014. nov. 12. 23:43
 45/64 anonim ***** válasza:
Vegyünk más példát: ha az én kis agyacskámba pl. depresszió és ilyen olyan mentális betegségek miatt folyamatosan az zajlik, hogy minek élni, de közben én szabad akaratomból azt mondom rá, hogy mert akarok élni és kész, akkor is mi van? Mint tudjuk a mentális betegségek is erőteljesen megváltoztatják az agyi molekulákat. Ugye tudod? :D Ha nincs rajtuk szabad akaratom, akkor ha nem is gyógyítanak ki belőle, számíthatok rá, hogy öngyi leszek? Ugye ezt te se gondolod komolyan. Jó tudom kemény példa. De még hány példát soroljak számodra fel ami a szabad akarat mellett szól? Ott van millió egy ember akik szabad akaratukból győztek súlyos betegségeket le, azok is elég erősen uralják az ember agyát le, vagy az ember molekuláit le. Nem mondhatod mindenre azt, hogy mert volt egy olyan molekulája...! :D
2014. nov. 12. 23:45
 46/64 anonim ***** válasza:
44: jó én is azért írtam, csak mert te mondtad úgy, hogy mások is gondolják úgy ahogy te, mintha ezzel akartad volna az igazadat visszaigazolni. :D Ilyen alapon én is tudom az én igazamat igazolni. :D
2014. nov. 12. 23:46
 47/64 anonim ***** válasza:
De tudod mit. Legyen igazad. Nincsenek csak molekulák és azok irányítanak minket. És a molekulákat ki, vagy mi irányítja? Deha igazad van, akkor azzal nem csak szabad akarat nem lenne, hanem nem lenne szeretet se, se semmi se. Csak gépek lennénk, amiket alkatrészek mozgatnak. De azok még is mitől működnek, ha nem irányítja őket semmi se? :D
2014. nov. 12. 23:56
 48/64 A kérdező kommentje:
Nem eldöntöd, hogy fogsz élni és kész, hanem az agy természetes reakciója az, hogy fog élni és kész. Nem azért gyógyulnak meg az emberek, mert akarnak, hanem mert a szervezet ellenanyagot termel, ha éppen mentális betegségről van szó, akkor is ellenanyagot termel, ez az ellenanyag az optimista tudat.
2014. nov. 12. 23:58
 49/64 A kérdező kommentje:
Ha azt várod, hogy magyarázzam el milyen kémiai, biológiai folyamat a szeretet, akkor ne várd, mert fogalmam sincs. Attól még vallom, hogy nem több a szeretet, mint kémiai és biológiai folyamatok.
2014. nov. 13. 00:01
 50/64 anonim ***** válasza:

A depressziót kár idekeverni, mert az egy betegség, megvan a folyamata és csak annyiban tartozik ide, hogy nem tudja magától legyűrni, aki benne szenved. Olyan ez, mintha a lázasnak azt mondanád: - ugyan mit betegeskedsz itt, nyomd le a lázad, pattanj fel, legyél egészséges! -

Egyébként valóban különféle vegyületek adásával gyógyítják, dopamint, szerotonint kap a depressziós és persze próbálják azért motiválni, fényterápia kell neki, meg séta, meg nevetés, hogy beinduljon a saját szervezetének a normális működése, de nehéz ügy, sokan tényleg öngyilkosok lesznek.

Nem mondja a beteg, hogy akar élni, véletlenül sem, mert éppen az a baja, hogy nem akar.

Ez a vita meg elég akadémikus, mert ugyan mit tudhatsz egy természetfeletti lényről?

Olyan nekem, mintha azon menne a vita, hogy jól, vagy rosszul repül e a griffmadár?

Azt sem látta még senki.

2014. nov. 13. 00:12
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!